logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka AEG Lavamat L72675FL - Błąd E52, zawiesza się podczas prania

skorekmaster 14 Lip 2024 22:16 387 5
  • #1 21154749
    skorekmaster
    Poziom 2  
    Pralka AEG Lavamat Protex L72675FL Kod produktu 914530680 00

Witam wszystkich,

Mam problem z ww. pralką. Po ustawieniu programu pralka odpompowuje wodę, zaczyna pobierać nową wodę, a później się zacina i przestaje pracować. Na krótkich programach odlicza tylko minutę, na dłuższych parę minut, lecz potem się w pełni zawiesza. Po wielokrotnym testowaniu stwierdzam, że pralka zawsze odpompowuje wodę, lecz czasem nie zaczyna nowej pobierać.

//Edit: Wygląda,że był to stary błąd zapamiętany przez pralkę. Przy zawieszeniu na początku jak sprawdziłem kod błędu pokazywało E41. //Edit

Po pełnym resecie i wejściu w tryb serwisowy na C9-C11 pokazuje E52.

Czy macie może pomysł, jaka dokładnie jest przyczyna błędu? Czy to programator do wymiany?
  • #2 21154867
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam,
    skorekmaster napisał:
    czasem nie zaczyna nowej pobierać

normalne.
    E41 - nie zamknięte drzwiczki lub uszkodzony zamek.
    E52 - brak wskazań tachoprądniczki silnika, o ile dobrze pamiętam.
    Wirówka 1600 obr., pewnie silnik bezszczotkowy, możliwe, że padło sterowanie silnika.
  • #4 21155725
    skorekmaster
    Poziom 2  
    Kenworth 18 napisał:

Co do błędu E41 to pralka nie powinna nawet się uruchomić a drzwi nie zablokować. Jesteś pewien co go błędu E41?

Jestem pewien, że błąd był, natomiast teraz myślę, że może nie mieć znaczenia w tej awarii. Kiedy pralka się zawiesza, nie zwraca żadnego błędu. Wtedy wejście w tryb serwisowy pokazuje ostatni występujący błąd i to właśnie był E41. Po sprawdzeniu w trybie serwisowym na 'czysto' ( migające diody) zwróciło E52. Teraz kiedy odpalam i sprawdzam błąd przy zawieszeniu zwraca już tylko E52. Zrobię edit głównego posta, żeby nie mieszać.
  • Pomocny post
    #5 21155859
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3710
    Mogło tak być, że kiedyś zostały niedomknięte drzwi pralki i wygenerowało to błąd E41. Co do błędu E52 to czeka Cię weryfikacja silnika. Możliwe, że będzie luźny magnes pod cewką tachogeneratora, ale co się tak naprawdę stało musisz odnaleźć sam.
  • #6 21165312
    skorekmaster
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki, sprawa zdiagnozowana poprawnie i rozwiązana, szczotki wymienione, pralka śmiga.

Ps. Nie jestem fanem śrubek 5.5...
REKLAMA