logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 3 2.3 dci bi turbo - Błędy ESC P1201-P1204, problem z multipleksem

mdgaraz 04 Mar 2019 22:53 41778 15
REKLAMA
  • #1 17820603
    mdgaraz
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Witam ..... mianowicie problem to Master 3 bi turbo.....
    Wywala komunikat Sprawdź układ ESC i Ruszania po gore.
    Błędy P 1201, P 1202, P 1203, P 1204
    Wtryski nowe. kable na wierzchu. Kasowanie błędów pomaga na chwile góra dwa dni.
    Do tego błąd multipleksu nie prawidłowe informacje.
    Błąd w radiu,, zwarcie tylnych głośników ?----te auto ma tylko dwa przednie?//
    Nie wiem co z nim zrobić?
    Zostaje już tylko wymiana sterownika, czy ktoś tu obecny spotkał się z czymś takim?
  • REKLAMA
  • #3 17821309
    mdgaraz
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    brani napisał:
    mdgaraz napisał:
    Nie wiem co z nim zrobić?
    Podepnij clipa

Witam dzięki za odzew.... no wiec tak clip podpięty błędy te same co na lanuh...
    czyli 4 wtryski zwarcie lub obwód otwarty.
    Nie prawidłowe informacji z multiplex......
    nie potrafię go przekodować teraz ma tryb jazdy z przyczepa.. nie ma przyczepy.
    W clipie ma taka opcje zmień konfiguracje w sterowniku ABS i tam trzeba wpisać wartość i zatwierdzić.
    Boje się ze mój clip to lipa bo nie mogę mu tam nic wpisać .. jak zakodować sterownik ABS?
    Trzeba mu VIN pojazdu wpisać?
    Dodam jeszcze ze start stop nie działa ale jak zatrzymuje się na światłach to kontrolka miga wiec powinien zgasnąć i odpalić ; tak jest w innych tej serii aut.
    Panowie nie wiem z czym to się je. Cale życie wałczę z grupa WAG i tam się odnajduje a teraz dostałem cala Flote tym masterkow i jakieś coda mi wychodzą.....POMOCY
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17822811
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1058
    mdgaraz napisał:
    nie potrafię go przekodować teraz ma tryb jazdy z przyczepa.. nie ma przyczepy.

Co to jest " tryb jazdy z przyczepą" :?: - słabszy , mocniejszy , czy zmienia się mu kąt skretu kierownicy żeby przyczepą nie zachaczyć przy skręcaniu :?: :D
    Opisz co się dzieje w samochodzie
    mdgaraz napisał:
    W clipie ma taka opcje zmień konfiguracje w sterowniku ABS i tam trzeba wpisać wartość i zatwierdzić.
    Boje się ze mój clip to lipa bo nie mogę mu tam nic wpisać .. jak zakodować sterownik ABS?

Po co chcesz zakodować sterownik ABS :?:
    Czego i w jakiej komendzie nie możes wpisac :?:
  • Pomocny post
    #7 17835844
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1058
    Jeśli chodzi o wtrysk to 4 błędy wtryskiwaczy świadczą o problemie dawkowania - sprawdź czy kodowanie wtryskiwaczy na wtryskach i w pamięci komputera się zgadza.
    Wygląda jak nie przyuczone wtryski po wymianie.

Jest również jakiś bład zasilania , może temu wtryski "wyleciały" :cry:
    Czy w module zabezpieczeń UPC nie ma żądnych błędów :?:
    W ABS znowu pojawia się błąd zasilania .
    I znowu pytanie czyw module UPC nie ma żądnych błędów :?:
    Jak masz CLIP to naucz sie korzystania z drzewka diagnostycznego dostepnego pod ikonką książki przy każdym błędzie :D
    W tablicy nie ma nic sensownego - błędy powstałe prawdopodobnie w trakcie " aktualizacji przebiegu" :|
  • #9 17933747
    plan-te
    Poziom 1  
    Ocena: 11
    Witam
    Mam ten sam problem tylko z Oplem Movano nowe wtryski i nowy komputer
  • #10 18662819
    skjodo
    Poziom 9  
    Ocena: 40
    Witam

Mam ten sam problem z ESC i ruszaniem pod górę.
    Czy udało Ci się to naprawić?

Proszę napisz ci było przyczyną.

Dzięki
  • #11 19566097
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Witam udało się komuś rozwiązać problem ?
  • REKLAMA
  • #12 21178839
    marianhol
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem z ESC i ruszaniem pod górę

są takie błędy w module ECM

1.DTC131A3A Cylinder 1 Injector Control
    Circuit,Too Many Signal Pulses
    Memory
    2.DTC131C3A Cylinder 2 Injector Control
    Memory
    3.DTC131E3A Cylinder 3 Injector Control
    Memory
    4.DTC13213A Cylinder 4 Injector Control
    Memory

Czy myślicie, że problem leży także w jednostce napędowej?
  • #13 21196022
    spajks6
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Mam to samo, czy pomogło przylutowanie pamięci, czy co dokładniej?
  • #14 21403516
    grroovverr
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, czy ktoś rozwiązał problem z podanymi błędami? Renault Master 2019 r. 136 KM, ten sam problem, błąd się zapala przy minimum prędkości 100 km/h, skontroluj ESC i sprawdź system startu pod górę. Zapala się na parę sekund i gaśnie. Auto jeździ normalnie, ma moc itp.
  • #15 21450346
    Pitergsm
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam

Najczęściej te błędy pojawiają się po zapisaniu kodów wtryskiwaczy innym urządzeniem niż CLIP. Delph, Launch i Autel źle zapisują numery wtryskiwaczy. Po uruchomieniu pojawiają się błędy ESC i "Sprawdź start pod górę". Po dopisaniu CLIPem problem ustaje. Sprawdzone wiele razy. Dotyczy ECU SID309.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault Master 3 2.3 dCi bi-turbo zgłasza błędy ESC P1201-P1204 związane z problemami dawkowania paliwa na wszystkich czterech wtryskiwaczach oraz komunikaty o problemach z multipleksem i nieprawidłowymi informacjami, m.in. błąd zwarcia tylnych głośników w radiu, mimo że pojazd ma tylko przednie. Próby kasowania błędów i wymiana wtryskiwaczy nie przyniosły trwałej poprawy. Diagnostyka za pomocą narzędzia Renault CLIP wykazała trudności z kodowaniem sterownika ABS, w tym błędne ustawienia trybu jazdy (np. tryb z przyczepą) oraz problemy z komunikacją z modułem ABS i UPC. Wskazano, że błędy wtryskiwaczy mogą wynikać z niezgodności kodowania wtryskiwaczy w ECU, co jest częstym problemem przy użyciu narzędzi innych niż CLIP (np. Delphi, Launch, Autel). Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony sterownik silnika, który po przelutowaniu przywrócił prawidłową pracę systemów. Dodatkowo zalecane jest sprawdzenie mas silnika, które mogą powodować problemy z zasilaniem i komunikacją modułów. Podobne problemy zgłaszane są także w innych pojazdach z grupy WAG oraz w Opel Movano.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA