logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia nowego komputera, program darmowy do utrzymania komputera w "czystości". Jaki?

bumble 26 Mar 2024 08:19 2460 35
Najlepsze odpowiedzi

Jaki darmowy program do automatycznego czyszczenia laptopa z Windows 11 przy uruchomieniu i czy warto instalować dodatkowy antywirus?

Nie musisz instalować osobnego programu do „czyszczenia” ani dodatkowego antywirusa; wystarczy Windows Defender i wbudowane narzędzia Windows do usuwania plików tymczasowych [#21020638][#21020181] CCleaner do czyszczenia rejestru jest uznany za zbędny, a może bardziej zaszkodzić niż pomóc, więc jeśli już coś robić, to sporadycznie uruchomić systemowe „Oczyszczanie dysku” [#21020181][#21020638] Windows da się też skonfigurować tak, by sam usuwał pliki tymczasowe po kilku dniach, więc dodatkowy „cleaner” nie jest potrzebny [#21020638] Jeśli laptop ma dużo zbędnego softu producenta, najlepszym wyjściem jest czysta instalacja Windows 11 i potem doinstalowanie tylko potrzebnych sterowników [#21020638][#21020249] W praktyce niektórzy używają też PrivaZer tylko okazjonalnie, ale nie jest to konieczne do poprawnego działania systemu [#21023149][#21023357]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21020159
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Witam. Kupiłem nowego laptopa z win11 i potrzebuję programu który przy uruchomieniu wyczyści mi dysk z niepotrzebnych rzeczy. Od lat używam cccleaner free wersji na innych PC. Czy jest ok czy macie inne propozycje? Czy instalować dodatkowego antywirusa czy wbudowany w win11 wystarczy? Dziekuję. Np AVG free.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21020164
    tokar13
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    CCleaner do oczyszczenia rejestru spoko.
    Pamiętaj, że narzędzia do oczyszczania dysku są już w Windowsie.
    Wyszukaj narzędzia: "Oczyszczanie dysku" i po sprawie, bardzo prosty w obsłudze.

Co do antywirusa, zależy, ja nie korzystam z innych i problemów nie miałem. Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie.
  • Pomocny post
    #3 21020166
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    Z antywirusów ja używam darmowej wersji avast. Do użytku nie komercyjnego jest za darmo.
  • #4 21020174
    bumble
    Poziom 40  
    Czyszczenie chciał bym żeby odbywało się z automatu przy uruchomieniu. Osoba która będzie korzystać nie ma za bardzo pojęcia o ty. Używałem też avasta ale to było przed win10. teraz mam na jednym z win7 avg. reszta pc z win10 i win11 nie ma nic tylko ten w win.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21020181
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    @tokar13 i co Ci da to "czyszczenie" rejestru? Usuniecie paru wpisow nie ma wplywu na dzialanie systemu, ale zepsuc juz latwo jak ktos bezmyslnie klika i usuwa byle co.

Antywirus zbedny, CCleaner tak samo, a nawet jeszcze bardziej. Jedyne co mozna robic co jakis czas to czyscic temp, ale i tak oferuje chyba systemowe oczyszczanie.
  • #6 21020184
    tokar13
    Poziom 18  
    CCleaner zawsze pyta czy chcesz zrobić backup przed zabiegiem, więc nie widzę problemu.
  • Pomocny post
    #7 21020192
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    W razie potrzeby korzystam z CCleaner i Malwarebytes. Zawsze wystarczało.
  • REKLAMA
  • #8 21020203
    bumble
    Poziom 40  
    ok. CCcleaner denerwuje ciągle ofertami płatnymi i jak cos klikniesz nie teges to już masz google chrome i avg. Jaki program pocztowy używać do wp? Thundrbird strasznie zamula. Czy używać po prostu strony. Ja używam tb. Ogólnie chciałbym dla tej osoby jak najmniej komplikacji?
  • Pomocny post
    #9 21020205
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    A jeszcze byłbym zapomniał o programie OTL. Nawet tu na forum zamieszczałem logi z niego i koledzy pomogli wyleczyć komputer.
  • #10 21020234
    bumble
    Poziom 40  
    Ponieważ kupuje laptopa z systemem czy zostawić partycje przywracania i całe oprogramowanie od firmy hp czy pozbyć się tego i odzyskać miejsce na dysku?
  • Pomocny post
    #11 21020249
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Partycja przywracania jest zbędna, bo fabryczny obraz systemu na niej będzie nieaktualny (lepiej mieć pod ręką aktualizowany* regularnie nośnik instalacyjny).
    Co do oprogramowania producenta, to już kwestia tego co ono zawiera (z czego się składa), ale pewnie i tak, co najmniej, większości można się pozbyć. W razie potrzeby zawsze można przejść na stronę - tu - HP i pobrać co potrzebne.
    Ja bym wyrzucał wszystko, ale to kwestia preferencji.

* Np. obrazem pobieranym i tworzonym stąd: https://uupdump.net/known.php?q=category:w11-23h2
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #12 21020319
    bumble
    Poziom 40  
    Muszę dopytać o czystą instalacje i ponowną aktywacje win z istaniejącego klucza z konta ms czy ma to jakieś skutki jeśli chodzi o gwarancje. Najlepiej było wy zainstalować na nowo win 11 home jako czystą wersje i aktywować przez konto. To chyba najlepsze rozwiązanie. Pliki wazniejsze będą zsynchronizowane z chmurą, dyskiem google. Obraz też dobre rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #13 21020547
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Jeśli jest/była partycja recovery, to na 99% z hakiem klucz jest trwale zapisany w BIOS-ie ( sprawdzenie). W takim wypadku nie ma znaczenia licencja cyfrowa, bo i tak weryfikacja następuje na etapie instalacji.
    W innym wypadku - klucz ma Pan "luzem" - system powinien się i tak aktywować (nie należy wpisywać klucza w czasie ponownej instalacji), a gdyby nie to po zakończeniu procedury wystarczy przejść do Ustawienia - Aktywacja - Zmień klucz i tam wpisać ten kupiony "luzem".
    Z punktu widzenia gwarancji ani partycja recovery, ani czysta instalacja (bo taki miałem kaprys) nie zmieniają nic. Gwarancja dotyczy sprzętu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • Pomocny post
    #14 21020638
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Jeśli Windows na laptopie jest preinstalowany przez HP, to klucz jest w BIOSie. Jeśli dokładany przez sprzedawcę, to powinien być na odrębnej naklejce CoA. W obu przypadkach gwarancja jest na sprzęt, więc zastosowanie tego czy innego oprogramowania nie powinno skutkować żadnymi jej ograniczeniami.

W systemach dostarczanych przez producenta najczęściej jest taki śmietnik i tyle zbędnego softu, że bardziej opłaca się zainstalować od razu czysty system pobrany ze strony MS, zrobić aktualizacje (w tym opcjonalne, tam będą sterowniki). Po czym doinstalować tylko niezbędne sterowniki, których Windows Update nie znalazł.

Co do darmowego programu antywirusowego, ich skuteczność jest bardzo porównywalna do aktualnych wersji Windows Defendera (chociaż ostatnio mam wrażenie, że Defender je już delikatnie wyprzedził). Więc dałbym temu programowi szansę, tym bardziej że już jest w systemie, jest regularnie aktualizowany i umiarkowanie ten system obciąża podczas pracy.

Co do programów czyszczących, to są najczęściej zupełnie zbędne. System działa dokładnie tak samo, chyba że program uzna, że trzeba się pozbyć czegoś nieważnego, co jest ważne, a użytkownik zatwierdzi. Najogólniej te programy bardziej polepszają samopoczucie użytkownika, który łudzi się, że robi coś dobrego i dba o system, niż systemu, który tych zabiegów do niczego nie potrzebuje. W rezultacie marnuje się jedynie zasoby na działanie tych programów - nie mając żadnych korzyści, sporadycznie za to mogą zdarzyć się problemy.

System Windows da się skonfigurować tak, aby jego wbudowane narzędzie usuwało pliki tymczasowe po kilku dniach, jeśli nie zostaną one prawidłowo usunięte przez oprogramowanie, które je tam zostawiło. I to z założenia starczy, od czasu do czasu można uruchomić oczyszczanie dysku, jeśli się człowiek nudzi - i kliknąć, żeby zbędne rzeczy zostały usunięte.
  • #15 21020640
    bumble
    Poziom 40  
    W sklepie z serwisu otrzymałem informację że sprzęt jest gotowy do użycia. Nie wiedzą czy już jest aktywowany czy się dopiero aktywuje gdy znajdzie się online. Może już był online. Natomiast powiązanie z kontem Microsoft i tak jest konieczne. Klucza na pewno nie ma. Nie ma też stickera na sprzęcie ze znaczkiem Windowsa. Zresztą żaden nie ma stickera przynajmniej w sklepie. Mój lenowo też nie ma. Win10. Zobaczymy jak przyjdzie. Na stronach MS w pomocy za każdym razem radzą powiązać aktywację z kontem Microsoft. Czy to klucz czy to cyfrowa aktywacja. Używałem zawsze klucza. Jednak ostatnio zmieniałem płytę i po powiązaniu z kontem wymieniłem płytę i potem rozwiązywanie problemów z aktywacją i już. Ale rozwiązywanie problemów tylko jak zmieniam sprzęt. Po powiązaniu aktywacji z kontem i reinstalacji sam powinien się aktywować będąc on Line. Tak mi napisali.

Dodano po 3 [minuty]:

Dt1 na pewno będzie czysta instalacja win11 z pendrive. Piszesz że sterowniki zainstaluje win update. Takie lepiej zostawić? Chyba powinienem zainstalować sterowniki od producenta. Chipset teraz chyba jest w cpu. A reszta dźwięk, nvme, usb. Windows wystarczy?
  • Pomocny post
    #16 21020654
    dt1
    Admin grupy komputery
    bumble napisał:
    W sklepie z serwisu otrzymałem informację że sprzęt jest gotowy do użycia. Nie wiedzą czy już jest aktywowany czy się dopiero aktywuje gdy znajdzie się online.

Nie ma to znaczenia. Licencja jest umieszczana w BIOSie na etapie produkcyjnym.

bumble napisał:
    Natomiast powiązanie z kontem Microsoft i tak jest konieczne.

Nie jest. Jeszcze żadnego Windowsa nie powiązałem z kontem Microsoft, ani też nawet nie mam konta Microsoft i mam się dobrze, tak jak i wszystkie Windowsy. I nie mam również problemu z ich ponowną aktywacją.

bumble napisał:
    Klucza na pewno nie ma. Nie ma też stickera na sprzęcie ze znaczkiem Windowsa.

To znaczy, że jest to fabryczna licencja OEM zaszyta w BIOS.

bumble napisał:
    Na stronach MS w pomocy za każdym razem radzą powiązać aktywację z kontem Microsoft.

Na stronach MS dużo rzeczy radzą, generalnie dbając o swój interes. Już przyzwyczaiłem się, że jeśli w oprogramowaniu MS są dwie opcje, z czego jedna ma napis (zalecane), to najczęściej lepszym dla mnie wyborem jest ta druga opcja. To być może dlatego, że ograniczam działalność producenta systemu na moich urządzeniach do niezbędnego minimum, jako że ta działalność nie jest mi do niczego potrzebna. W moim interesie nie jest posiadanie konta Microsoft, nie odczuwam takiej potrzeby, a system nie działa gorzej, wbrew całemu parciu MS na tworzenie kont Microsoft.

Ale oczywiście nikt nie broni wiązać swoich licencji z kontem Microsoft, to na pewno jakieś zalety również musi mieć, skoro tyle osób z tego chętnie korzysta. O niektórych nawet sam napisałeś.
  • #17 21020671
    bumble
    Poziom 40  
    No to logicznie myśląc zainstalowałem Windowsa wpisałem klucz i aktywowałem go. Padła płyta i ją wymieniłem. Zainstalowałem ponownie Windowsa i użyłem ponownie klucz. Teraz pytanie czy system się aktywuje? Nie sprawdzałem. Prawdopodobnie nie bo ten klucz został przypisany do konkretnej płyty i tak to widnieje u MS a ponowne użycie tego samego klucza na innej maszynie bo taka się stała po wymianie płyty nie jest możliwa bo licencja mówi jedna kopia jeden PC. Dwa razy tego samego klucza użyć nie można na dwóch różnych PC. Ale za to można go przenosić dowolnie między dowolną ilością PC właśnie przez konto MS. Tak sądzę. Ja założyłem konto tylko dla tego że zmieniałem płytę. Nie pamiętam teraz bo to było 2 lata temu ale chyba chciałem użyć klucza i nic z tego ale pewny nie jestem dopiero przez konto mogłem. Co za tym idzie stary sprzęt zniknął z konta z390 a pojawił się w jego miejsce z790. Jutro dostanę laptopa zobaczę co mam a co nie. Przy samym przeinstalowaniu jeśli klucz jest w BIOS chyba nie powinno być problemu. MS na stronach pomocy pisze że aktywacja przeinstalowanego win będzie automatyczna po podłączeniu dobinternetu. Pisze że jeśli jednak by się tak nie stało to trzeba użyć powiązanego konta MS.

Dodano po 1 [minuty]:

Na wszelki wypadek powiążę licencję z kontem to nic nie kosztuje.
  • Pomocny post
    #18 21020700
    dt1
    Admin grupy komputery
    bumble napisał:
    Piszesz że sterowniki zainstaluje win update. Takie lepiej zostawić? Chyba powinienem zainstalować sterowniki od producenta. Chipset teraz chyba jest w cpu. A reszta dźwięk, nvme, usb. Windows wystarczy?

Tak, Windows update wystarczy. Jeśli z jakimś urządzeniem jest problem na sterownikach z WU (co jest rzadkością) to można wtedy szukać innego sterownika na stronie producenta laptopa czy też sprzętu, do którego bezpośrednio szukamy sterownika, ale większości przypadków nie ma takiej potrzeby.

Wyjątkiem mogą być karty graficzne dla graczy, gdzie dość często są robione zmiany w sterownikach wpływające w jakimś stopniu na działanie w grach, a sterowniki do WU trafią z jakimś opóźnieniem.
  • #19 21020722
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. Karty wiem mam rtx i co chwilę jakiś update od nVidii. Nowy układ graficzny od intela chyba iris to tryb dla uhd warto rozrzedzać RAM dla niego? Procek i5 12 gen.
  • #20 21021869
    bumble
    Poziom 40  
    Mam laptopa. Żadnych naklejek kluczy i czegokolwiek informującego że posiada zainstalowany win
  • #21 21022639
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    Sprawdź, czy też są inne klucze?
    Spoiler:
    Skaner kluczy produktu to narzędzie, które skanuje rejestr systemu operacyjnego Windows i znajduje klucze produktów systemu Windows i innych produktów firmy Microsoft. Możesz przeskanować rejestr bieżącego uruchomionego systemu, a także przeskanować rejestr z zewnętrznego dysku twardego podłączonego do komputera.
    Podczas skanowania kluczy produktów bieżącego uruchomionego systemu można również przeszukiwać klucz produktu przechowywany w systemie BIOS i wyszukiwać klucze produktów przy użyciu usługi WMI.
    Załączniki:
    • Product Key Scanner v1.03pl.zip (122.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21022653
    bumble
    Poziom 40  
    W biosie pewnie jest bo jakoś się win aktywował. Sprawdze po przeinstalowaniu systemu
  • #23 21022823
    tokar13
    Poziom 18  
    >>21022738

Korzystam z CCleaner'a od wielu lat, używałem go na kilku komputerach, nigdy nie stworzył on żadnego problemu.
  • REKLAMA
  • #24 21022824
    bumble
    Poziom 40  
    Zainstalowałem czysty win11 wszystko bez problemu i aktywacja ok powiązana licencja z kontem cyfrowym.

Dodano po 2 [minuty]:

tokar13 napisał:
    >>21022738

Korzystam z CCleaner'a od wielu lat, używałem go na kilku komputerach, nigdy nie stworzył on żadnego problemu.

No ja też mam na kilku poza irytującymi powiadomieniami update jest ok a czasem nie ma jak wyłączyć wyskakującego okna bo widnieje tylko przycisk zgody a wtedy instaluje chrome i antywirusa. Mowa oczywiście o wersji darmowej.
    Natomiast jest problem z usunięciem pinu. Nie podświetla się opcja usuń i krzyczy o pin za każdym uruchomieniem
  • #25 21023088
    bumble
    Poziom 40  
    Za rada kolegów po zainstalowaniu "czystego" systemu pozostawię czyszczenie systemowi. Jako antywirus będzie systemowy defender. Też mam na stacjonarnym tylko jego i nie miałem problemów żadnych ostatnie 2 lata. Od czasu do czasu wyczyszczę ręcznie albo znajdę w ustawieniach automatycznych systemu chociaż to chyba konserwacja i komp musi byc włączony.
  • Pomocny post
    #26 21023149
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3579
    Polecam co jakiś czas "zapuścić" darmową wersję programu PrivaZer z "Dokładnym skanem".
    Zrzut ekranu programu PrivaZer pokazujący opcje skanowania systemu. Zrzut ekranu programu PrivaZer z widocznymi opcjami skanowania i czyszczenia.
    Załączniki:
    • PrivaZer v4.0.83 Portable.zip (7.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 21023360
    bumble
    Poziom 40  
    Nie będe instalował w takim razie nic z tych programów do czyszczenia i antywirusowych. Tylko to co niezbędne. Polecacie jakiś program do poczty konkretnie wp czy po prostu używać przeglądarki?
  • #30 21023366
    bumble
    Poziom 40  
    Mam go u siebie i katastrofalnie zamula wieki trzeba czekać chyba że to wina tego że mam kilka kont zainstalowanych a przy jednym może i będzie ok. Przeglądarke zostawić edge?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje darmowego programu do automatycznego czyszczenia nowego laptopa z systemem Windows 11. Wspomniano o CCleaner, który jest używany od lat, ale pojawiły się sugestie dotyczące wbudowanego narzędzia "Oczyszczanie dysku" w Windowsie. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi programami antywirusowymi, takimi jak Avast i AVG, oraz z systemowym Windows Defenderem, który jest uznawany za wystarczający. Dyskutowano również o konieczności pozostawienia partycji przywracania oraz o czystej instalacji systemu, co nie wpływa na gwarancję. W kontekście programów pocztowych, zasugerowano użycie Thunderbirda, mimo że niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy z jego działaniem na Windows 11.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA