logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podnieść dach i zrobić spadek w domku na działce ROD?

staś pytalski 01 Sie 2024 12:06 1134 10
REKLAMA
  • #1 21176111
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1433
    Dzień dobry Wszystkim.
    Na działce jest domek - stara część z dachem pokrytym blachą, nowa dobudowana - nie wiem w jakiej technologii ale ściany to styropian, płyta GK, a dach to płyta OSB pokryty papą. Płyty są położone na deskach-krokwiach na płasko.
    Niestety dach jest płaski, bez spadku. Ktoś kto stawiał dobudowaną część nie zrobił fundamentu, tylko jakoś postawił duże palety i na tym stawiał całą konstrukcję. Ostatnie burze zerwały papę, która była przymocowana na "słowo honoru", bo ani lepiku, ani papiaków, ani żadnej masy uszczelniającej między płytami nie znalazłem.

Chciałbym podnieść, czy też zrobić jakiś skos, spadek. W domku od podłogi do sufitu jest ok 210-220cm. Gdyby nie jedno z okien i drzwi wejściowe, mógłbym spróbować ściąć ściany.

Może macie jakieś pomysły i sugestie? Wiem, że to wszystko nie było robione ze sztuką, nie chcę też inwestować dużych środków, bo to ROD, więc to nie moje.
    W załączeniu rysunek domku.

Z góry dziękuję za sugestie. Jak podnieść dach i zrobić spadek w domku na działce ROD?
  • REKLAMA
  • #2 21176189
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    A co chcesz położyć na dachu?
  • REKLAMA
  • #4 21176447
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    to zrób płaski albo prawie płaski, tylko zimą trzeba pewnie czuwać aby snieg zwalac
  • #5 21176510
    staś pytalski
    Poziom 41  
    O to chodzi, że ja nie chcę walczyć z usuwaniem kałuży, lub śniegu. Nie było mnie kilka dni, przyszły deszcze i wiatr, zerwało poszycie i zalało domek.
  • #6 21176524
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21176581
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Wszystko to zawsze na pierwszy rzut oka wygląda pięknie , ładnie.
    Chodzi mi o modernizację dachu.
    I wcale mi nie chodzi o aspekty konstrukcyjne, bo z takowymi jak powyżej są podane jak najbardziej się zgadzam.
    Chodzi mi zupełnie o coś innego.
    A konkretnie chodzi mi o sam późniejszy wygląd dachu, i też nie mam nic w tej kwestii do zarzucenia.
    Mi się podoba.
    Tylko.
    Czy aby przypadkiem autor nie mieszka w otulinie, w strefie, jakiegoś parku krajobrazowego?
    Bo ja tak, niestety mieszkam w takowej otulinie zwaną parkiem krajobrazowym.
    A w takowej strefie współcześni włodarze, władza ustaliła, że nawet dachy wszystkich zabudowań muszą mieć odpowiedni kąt nachylenia.
    I jeśli dobrotliwi sąsiedzi nie pomogą to jak najbardziej, można.
    Nie widzę przeszkód.
    No chyba, że w takowej okolicy przepisów takich nie ma. bo u mnie niestety są.
    To taka pierwsza myśl która w pierwszej chwili mi się nasunęła pisząc powyższy post.

Sorry, że pisałem na raty, i z ciągłymi zmianami tekstu, ale w połowie pisania przez nie uwagę wysłałem na forum nie dopisany post który to musiał ulec modyfikacji.
  • #8 21176639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21176746
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Działka ROD, który wiadomo, że jest dzierżawa. Nie jest to park ani inny obszar z planem zagospodarowania.
    Chodzi o tanie i proste rozwiązanie.
    Wokół są domki murowane czy wyglądające na całoroczne. Chciałbym jakoś podnieść to co jest na tej części z płaskim dachem - może zdjąć płyty OSB i zrobić inne krokwie, pod innym kątem?
  • #11 21176877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podniesienia dachu w domku na działce ROD, który ma płaską konstrukcję. Użytkownik opisuje problemy z uszkodzeniami dachu spowodowanymi burzami oraz brakiem odpowiednich materiałów uszczelniających. Uczestnicy forum sugerują różne podejścia, w tym pozostawienie obecnego stanu, budowę dachu o niewielkim nachyleniu, lub całkowitą modernizację z użyciem drewna. Wskazują również na konieczność rozważenia lokalnych przepisów budowlanych oraz dostępności materiałów. Użytkownik rozważa zdjęcie płyt OSB i zastosowanie nowych krokwi pod innym kątem, aby poprawić odprowadzanie wody.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA