Witam, jako że temat jest świeży podepnę się z pytaniem o antenę zewnętrzną. Przekonałeś mnie do zakupu router Zyxel, obecnie testowałem mf297d i szału mi nie zrobił. Mam antenę LTE-A/5G/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz, zakupioną ze strony cybertech, nada się do LTE5398-M904 ? Dodam, że nadajnik w linii wzroku, oddalony o jakieś 200-300m
Przy 200m od BTS-a antena niepotrzebna, MF289f w takiej sytuacji jest prawidłowym wyborem, jaki to operator jakie osigi na MF289F, zktórego BTS-a korzysztasz?
Mieszkam w dużym mieście i nigdy anteny nie używałem, po przeprowadzce w nowe miejsce jest dramat zarówno na routerze jaki i na tel (jedna kreska zasięgu). Budynek od strony balkonu jest jak wielka metalowa klatka, zakładam że to jest problem, bo po wystawieniu routera na poręcz balkonu przyspieszał z 7mb/s do 30mb/s.
Wcześniej używałem Alcatel LINKHUB HH71 LTE cat7 (tak wiem... ) I na antenie zewnętrznej osiągał ~20-25mb/s w nocy/rano, natomiast popołudniu 5-10mb/s.
Teraz na mf297d prędkości nocne wynoszą ~50mb/s, natomiast w ciągu dnia 15-20mb/s (chociaż potrafi zejść poniżej 10mb/s). Jest dużo lepiej ale w dalszym ciągu bez szału, plus rozłącza się co jakiś czas. Dodam, że antena jest podłączona do routera przez kilka przejściówek ale sprawdzałem bezpośrednio do kabla i różnicy dużej nie zaobserwowałem.
Operator - Orange
BTS - Orange (26003) ID: 90117 (N!)
Łódź, ul. Poprzeczna 11 - dach budynku - mam nadzieję, że o te info chodzi
Tu jeszcze info o sieci jakie pokazuje router:
Częstotliwość LTE6200
Pasmo połączenia 3G/LTE10.0MHz@DD800(B20)+15.0MHz@2600(B7)+10.0MHz@1800(B3)
Siła sygnału 3G/LTE -86 dBm
3G/LTE ECIO/SINR -2.4 dB
3G/LTE PCI 110
MF289f jak powszechnie wiadomo nie nadaje się do pracy z anteną zewnętrzną, dziala na niej w SISO1X1 zamiast MIMO2X2. Parametry sygnału poprawne, fatalny SINR. Stacja bazowa na sektorze zktórego korzystasz przeciązona na LTE, nawet w agregacji pasm LTE .
Niewłaściwy wybór technologii a co za tym routera LTE, Zyxel nic nie zmieni. Jestem tez z ŁODZI i sieci operatorów znam jak własną kieszeń.
Ok, w takim razie jakaś rada co z tym fantem zrobić? Stacjonarny internet odpada, nie moje mieszkanie. Zmiana operatora wchodzi w grę jeśli to coś da, w wakacje kończy się umowa