logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aktualizacja Windows nie działa po optymalizacji systemu pod gry - błąd resetowania

ZakiaN 01 Sie 2024 21:44 1767 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić Windows Update i reset systemu, gdy po optymalizacji Windowsa pod gry aktualizacje i reset kończą się błędem?

Najpierw napraw pliki systemowe: uruchom CMD jako administrator i wykonaj `sfc /scannow`, a potem `DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth`; jeśli coś zostanie naprawione, zrestartuj komputer i powtarzaj do momentu, aż system nie zgłosi już błędów [#21177121][#21176944] Jeśli problem nadal występuje, zresetuj składniki Windows Update: zatrzymaj `bits`, `wuauserv` i `cryptsvc`, zmień nazwy folderów `SoftwareDistribution` i `catroot2`, zresetuj Winsock, ustaw usługi z powrotem na automatyczne i uruchom je ponownie [#21177121] Jeśli to nie pomoże, spróbuj naprawy z obrazu ISO z zachowaniem plików i ustawień albo instalacji „nakładkowej” z uruchomionego Windowsa [#21181470][#21176944] Gdy system był mocno modyfikowany, część osób radzi po prostu zrobić czystą instalację systemu po zgraniu ważnych danych [#21177262][#21181489] Warto też sprawdzić stan dysku SMART, bo uszkodzony nośnik może dawać podobne objawy [#21177310][#21179209]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21176719
    ZakiaN
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Witam, mam taki problem, że kiedyś robiłem jakąś optymalizację windowsa pod gry bodajże od skull (taki kanał na YouTube) i używałem już długo tak komputera i wszystko okej, ale jakiś czas temu chciałem zrobić aktualizację windows'a i aktualizacje się nie instalują, bo wyslakuje błąd. Chciałem też dziś zresetować komputer to wyskakuje podczas już resetowanie że przygotowywanie i iles tam procent i wyskakuje błąd i ze nie wprowadzono żadnych zmian, dodam że jak wchodzę w Windows Update mam napisane na żółto u góry "Na twoim urządzeniu brakuje ważnych poprawek związanych z zabezpieczeniemi i jakością" a ja nic nie mogę zrobić bo mi się nie pobierają aktualizacje ani nie mogę zresetować systemu a no i tez moze ja cos zepsułem bo jakiś czas temu na dysku C miałem mało miejsca i przeniosłem jakieś pliki na dysk D pliki z foldera pobrane itd i jak na dysku D sie klika swojego użytkownika bo tez jest to tez odtworzyłem to z poziomu administratora i te pliki jak dokumenty i ikonki sie zrobiły ich i zrobiłem tam folder np. pobrane i przeniosłem pliki i nie wiem czy to coś ma czy nie jeśli by sie dalo to jakoś naprawić bym mogl zrobić reset bym byl bardzo wdzięczny gdyby ktoś powiedzial jak
  • REKLAMA
  • #2 21176725
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Zrób reinstalację systemu bez usuwania plików.
  • REKLAMA
  • #3 21176743
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21176725 niestety nadal to samo
    ,,Resetuj ustawienia do stanu początkowego.
    Podczas resetowania ustawień do stanu początkowego wystąpił problem. Nie wprowadzono żadnych zmian."

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam, że gdy biorę opcję ,,Naprawa podczas uruchomienia" wyskakuje
    "Program Naprawa podczas uruchomienia nie mógł naprawić komputera."
    "Naciśnij opcję zawansowane, aby wprowadzić inne opcje naprawy komputera, lub przycisk Zamknij, aby wyłączyć komputer."
    Plik dziennika:
    "C: WINDOWS\System32\Srt\SrtTrail.txt"
  • #4 21176847
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3589
    A która to aktualizacja ("KB"0 nie chciała się zainstalować?

Ile obecnie masz wolnego miejsca na partycji systemowej?
  • #5 21176855
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21176847
    Gdy chciałem pobrać miałem 19GB na C a teraz nie wiem odinstalowalo mi sie wszystko sterowniki karty itd gry zostaly i większość plikow typu pobrane itd i nie wiem teraz to mam 5gb i nie próbowałem pobrac bo teraz to wiem ze za malo itd i w ogole w eksploratorze plikow nie mam takiego podstawowego wygladu po wejsciu w moj komputer tylko jakby wszystko w jednej liscie dyski dwa dokumenty obraz pobrane itd szczerze nie wiem juz o co chodzi i co robic
  • #6 21176944
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    ZakiaN napisał:
    nie wiem juz o co chodzi i co robic

Zacząć od zmiany widoku (PPM na obu panelach).
    Co to znaczy
    ZakiaN napisał:
    ...odinstalowalo mi sie...
    - tak samo z siebie czy może jednak w wyniku tej "optymalizacji" (lub innych Pańskich działań)?

A tak w ogóle to standard - DISM.exe /Online/Cleanup-image/Restorehealth i sfc /scannow z poziomu CMD wywołanego z prawami administratora, a potem ew. "nakładka (instalacja systemu z obrazu instalacyjnego wykonana z poziomu uruchomionego Windowsa z wyborem zachowania plików i ustawień).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 21177048
    pidar
    Poziom 43  
    I tak teraz postępuj, jak wspomniano powyżej.
    Zrzut ekranu interfejsu aplikacji z różnymi narzędziami do backupu, odzyskiwania i zarządzania systemem Windows.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4061655.html#21137201

Do "uwolnienia" miejsca na dysku systemowym polecam zastosować program PrivaZer.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4045009.html#21023149
    Załączniki:
    • PrivaZer v4.0.91 Portable.zip (9.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21177121
    suixx
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Najpierw zrób:

Matuzalem napisał:

sfc /scannow z poziomu CMD wywołanego z prawami administratora

(czyli: menu start, wpisz "cmd", prawy klik -> uruchom jako administrator, w nowootwartym "czarnym okienku" wpisz "sfc /scannow").
    Jeśli po zakończeniu otrzymasz komunikat "(...) naprawił pliki (...) logi są dostępne w (...)" - zrób restart systemu i powtórz czynność. Powtarzaj dotąd, aż komunikat powie "(...) nie znalazł plików do naprawienia (...)".

Następnie:

Matuzalem napisał:

DISM.exe /Online/Cleanup-image/Restorehealth

Procedura jak wyżej, tylko w "czarnym okienku" wpisujesz to co wyżej. I znowu - jeśli coś zostało naprawione - restart i powtórka.

Jeśli problem występuje nadal - robimy reset usługi aktualizacji (tu trochę dłuższa procedura):
    - otwieramy cmd z prawami administratora. Wklejamy po kolei:
    - zatrzymujemy usługi związane z aktualizacjami:
    net stop bits
    net stop wuauserv
    net stop cryptsvc

- usuwamy pliki (ręcznie, nie w cmd):
    C:Windowswinsxspending.xml.bak
    (może go nie być)

C:WindowsWinSxSBackup*
    (gwiazdka = wszystkie pliki)

- zmieniamy nazwy folderów (ręcznie, nie w cmd):
    C:WindowsSoftwareDistributionDataStore -> Datastore-old
    C:WindowsSoftwareDistributionDownload -> Download-old
    C:WindowsSystem32catroot2 -> catroot2-old

- resetujemy uprawnienia (w okienku cmd):
    sc.exe sdset bits D:(A;CI;CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO;;;SY)(A;;CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO;;;BA)(A;;CCLCSWLOCRRC;;;IU)(A;;CCLCSWLOCRRC;;;SU)
    sc.exe sdset wuauserv D:(A;;CCLCSWRPLORC;;;AU)(A;;CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO;;;BA)(A;;CCDCLCSWRPWPDTLOCRSDRCWDWO;;;SY)

- przerejestrowujemy biblioteki (w okienku cmd):
    cd /d %windir%system32
    regsvr32.exe /s atl.dll
    regsvr32.exe /s urlmon.dll
    regsvr32.exe /s mshtml.dll
    regsvr32.exe /s shdocvw.dll
    regsvr32.exe /s browseui.dll
    regsvr32.exe /s jscript.dll
    regsvr32.exe /s vbscript.dll
    regsvr32.exe /s scrrun.dll
    regsvr32.exe /s msxml.dll
    regsvr32.exe /s msxml3.dll
    regsvr32.exe /s msxml6.dll
    regsvr32.exe /s actxprxy.dll
    regsvr32.exe /s softpub.dll
    regsvr32.exe /s wintrust.dll
    regsvr32.exe /s dssenh.dll
    regsvr32.exe /s rsaenh.dll
    regsvr32.exe /s gpkcsp.dll
    regsvr32.exe /s sccbase.dll
    regsvr32.exe /s slbcsp.dll
    regsvr32.exe /s cryptdlg.dll
    regsvr32.exe /s oleaut32.dll
    regsvr32.exe /s ole32.dll
    regsvr32.exe /s shell32.dll
    regsvr32.exe /s initpki.dll
    regsvr32.exe /s wuapi.dll
    regsvr32.exe /s wuaueng.dll
    regsvr32.exe /s wuaueng1.dll
    regsvr32.exe /s wucltui.dll
    regsvr32.exe /s wups.dll
    regsvr32.exe /s wups2.dll
    regsvr32.exe /s wuweb.dll
    regsvr32.exe /s qmgr.dll
    regsvr32.exe /s qmgrprxy.dll
    regsvr32.exe /s wucltux.dll
    regsvr32.exe /s muweb.dll
    regsvr32.exe /s wuwebv.dll

- resetujemy ustawienia połączeń:
    netsh winsock reset
    netsh winsock reset proxy

- przywracamy ustawienia uruchomienia usług do domyślnych:
    sc config wuauserv start= auto
    sc config bits start= auto
    sc config DcomLaunch start= auto

- uruchamiamy usługi związane z aktualizacjami, zatrzymane na początku:
    net start bits
    net start wuauserv
    net start cryptsvc

- restartujemy komputer.

Jeśli problem występuje nadal - podaj proszę numer błędu który Ci wyskakuje (w formie np. "0x800f0831").

Pozdrówka
    Michał
  • #9 21177215
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21177121
    Wykonałem SFC /Scannnow i mam takie coś

Zdjęcie ekranu z wynikami polecenia SFC /Scannow, wykazujące, że niektóre uszkodzone pliki nie zostały naprawione.
  • #10 21177221
    suixx
    Poziom 13  
    >>21177215 restart i jeszcze raz. Jak komunikat będzie taki sam - restart i DISM
  • #11 21177232
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21177221
    Scannow próbowałem wczoraj juz wiele razy i ciągle to samo, dlatego przeszedłem odrazu do wpisania DISM /Online /Cleanup-image /Restorehealth i mam takie coś

Wynik polecenia DISM w systemie Windows, pokazujący zakończoną pomyślnie operację naprawy.
  • #12 21177235
    Kasek21
    Poziom 43  
    I teraz jak wykonasz sfc/ scannow jest OK?

Czy teraz da się wykonać reinstalację systemu?
  • #13 21177238
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21177235

Teraz po wpisaniu scannow mam takie coś, czyli mam uruchomić ponownie komputer i nie wiem czy zrobić to z cmd czy normalnie można?

Zrzut ekranu z komunikatem po uruchomieniu polecenia sfc /scannow w wierszu poleceń systemu Windows.
  • REKLAMA
  • #14 21177242
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 612
    ZakiaN napisał:
    nie wiem czy zrobić to z cmd czy normalnie można?

Jak się uruchamia z cmd?
    Daj uruchom ponownie normalnie z menu start
  • #15 21177250
    suixx
    Poziom 13  
    >>21177232 restart i
    DISM /Online /Cleanup-image /Scanhealth

Powtarzaj aż będzie:
    Pasek postępu przy 100% z komunikatem No component store corruption detected.
    to znaczy że wyczerpałeś możliwości dism-a. Próbuj sfc, jeśli nie pomoże - zrób reset aktualizacji.

Dodano po 1 [minuty]:

qrek1 napisał:
    ZakiaN napisał:
    nie wiem czy zrobić to z cmd czy normalnie można?

Jak się uruchamia z cmd?

otóż tak:
    shutdown /r /f /t 0

Powaga ;]
    xD
  • #16 21177258
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21177242
    Uruchomiłem ponownie znów zrobiłem scan i nadal to samo co wyzej podczas sfc /scannow

Dodam, że podczas tej optymalizacji (link poniżej) wyłączało się opcje przez rejestr czy coś takiego, opcje typu Windows Defender itd. nie pamiętam już dokładnie jakie wyłączałem, ale nie wiem czy to przez to czy nie, bo na innym komputerze starszym też zrobiłem taką i można było reset zrobić.

https://youtu.be/FE7kdf7VmMg?si=n1ALog1klkJoZSGU
  • #17 21177262
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zainstaluj czystą instalacje systemu i będzie po problemie.
  • #18 21177267
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21177250 Zrobiłem Dism scanHealth i mam takie cos jak poniżej na zdjęciu. Jeszcze jakbym mógł cię prosić, zobacz moją odpowiedź wyżej, tą z linkiem na YouTube, może to przez to coś się stało
    Zdjęcie po Dism ScanHealth
    Wynik skanowania DISM ScanHealth z komunikatem o pomyślnym zakończeniu operacji.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21177262
    Właśnie też nad tym myślałem, ale nie mam żadnego nośnika zewnętrznego w domu typu pendrive czy płyta, plus jestem totalnie zielony w tym temacie i też jak bym to zrobił to nie musiałbym kupić Windowsa?
  • REKLAMA
  • #19 21177270
    suixx
    Poziom 13  
    >>21177267 Znaczy - jak już pisałem - wyczerpałeś możliwości dism-a.
    Co do "odpowiedzi wyżej": chyba nie oczekujesz że będę analizował za Ciebie jakiś 20-minutowy filmik z youtuba? ;]

Jeśli wkleisz tu konkretne komendy które tenże filmik zaleca - może to pomoże. Ale najpierw radzę zrobić reset aktualizacji.
  • #20 21177276
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21177270
    No nie nie, nie oczekuję haha, a reset aktualizacji to przywrócenie systemu czy jak to zrobić, bo jak wpisuje a yt reset aktualizacji to systemu wyskakuje, jeśli o to chodzi to tu problem, bo gdy chce to zrobic jest te przygotowanie na starcie po tym jak komputer uruchomi sie ponownie i potrm jest coś tam i co ma te procenty w nawiasie i zawsze jak jest (35%) wyskakuje nagle jakis problem i ze nie wprowadzono zmian w systemie
  • #22 21177293
    suixx
    Poziom 13  
    ZakiaN napisał:
    >>21177270
    a reset aktualizacji to przywrócenie systemu, czy jak to zrobić

Reset aktualizacji opisałem wyżej...
    >>21177121
    ech...
  • #23 21177310
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    ZakiaN napisał:
    Uruchomiłem ponownie znów zrobiłem scan i nadal to samo co wyzej podczas sfc /scannow

A czy ma wszyscy przypadkiem nie poszliśmy po linii najmniejszego oporu (wierząc na słowo Panu ZakiaN-owi)?
    Jest w tym wszystkim jeszcze jedne element - kondycja dysku.
    Przecież, pomijając zdawkową informację o "optymalizacji pod gry" nie można wykluczy, że objawy są efektem nie tylko działań opytmalizujących(?), ale i jakiegoś problemu z "magazynem". Stąd moim zdaniem informacja z zapisem S.M.A.R.T.-u mogłaby się przydać (przed podjęciem działań drastycznych w postaci instalacji systemu od zera - post nr 17).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #24 21177354
    ZakiaN
    Poziom 4  
    Ja juz nie wiem nie chce się bawić tym na razie usunąłem z C fortnite jest 64GB wolne na razie będę używał jak wcześniej bo to już od dawna nie mogę aktualizacji czyli pewnie i resetu tak jak teraz jak już będzie trzeba cos zrobić to oddam do serwisu kupie nowe dyski i żeby mi system postawili nowy itd i zapłacę i trudno
    Dzięki wielkie każdemu kto chcial pomóc temat uważam za zamknięty bo nie da sie chyba nic już zrobić zeby mozna bylo zresetować lub aktualizacje zrobić
  • #25 21179209
    pidar
    Poziom 43  
    To teraz przynajmniej wyklucz podejrzenie o niesprawność dysku z systemem -> pokaż odczyt z programu Clear Disk Info.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4044379.html#21016051

ZakiaN napisał:
    ... i też jak bym to zrobił to nie musiałbym kupić Windowsa?

To wszystko zależy od wcześniejszego sposobu Aktywacji (jak została przeprowadzona), a klucz może być też już "zaszyty" w BIOS-ie?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4045009.html#21022639
  • #26 21179541
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21179209
    Czyli że mam wysłać zdjęcie tego co mi wyskoczyło odrazu po uruchomieniu programu, tak? Czy to trzeba jakoś przeskanować w tej aplikacji? I czy zamazać coś żeby nie wyszło jakieś dane czy cos jak wyśle zdjęcie czy tam nie ma nic szczególnego?
  • #27 21179663
    pidar
    Poziom 43  
    ZakiaN napisał:
    Czyli że mam wysłać zdjęcie tego co mi wyskoczyło odrazu po uruchomieniu programu, tak?

Tak, możesz numer seryjny jedynie zamazać. Może będziesz musiał dodać dwa screeny, aby były widoczne pozostałe parametry SMART-u.
  • #28 21179680
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21179663
    Dodam ze tam po lewo (nie widac tego na zdjęciu) ale tam gdzie sa dyski itd to w status jest ,,ok"
    Zrzut ekranu z informacjami SMART dysku SSD
  • #29 21179943
    pidar
    Poziom 43  
    Jak na razie ten SSD ma dwa dopuszczalne błędy (parametr 5) i jak zachowa się w dalszej eksploatacji, tego nie przewidzimy.
    Temperatura przy intensywnym użyciu też może go szybciej wykończyć.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3892058.html#20012257

I jeszcze jedno pokaż (wielkość partycji odzyskiwania?), przykład:
    Zrzut ekranowy okna Zarządzanie dyskami z widocznymi partycjami.
  • #30 21180164
    ZakiaN
    Poziom 4  
    >>21179943
    A w ogole jak robiłem ten sfc /scannow co nie to wyskakiwało mi że wykryto uszkodzone pliki ale nie można było ich naprawić czy cos takiego wiec może reinstall systemu Zrzut ekranu Menedżera dysków pokazujący podział partycji na dyskach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z aktualizacją systemu Windows po przeprowadzeniu optymalizacji pod gry, co skutkowało błędami podczas aktualizacji i resetowania systemu. W odpowiedziach zasugerowano różne metody naprawy, w tym użycie poleceń DISM i SFC, a także reinstalację systemu bez usuwania plików. Użytkownik miał problemy z wolnym miejscem na dysku oraz z usuniętymi sterownikami. Po wielu próbach i sugestiach, w tym użyciu narzędzi do naprawy systemu, problem został ostatecznie rozwiązany samoczynnie, a system zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA