logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki modem 4G LTE do poprawek RTK dla Trimble CFX-750 zamiast DCM300?

kufcio 28 Lip 2024 22:28 1011 5
REKLAMA
  • #1 21171914
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Poszukuje modem 4G/LTE do podawania poprawek RTK dla urzadzenia Trimble CFX-750.

Niestety w okolicy operatorzy wyłączyli całkowice sieć 3G i dotychczasowy modem DCM300 przestał działać.
    Oficjalnie należy dokupić modem Sierra RV55 za 4500zł oraz kabel połączeniowy za 200zł.
    Całkowity absurd tym bardziej ze sprzęt ma juz 10 lat i jeździ w ciągniku rolniczym.
    Trochę poczytałem angielskojęzyczne portale gdzie ludzie radzą sobie w różny sposób, tj kupują nowy terminal lub kupują podobne do sierra modemy.

Czytając opis podłączenia jednego z modemów zastanawia mnie jak to ze sobą rozmawia skoro podłączają do modemu zasilanie oraz RT TX I GND do terminala.
    Czy każdy modem który działa w trybie NTRIP posiadający na wyjściu RX/TX nada się? jakim to protokołem ze sobą rozmawia? jak to sprawdzić?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21209636
    Kaspri
    Poziom 9  
    Pytanie nie na temat, ale mam taką samą nawigację FM-750. I chcę przejść z darmowego sygnału korekcji na RTK. Czy dla tak wiekowego panelu działa to wszystko bez problemu? Nie chcę bez sensu wydawać siana na coś, co nie będzie spełniało moich oczekiwań. Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za post nie odnoszący się do problemu tematu.
  • REKLAMA
  • #3 21209782
    kufcio
    Poziom 20  
    Jesli masz odblokowane RTK to warto używać. Ja zrezygnowałem jednak z modemu na dongla bluetooth i udostepnianie NTRIP z telefonu komórkowego.
  • REKLAMA
  • #4 21209856
    Kaspri
    Poziom 9  
    Problem jest taki, że nie mam odblokowanego panelu do RTK. Znalazłem firmę co znajduje się nawigacjami Trimble i są w stanie uruchomić RTK z modemem w cenie. 11-12tys. zł brutto.

Zastanawiam się czy panel FM-750 nie odbiega dokładnością prowadzenia od tych nowych nawigacji.
    A te udostępnianie sygnału z telefonu przez dongla bluetooth jak wygląda? Nie ma problemów z dokładnością? Bo widzę że cenowo bardzo dobrze wygląda.
  • REKLAMA
  • #5 21210835
    kufcio
    Poziom 20  
    RTK to RTK, nie ma znaczenia czy poprawki sa przez telefon czy modem.

Jeśli faktycznie masz kogos kto odblokuje terminal z modemem za 11-12tys to warto. Ja płaciłęm za sam kod odblokowania RTK 25tys.
    Modem obecnie to ok 5tys.
  • #6 21397221
    Roloos
    Poziom 1  
    temat do ogarniecia. Modem przez telefon to ok 4000zl netto. Wiecej szczegołów na priv
REKLAMA