logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz sieciowy do światłowodu z Play Box polecacie?

wazik87 28 Lip 2024 11:39 3126 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki stabilny sprzęt Wi‑Fi podłączyć do Play Box, skoro Wi‑Fi działa fatalnie i zrywa połączenie?

Nie potrzebujesz wzmacniacza, tylko dodatkowego punktu dostępowego albo zestawu mesh podłączonego przewodem LAN do routera, np. Deco X50, a Wi‑Fi w Play Box warto wyłączyć [#21170989] Jeśli masz mieszkanie 41 m², to taki sprzęt powinien wystarczyć, ale najpierw opisz problem technicznie, bo „tragiczne” Wi‑Fi nie jest tu jedyną możliwą przyczyną [#21171081] Skoro lagi występują też po kablu, to problem leży raczej po stronie usługi PLAY albo samego routera, więc wzmacniacz nie pomoże [#21171112][#21171164] Najpierw wymień kabel Ethernet na nowy ze sklepu i sprawdź, czy to coś zmienia [#21171164] Jeśli problem zostanie, składaj pisemną reklamację do PLAY i żądaj usunięcia usterki oraz rozliczenia za dni, gdy usługa działała wadliwie [#21171205]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21170959
    wazik87
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam mam internet światłowód z PLAY Box, problem polega na ty że ten internet po WiFi jest tragiczny.
    Dostałem informację, że można wyłączyć WiFi w tym urządzeniu i dokupić wzmacniacz sieciowy i po kablu można puścić sygnał do wzmacniacza.
    Chciałbym się poradzić jaki wzmacniacz polecacie który działa stabilnie i nie rozłącza
  • #2 21170989
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    To nie wzmacniacz Ci potrzebny...

1. w czym mieszkasz dom/mieszkanie i ile m2/kondygnacji które mają być pokryte szybkim WiFI?

w zależności od odpowiedzi:
    2. stawiasz zestaw kilku AP (lub system MESH z EB) podłączony! przewodami LAN do routera (bo jednym rzadko kiedy da się ogarnąć - ściany przeszkadzają)

np Deco X50

3. wyłączasz WiFi w routerze operatora

4. cieszysz się szybkim i dobrym pokryciem WiFI z szybkim przełączaniem FR
  • #4 21171081
    artaa
    Poziom 43  
    Sprzęt od PLAY super nie jest, ale 41m2 to bez problemu powinno obsłużyć...
    wazik87 napisał:
    internet po WiFi jest tragiczny.

Opisz coś więcej, ale bardziej technicznie ze screenami wyników - co oznacza wg Ciebie tragiczny
  • #6 21171093
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @wazik87
    Testy i wyniki daj tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
  • #7 21171112
    artaa
    Poziom 43  
    wazik87 napisał:
    też są lagi po kablu

Tu to raczej wina bylejakości usług PLAY (lub routera) niż WiFi...

Co mówi PLAY na zgłaszane problemy?
  • #8 21171116
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    artaa napisał:
    wazik87 napisał:
    też są lagi po kablu

Tu to raczej wina bylejakości usług PLAY (lub routera) niż WiFi...

Co mówi PLAY na zgłaszane problemy?

Też bym w tym kierunku się udał. Naciskać na operatora aby doprowadzili sygnał do użyteczności.
  • #10 21171164
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1231
    Jeśli problemu są i przez kabel, to najpierw wymienić kabel na nowy ze sklepu. Jeśli i to nie pomoże, to zgłaszać reklamacje na piśmie do skutku.
    Żaden wzmacniacz nie pomoże, jeśli sygnał do Twojego domu dociera wadliwy.
  • #11 21171205
    KOCUREK1970
    wazik87 napisał:
    pley umywa ręce był technik i mówi ze nie widzi problemu

A na jakim to dokładnie sprzęcie od Play ma miejsce (problemy)?
    gkwiatkowski napisał:
    Żaden wzmacniacz nie pomoże, jeśli sygnał do Twojego domu dociera wadliwy.

Zgadza się!
    Problem taki, że PLAY pokpił wszystko i na każdym kroku - kupili/oferują usługi, na których temat nie mają żadnego pojęcia, pozwolili odejść sporej grupie ludzi, mających pojęcie o internecie stacjonarnym.
    Sam technik figę może, skoro tak jak piszesz problemy techniczne są wcześniej.
  • #12 21177035
    wazik87
    Poziom 10  
    >>21171205 napisałem do pley dałem im pomiar z certyfikatem choć miałem problem aby go wykonać bo przerywało połączenie zobaczmy co odpiszą co w przypadku jak nic nie zrobią a problem dalej będzie występował ? Sprzęt to pley box
  • #13 21177042
    artaa
    Poziom 43  
    wazik87 napisał:
    napisałem do pley dałem im pomiar

Dopóki nie złożysz pisemnej reklamacji na usługi telekomunikacyjne w biurze PLAY, to będą cię zwodzić i małe szanse na poprawę...

Mam kilku znajomych którzy popełnili błąd przejścia z usług i urządzeń UPC-PLAY na nowe urządzenia i usługi PLAY,
    mają podobne problemy jak Ty, zrywanie i brak internetu na routerze (czerwone podświetlenie - zamiast fioletowego).

Płacą więcej za niedziałające usługi... ;-)
  • #14 21177050
    KOCUREK1970
    wazik87 napisał:
    co w przypadku jak nic nie zrobią a problem dalej będzie występował ?

Będziesz dalej pisał reklamacje:
    W reklamacji dokładnie opisać czego żądamy, ile kasy mają oddać jako odszkodowanie od dnia reklamacji do usunięcia trwale usterki, ile mają oddać kasy za abonament kiedy usługa nie działała prawidłowo.
    Stawka za odszkodowanie i obniżony abo, wynosi 1/30 za każdy dzień problemu liczone osobno.
    Ulga w abo i odszkodowanie liczone jest wtedy łącznie jako 2/30.
    Zaznacz, że odpowiedź ma też być na piśmie.
    Odpowiedź powinna być udzielona w terminie 30 dni od dnia jej złożenia.
    Termin 30 dni na odpowiedź operatora na reklamację, liczy się od dnia następnego po dniu złożenia reklamacji.
    Jeżeli w tym terminie reklamacja nie zostanie rozpatrzona, domniemywa się, że została ona uwzględniona (art. 106 ust. 2 ustawy Prawo Telekomunikacyjne).
    W przypadku gdy odpowiedź na reklamację jest negatywna lub niesatysfakcjonująca, abonent może zwrócić się do Urzędu Komunikacji Elektronicznej z wnioskiem o interwencję, lub przeprowadzenie pozasądowego postępowania w sprawie rozwiązywania sporów konsumenckich (postępowanie ADR).
    https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/pytania-i-odpowiedzi/reklamacje-i-skargi-faq/
    https://cik.uke.gov.pl/uslugi-teleko/dochodzenie-roszczen/sad-polubowny/
    Pomocny może być również Rzecznik Konsumentów.
    wazik87 napisał:
    Sprzęt to pley box

Marka, typ, oznaczenia?

Coraz więcej w sieci wpisów z problemami jakości usługi Play, można też w tej sprawie napisać do UOKiK (ale ruszą się do działania dopiero, kiedy dostaną więcej zgłoszeń)
  • #16 21177090
    DiZMar
    Poziom 43  
    wazik87 napisał:
    Słyszałem że można zgłosić też do organizacji uoik czy coś takiego

Przecież 24 minuty wcześniej
    KOCUREK1970 napisał:
    , można też w tej sprawie napisać do UOKiK
  • #17 21177097
    KOCUREK1970
    @wazik87
    Jeśli tak przygotujesz pismo do UOKiK, jak nam tutaj odpowiadasz, pismo wyląduje w koszu.
  • #18 21177127
    wazik87
    Poziom 10  
    Tylko jestem ciekaw czy w salonie pley przyjmą mi reklamacje bo ja umowę miałem przez internet? Czy do reklamacji dołączyć zdjęcia jakie zrobiłem podczas robionego testu jakie wystąpiły błędy ?czy wymagać od salony pley jakiegoś potwierdzenia przyjęcia reklamacji ?czy to jest konieczne
  • #19 21177136
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    TP-LINK RE200
  • #20 21177150
    KOCUREK1970
    wazik87 napisał:
    Tylko jestem ciekaw czy w salonie pley przyjmą mi reklamacje

Możesz złożyć przez czat, telefonicznie.
    Tylko, nie masz wtedy dowodu jej złożenia.
    Zatem, forma pisemna na adres operatora.
    Za potwierdzeniem odbioru, polecona.
    wazik87 napisał:
    ja umowę miałem przez internet?

To nie ma znaczenia.
    wazik87 napisał:
    Czy do reklamacji dołączyć zdjęcia jakie zrobiłem podczas robionego testu jakie wystąpiły błędy ?

Dołączyć możesz wszystko, co przemawia za tym co zgłaszasz.
    wazik87 napisał:
    czy wymagać od salony pley jakiegoś potwierdzenia przyjęcia reklamacji

Salony, nie przyjmują reklamacji.
  • #21 21177735
    IC_Current
    Ocena: 2523
    KOCUREK1970 napisał:
    Salony, nie przyjmują reklamacji.

Nie masz racji. Salony przyjmują reklamację. Mają prawny obowiązek przyjąć, a jak nie przyjmą, to potwierdzenie odmowy i natychmiast skarga do UOKIK. Za odmowę przyjęcia reklamacji myślę, że kara byłaby natychmiastowa.
    W salonie mają obowiązek nie tylko przyjąć napisaną wcześniej reklamację, ale jak zarzada klient, to paniusia "konsultantka - wciskacza abo" ma obowiązek sama przygotować i spisać protokół reklamacyjny na podstawie ustnej wypowiedzi klienta.

@autor
    Reklamację u operatora składa się na kilka sposobów. Każdy jest prawnie opisany (za wyjątkiem czatu) i operator manewru nie ma. Możesz:
    - napisać list polecony (kosztowne)
    - wysłać e-mail, jeśli operator podał taki kontakt
    - zadzwonić na infolinię i podyktować, z żądaniem protokołu z rozmowy
    - przynieść napisaną reklamację do salonu
    - przekazać ustnie w salonie do protokołu (kopię protokołu oczywiście zabrać ze sobą)
    - wysłać dokument przez e-doreczenia (skutek jak list polecony), ale nie wiem od kiedy operatorzy mają obowiązek mieć publiczną skrzynkę (miało to być już od stycznia, ale nowy nierząd odwleka obowiązkowe wdrożenia dla przedsiębiorców).
    - napisać na czasie.

W załączniku podstawa prawna.
    Załączniki:
    • D20140284.pdf (186.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21177780
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Nie masz racji. Salony przyjmują reklamację. Mają prawny obowiązek przyjąć

Mam rację, salony Play nie przyjmują reklamacji i wiem, co mówię.
    Sprawdzone empirycznie.
  • #23 21177786
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Mam rację, salony Play nie przyjmują reklamacji i wiem, co mówię.
    Sprawdzone empirycznie.

To sprawa do UOKIK. Wprost złamanie prawa. Ja bym poszedł, nagrał rozmowę z odmową i wysłał w załączniku. A najlepiej wezwał policję, jeśli paniusia odmawia, żeby to oni spisali protokół.

Przeczytaj załączone rozporządzenie:
    § 3. 1. Reklamacja może być złożona w każdej jednostce obsługującej użytkowników danego dostawcy usług.

Temat stary i był opisany prawnie po przegięciach w Orange, kiedy to szedłeś do salonu a tam Cię zbywali i kazali dzwonić z salonu na infolinię. Właśnie po tych przegięciach operatorów powstało to rozporządzenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21177800
    KOCUREK1970
    @IC_Current
    Nie mam siły, ani ochoty się z durniami bić.
    Sprawa na dziś, a UOKiK ruszy się może za 2 lata (jak dostanie więcej zgłoszeń).

Wysłałem skan mailem: ok(_at_)pomocplay.pl

Prawo, prawem a oni nie mają naszego płaszcza i doskonale o tym wiedzą, że kierownik szatni się w tej sprawie sam nie ruszy.
    Dramat.
  • #25 21177828
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Prawo, prawem a oni nie mają naszego płaszcza i doskonale o tym wiedzą

Jak nawet nie wyślesz informacji do UOKIK, to wiadomo że kierownik nigdy się nie ruszy.
    Jak się człowiek sam nie szanuje, to inni tym bardziej nie będą go szanować.
    Swoją drogą wpadł mi fajny pomysł na zawsze pozytywnie rozpatrzone reklamacje. Idziemy we dwóch do takiego salonu gdzie nie chcą przyjmować reklamacji. Ja dyktuję monolog do przedstawiciela operatora ze swoją reklamacją i swoimi rządaniami. Obowiązkiem przedstawiciela jest wysłuchać reklamacji i przekazać ją dalej. Ogólnie mnie nie obchodzi, co sobie przedstawiciel zrobi z moją wypowiedzią, bo to nie mój biznes jakie są wewnętrzne procedury firmy - ja reklamację złożyłem. Kolega nagrywa rozmowę ukrytą kamerą.
    Po miesiącu nie dostaję odpowiedzi, bo operator olewa swoje prawne obowiązki. Mam nagranie z potwierdzeniem złożenia reklamacji i ze swoimi żądaniami (a byłyby naprawdę sporeeee - minimum cztery zera). Po miesiącu pismo do operatora, czemu jeszcze nie spełnia moich żądań, choć je przyjął (bo nie odpowiedział na reklamację). Jak się nie zgodzi, to szybka, z góry wygrana sprawa w sądzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21177845
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Jak się człowiek sam nie szanuje, to inni tym bardziej nie będą go szanować.

Dlatego szanując siebie, swój czas i zdrowie, nie korzystam z pośredników.
    By mieć podkładkę, zawsze list polecony za potwierdzeniem odbioru.

A bałagan wszelaki w Play jest tak ogromny (mam wrażenie, że to działanie celowe, na zniechęcenie), że "zgubili" moje 2-ie wcześniejsze reklamacje :D
    Teraz złożyłem 3-cią reklamację i w odpowiedzi na "zgubienie" tej 3, mam takie samo pismo na 4 reklamację :D

A jeszcze wcześniej, złożyłem reklamację do Play i ją uznali, ale przy kolejnym rozliczeniu skutków uznanej reklamacji "zapomnieli" uznać (zniżki w kolejnym abonamencie) i dla przypomnienia im skutków, poszła kolejna reklamacja :D - czekam co odpowiedzą :D
    Pociesza mnie to, że podobny bałagan jest też u innych operatorów :D
  • #27 21177860
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    że "zgubili" moje 2-ie wcześniejsze reklamacje

Tak Ci sami kretyni odpisali, że zgulili? Jeśli tak napisali, to prawnie znaczy, że je rozpatrzyli pozytywnie. Nie odpowiedzieli w terminie, to mają spełnić czego żądałeś w "zgubionych" reklamacjach. Nie Twój interes co zrobili albo czego nie zrobili z listem. Termin jest terminem.

KOCUREK1970 napisał:
    By mieć podkładkę, zawsze list polecony za potwierdzeniem odbioru.

Ja NIGDY nie wysyłam listu poleconego do kogokolwiek poza urzędami. Za duże ryzyko. Nie masz żadnego potwierdzenia, co było w kopercie. Wystarczy że nieuczciwa firma zamiast "zgubić", tym razem podmieni Twój oryginalny list na stare gacie sekretarki (albo pustą kartkę). Ma wprost wymówkę, że nic do nich nie wysłałeś, niczego nie żądałeś, albo nie napisałeś czegoś w terminie. Email i załącznik z dokumentem podpisanym cyfrowo jest pod tym względem dużo pewniejszy, choć ma inne wady. Firmom bardzo zależy, żeby e-doreczenia jeszcze długo nie weszły do obowiązkowego użytku, bo rozwiązałby się problem wad listów poleconych i wad e-mail. Nie byłoby opcji, że "wysłałeś pustą kartkę" w poleconym, że "email nie dotarł", albo "coś się zgubiło".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21177891
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    IC_Current napisał:
    Email i załącznik z dokumentem podpisanym cyfrowo jest pod tym względem dużo pewniejszy, choć ma inne wady.

To naturalnie prawda. Podpisane cyfrowo dokumenty / e-maile - to powinien być już - od lat, jeśli nie dekad - standard w komunikacji (cyfrowej) z urzędami oraz wszystkimi którym zależy na potwierdzeniu oryginalności tego co od /do nich dociera. Ale - ku mojemu wieloletniemu zdziwieniu - w tej kwestii nadal jest cisza , a co więcej nawet " ci -cho -sza" ...
    I nie pomagają tony sfałszowanych e-maili, pogubione/niekompletne dokumenty czy zagubione listy (także te tradycyjne) - nic w tej sprawie się nie zmienia (mimo iż oprogramowanie potrzebne do tak prostej czynności jak podpisanie cyfrowe korespondencji - jest od dekad na rynku)...

Ciekawym tylko czasem - co jeszcze musi się wydarzyć - żeby ludzie zaczęli/zauwazyli potrzebę zwiększenia bezpieczeństwa i w tej sferze...
  • #29 21178089
    artaa
    Poziom 43  
    Info z wczoraj, znajomej nie przyjęli pisemnej reklamacji w salonie PLAY w Gdańsku, czyli olewania prawa przez PLAY, ciąg dalszy.
    Wysłała mail, ciekawe co będzie...
  • #30 21178104
    DiZMar
    Poziom 43  
    artaa napisał:
    nie przyjęli pisemnej reklamacji w salonie PLAY w Gdańsku

Warto spróbować w innym salonie. Salonów Play w Gdańsku jest mnóstwo. Ja u siebie w salonie (Międzyrzec Podlaski) składałem reklamację ustnie. Dostałem wydruk do podpisania jaki został wysłany do centrali. Nie było problemu. Wygląda, że odmowa przyjęcia reklamacji w salonie nie jest systemowa tylko widzi mi się lub brak kompetencji osób pracujących w danym salonie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik z problemem z internetem światłowodowym od PLAY Box, który doświadcza zrywania połączenia i lagów, poszukuje rekomendacji dotyczących wzmacniacza sieciowego. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym wyłączenie WiFi w routerze PLAY i zastosowanie systemu MESH lub punktów dostępowych (AP) dla lepszego pokrycia. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwe problemy z jakością usług PLAY oraz zalecają zgłaszanie reklamacji, aby uzyskać poprawę jakości sygnału. Wskazano również na konieczność wymiany kabli oraz na model TP-LINK RE200 jako potencjalne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA