logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa JSW 150 - Ciśnienie spada do 2 bar, nie załącza się automatycznie

Tomaszfan 20 Lip 2024 20:08 594 8
REKLAMA
  • #1 21161784
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Koledzy pomocy pompa do sruni jsw 150 podwiesza się tj ciśnienie opadnie do 2 bar pompa się załącza dojdzie do 4bar wyłącza się. I za jakiś czas kiedy pochodź to już nie nie załącza trzeba wtedy walnąć w ten kremowy płatek części i znów na chwilę działa co jest grane i jak temu zaradzić załączam zdjęcia.

Zbliżenie na części mechanizmu pompy ciśnieniowej z widocznymi sprężynami i elementami montażowymi. Zbliżenie na część mechaniczną z dużą sprężyną i elementem elektrycznym. Zbliżenie na mechanizm z sprężyną i częściami elektrycznymi.
  • REKLAMA
  • #2 21161832
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Jak ostatnio tak miałem, to okazało się, że nie wyłącznik ciśnieniowy jest uszkodzony, a cała rurka doprowadzająca do niego zarosła syfem w środku.

Do ilu potrafi Ci spaść, zanim się z powrotem załączy? U mnie nawet powietrze uciekało, a wyłącznik nadal widział ciśnienie poprawne.
  • REKLAMA
  • #3 21161847
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Spada do około 1.5 bar ale to akurat kwestia regulacji myślę. Problem polega na tym że nieraz podwiesza się po 5min pracy a nieraz chodzi półgodziny i jest ok choć wtedy zauważyłem że pompujecnonbstp w trybie ciągłym nie wyłączając się. Odkrecalem czujnik i syfu nie było, jest drożny przepływ
  • #4 21161849
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Sprawdź czy nie zacinają się styki w tym "kremowym płatku". Czasami potrafi podejść rdza i "zastyga" rozłączony a gdy ma zwierać dotyka tylko jednego styku.
  • REKLAMA
  • #5 21161980
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Ale w jaki sposób to, zrobić? Na oko wszystko wygląda ok
  • #6 21162068
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Od strony styków masz 2 sprężynki i 2 mostki które zwierają styki, poruszaj nimi by sprawdzić czy nie zacinają się.W każdym innym przypadku pomoże wymiana całego wyłącznika, bo nie słyszałem nigdy by mógł się sam rozregulować.
  • REKLAMA
  • #7 21162208
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Ruszałem ta plastikowa kremowa częścią i ładnie odskakuje na oko wszytko ok. A ten włącznik jest standardowy czy dedykowany do danego modelu pompy
  • #8 21162213
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Dokręcając nakrętkę na większej sprężynie, czyli obracając zgodnie ze wskazówkami zegara (i chodzi o nieduży ruch, np. pół obrotu), załączanie powinno się odbyć przy wyższym ciśnieniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą JSW 150, która nie załącza się automatycznie, gdy ciśnienie spada do 2 bar. Po osiągnięciu 4 bar pompa się wyłącza, a czasami nie uruchamia się ponownie bez interwencji fizycznej. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zanieczyszczenie rurki doprowadzającej do wyłącznika ciśnieniowego, zacinające się styki w wyłączniku oraz osady na trzpieniu membrany. Rekomendowane są również działania, takie jak czyszczenie i smarowanie elementów, a także regulacja ciśnienia za pomocą sprężyn w wyłączniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA