logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Samsung WF70F5E5U4WEO nie blokuje drzwi po naprawie modułu - błąd DE

mechaniksnow 31 Lip 2024 15:13 717 4
REKLAMA
  • #1 21175181
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Pralka Samsung WF70F5E5U4W/EO po poprawie punktów lutowniczych teraz nie blokuje drzwi.

Wydłubałem moduł z żywicy/silikonu, starałem się bardzo ostrożnie pomimo to żywica oderwała dwie diody przy przekaźnikach Diody wymieniłem może nie na identyczne ale podobne od przekaźników z pralki Samsung Chyba to nie jest kwestia diody, raczej tych dwóch bo one służą jako zabezpieczenie. Było także kilka zimnych lutów, zostały poprawione. Po wsadzeniu modułu do pralki jest problem z blokadą drzwi, wcześniej działała. Wygląda to tak że nastawiamy dowolny program, wciskamy PLAY i po kilku sekundach wyskakuje błąd DE, tak jakby nie podawała napięcia na blokadę. Jest to pralka w której moduł umieszczony jest oddzielnie od panelu użytkownika, jest zamontowany z prawej strony pralki z przodu poziomo pod pokrywą.
    Ścieżki posprawdzane, nie są nigdzie przerwane, innych odstających elementów smd też nie zauważyłem.
    Załączniki:
    • Pralka Samsung WF70F5E5U4WEO nie blokuje drzwi po naprawie modułu - błąd DE IMG_20240731_150902.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pralka Samsung WF70F5E5U4WEO nie blokuje drzwi po naprawie modułu - błąd DE IMG_20240731_150856.jpg (1.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21175850
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Jaki był powód do ingerencji w moduł falownika?
  • REKLAMA
  • #3 21175856
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Jeżeli wcześniej działała to na pewno coś się urwało lub ścieżka dostała przerwy, obejrzyj jeszcze raz obwód drukowany. A może kwestia przypadku i masz uszkodzony jakiś element na module, np.przekaźnik??
    Wpisz w Szukaj Pralka Samsung błąd DE
    tu jest podobny temat sprawdź te elementy, trzeba przeanalizować dlaczego do blokady nie dostaje się zasilanie?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4023218.html#20871096
  • REKLAMA
  • #4 21176093
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    mechaniksnow napisał:
    Diody wymieniłem może nie na identyczne ale podobne od przekaźników z pralki Samsung Chyba to nie jest kwestia diody,

Diody wlutowane we właściwych kierunkach? I na których przekaźnikach? Przypuszczam ,że na tych od silnika.
  • #5 21177040
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Wydłubałem płytkę całkowicie z obudowy PCV i okazało się że na brzegu uszkodziłem jedną ścieżkę której nie zauważyłem że jest przerwana bo obudowa zasłaniała.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat zamykam.
REKLAMA