logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 3-biegowy nie zapala po kilku dniach postoju - co sprawdzić?

superaleks2007 15 Lip 2024 05:27 273 6
REKLAMA
  • #1 21154889
    superaleks2007
    Poziom 2  
    Witam, mój Simson S51 3-biegowy nie chce zapalać po kilku dniach niepalenia. Jak się go zapali i chwilę pochodzi, a potem wyłączę, to następnego dnia zapali bez problemu, ale na przykład po 3 dniach już nie zapali. Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21154991
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Układ paliwowy i gaźnik do sprawdzenia
  • REKLAMA
  • #3 21155091
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 158
    Witam, prawdopodobnie ma to zwiazek z obecnymi upalami : swieze paliwo, mieszanka dosc szybko paruje z gaznika w trakcie postoju przez kilka dni bez uruchamiania, w zwiazku z czym na dnie gaznika - osadza sie coraz grubsza warstewka oleju z paliwa, szczegolnie pod glowna dysza paliwowa / w 'studzience - srubie' aluminiowej, ktora trzeba wykrecic ostroznie i oczyscic jej dno z osadu olejowego w pierwszej kolejnosci.
    Odparowywanie benzyny z gaznika jest tym wieksze, intensywniejsze - jesli motorek stoi np. w przegrzanym pomieszczeniu, garazu lub wrecz 'na sloncu' / przykryty 'ciemna plandeka' - przez co bardzo szybko sie caly nagrzewa, benzyna paruje z gaznika, a olej osadza sie na jego dnie i zatyka dysze, kanaliki gaznika, filterek siateczkowy pod dysza, itp.
    A poza tym - nie powinno sie odpalac silnika 'na chwile, zeby pochodzil', a juz szczegolnie na 'wolnych obrotach' - bo nawet przy takich upalach swieca nie rozgrzeje sie do temperatury pracy i jej elektrody beda sie coraz bardziej [ po takich kilku 'odpalaniach na chwile' ] - zaklejac nagarem z niespalonego oleju i beda coraz wieksze trudnosci z uruchamianiem...
    Przy kazdym odpalaniu - silnik chlodzony powietrzem powinien osiagnac temperature pracy, czyli powinien popracowac 'kilka minut' co najmniej i w tym czasie trzeba go kilkakrotnie 'przygazowac', zeby sie wlasnie wszystko w nim rozgrzalo - a szczegolnie swieca zaplonowa [ wtedy elektrody swiecy osiagaja temperature 'samooczyszczania - wypalania nagaru', czyli spalaja osadzajacy sie na niej olej z paliwa / mieszanki ] i wtedy nie powstaje na swiecy 'gruba warstwa nagaru'...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21155102
    superaleks2007
    Poziom 2  
    To raczej nie przez to, bo kilka dni temu po przyjeździe zakręciłem kranik i wypaliłem całe paliwo z gaźnika. W moim garażu nie jest aż tak ciepło, może jest w nim 25°C.
  • #5 21155129
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 158
    To jest kilka mozliwosci niedomagania : zbyt 'zimna' swieca zaplonowa - 'zimne' stosuje sie do jazdy na bardzo wysokich obrotach silnika, np. wg oznaczen 'Bosch' : W 260 / 280, itp., a jesli jezdzi sie 'turystycznie' - to trzeba stosowac 'cieplejsze' swiece, np. W 175 / 195 - 225 [ wg bardzo starych oznaczen Bosch ].
    Moze tez trzeba stosowac mniej oleju w mieszance, bo chyba teraz nie spala sie do konca i 'zarzuca swiece'..?
    Wszystko ma jednak zwiazek z temperatura otoczenia i stylem jazdy / czy na 'wolnych obrotach - turystycznie', czy na wysokich obrotach - 'sportowo', bo wtedy stosuje sie swiece zaplonowe o roznej wartosci cieplnej, zeby wlasnie prawidlowo sie rozgrzewaly i wypalaly nagar na elektrodach.
  • #6 21155170
    superaleks2007
    Poziom 2  
    Ja to tak bardziej sportowo jędze. Później sprawdzę i ci napisze jaka mam świece. Mieszankę robię 1l na 20 ml. Myślisz że zmiana oleju ma znaczenie ? A i jak wiesz to możesz mi napisać jak wyregulować gaźnik bo coś mi wolno jedzie i zastanawiam się czy to nie przez to. (Gaźnik amal)
  • REKLAMA
  • #7 21156153
    ppc
    Poziom 18  
    Ocena: 120
    Może masz zabity kranik/filtr paliwa i słabo leci po dłuższym postoju, a jak się "rozrusza" to już potem jakoś idzie? Spuchnięta uszczelka w kraniku? W jaki sposób go odpalasz jak postoi dłużej i nie chce zagadać? Czy wstrzyknięcie mu odrobiny paliwa pod filtr powietrza albo świecę pomaga? Czy masz przezroczysty przewód paliwowy i widać czy coś cieknie do gaźnika? Czy iskra jest normalna po paru dniach postoju? Zapłon elektroniczny czy na platynkach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem Simsona S51 3-biegowego po kilku dniach postoju. Po krótkim uruchomieniu, motocykl zapala bez problemu, ale po dłuższym czasie nie chce się uruchomić. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie układu paliwowego i gaźnika, który może być zanieczyszczony osadem olejowym z parującego paliwa. Użytkownik powinien również zwrócić uwagę na świecę zapłonową, która może być zbyt zimna dla stylu jazdy, oraz na proporcje mieszanki paliwowej. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie kranika paliwa i filtrów, które mogą być zablokowane. Warto również rozważyć regulację gaźnika, aby poprawić osiągi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA