logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykończyć studnię głębinową na powierzchni i przygotować instalację do domu?

pawelv170 02 Sie 2024 13:31 1167 6
REKLAMA
  • #1 21177313
    pawelv170
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Cześć,

Zrobiłem studnie w głębinową i potrzebuję porady jak ją "wykończyć" na powierzchni. Ogólnie to na ten moment, będę chciał odkopać metr, poniżej gruntu, nasunąć na tą główną rurę, rurę karbowaną o średnicy 30cm i wysokości 1m i do środka dać piankę/styropian. Powyżej gruntu, wstępnie zaplanowałem że pójdę w górę np. ładnym bloczkiem słupkowym (nawet myślałem nad kominowym, ale one chyba wilgoci nie zniosą za długo i zimna). U góry słupka będę montował kran podwójny (jeden zraszacz w jedną stronę ogrodu i drugi w drugą). Dodatkowo w ciągu 2 lat, będę chciał podłączyć dom i tu pytanie jak już przygotować do tego tą instalację, by później nie musieć za dużo zmieniać, rozbierać itp. Chcę by do domu woda była dostępna cały rok.

Wiem że muszę tu zamontować wyłącznik ciśnieniowy i wybrałem ten: https://allegro.pl/oferta/wlacznik-wylacznik-...o-pomp-wodnych-brio-sk-15-z-kablem-7971423201, do tego dobrze będzie też zamontować zawór zwrotny, ale nie wiem czy zwykły wystarczy, czy musi być coś specjalnego.

Podpowiedzcie mi proszę, czy przy wyjściu z ziemi, zamontować trójnik, z którego w przyszłości pójdę w kierunku domu? Ogólnie to proszę o podpowiedź, co w której kolejności zamontować, tak bym czegoś nie zdławił po drodze. Na pewno nad trójnikiem muszę dać zawór, żeby z kranu na zimę spuścić wodę, ale żeby nie odcinało na dom.

W załączniku dodaję fotę, jak na chwilę obecną to wygląda.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 21177331
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4689
    Najpierw musisz zdecydować, czy pompa będzie się włączać w chwili poboru wody, a za chwilę wyłączać, cy dasz zbiornik(hydrofor0, który gromadzi wodę pod ciśnieniem ,a później zasila dom(w planie).
  • REKLAMA
  • #3 21177340
    pawelv170
    Poziom 2  
    Wstępnie chciałem żeby pompa pracowała w chwili pobierania wody. Nie myślałem wgl o hydroforze. Rozumiem że bez hydroforu, gdy odkręcę w domu wodę, to będę musiał poczekać aż ją dopchnie?

Dodano po 7 [minuty]:

Ogólnie jeżeli chodzi o ciśnienie wody, to z tej studni jest 3x lepiej jak z sieci. No i ta studnia nie będzie głównym źródłem zasilania domu, a raczej takim dodatkowym. W studni mam tą pompę: https://www.dostudni.pl/pompa-glebinowa-3t23-230v-omnigena-z-20m-przewodem,id3563.html
  • REKLAMA
  • #4 21177351
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Obecnie są takie wyłączniki, które pozwalają na pracę instalacji bez zbiornika, choć większość instalacji w domach jest oparta na zbiorniku. Nie będę się zagłębiał w szczegóły, bo nie każda pompa toleruje taką pracę. W takim przypadku, jak obecnie, nie ma sensu zastanawianie się, czy jest potrzebny jeden trójnik, czy dwa, na podział wody -dom, krany do podlewania, bo to na razie nie ma znaczenia. Jeden trójnik więcej , to koszt kilku, czy kilkunastu zł.Pozostawienie tego w takim stanie jak na zdjęciu na obecną chwilę wystarczy, tylko na zimę nie wolno zostawiać wody w rurze, bo zamarzając na pewno rozmrozi zawór.
  • #5 21177466
    pawelv170
    Poziom 2  
    Obecnie hydrofor sensu raczej nie ma. Pompa głębinowa daje mi obecnie 6 bar, jest na głębokości 16 m i od miejsca studni do domu będzie 25 m.
  • REKLAMA
  • #6 21177573
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Rozumie, że jak nie ma domu, to i nie bardzo jest gdzie usytuować hydrofor, chyba, ze w jakieś szopie na lato. Nie o ciśnienie jednak tu chodzi, bo pompa da takie ciśnienie, tylko o to że takie startowanie i wyłączanie pompy nie jest zbyt komfortowe w późniejszym czasie , gdy już będzie instalacja w domu. Do napompowanie jakiegoś zbiornika, by mieć zapas wody np do podlewania konewką, wystarczy zwykły wyłącznik, lub nawet gniazdo wtyczka. Żeby to trochę zobrazować, to praca pompy bez hydroforu to tak jakby start silnika samochodu, po to by go za kilka chwil zgasić i znów start i znów zgaszenie. Każdy powie ze to bez sensu i szkodliwe dla silnika. Z silnikiem elektrycznym może nie jest tak do końca, ale każdy start, to jednak zwiększony pobór prądu ( bo tak jest przy rozruchu) i po kilku takich startach następujących w krótkim czasie moze dojść do przegrzania uzwojenia, lub zadziałania zabezpieczenia termicznego, jesśi silnik ma takie w sobie, lub w skrzynce z zabezpieczeniem zabudowanym na zasilaniu silnika.
  • #7 21179132
    jamiro1
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    pawelv170 napisał:
    Obecnie hydrofor sensu raczej nie ma. Pompa głębinowa daje mi obecnie 6 bar, jest na głębokości 16 m i od miejsca studni do domu będzie 25 m.

To nie tak do końca. Jeżeli wodę studzienną będziesz chciał uzdatnić do wody pitnej, a po wykonaniu badań wody okaże się, że poziom żelaza, manganu czy jonu amonowego jest znacznie przekroczony, to wówczas najbardziej efektywnym sposobem usunięcia tych związków jest skuteczne napowietrzanie wody, a stan taki rzeczy uzyskasz właśnie na hydroforze.
    W pierwszej kolejności wykonałbym badania wody i na jej podstawie zrobił kolejny krok.
    Jeżeli takie masz to podeślij, pomogę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował studnię głębinową i poszukuje porad dotyczących jej wykończenia na powierzchni oraz przygotowania instalacji do podłączenia wody do domu. Planuje użyć rury karbowanej o średnicy 30 cm i wysokości 1 m, a nad nią zbudować konstrukcję z bloczków słupkowych. Zastanawia się nad montażem podwójnego kranu do nawadniania ogrodu oraz nad przyszłym podłączeniem do domu, aby woda była dostępna przez cały rok. Wskazano na konieczność zamontowania wyłącznika ciśnieniowego oraz zaworu zwrotnego. Użytkownik rozważa, czy potrzebny jest hydrofor, jednak większość odpowiedzi sugeruje, że pompa głębinowa może działać bez niego, ale może to prowadzić do nieefektywnej pracy pompy. Zasugerowano również wykonanie badań wody, aby ocenić jej jakość przed podłączeniem do instalacji domowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA