logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESF6127 (PNC91151901600) - błąd dwa mignięcia diody (i20?), nie pobiera wody

Rupert48 02 Sie 2024 19:35 1038 14
REKLAMA
  • #1 21177671
    Rupert48
    Poziom 7  
    Mam problem, z którym walczę od tygodnia :-(
    Zmywarka ESF6127 (PNC91151901600) rozpoczyna cykl od wypompowania wody, której praktycznie nie ma. Po tym wyrzuca błąd dwa mignięcia diody - woda w zmywarce. Czasami uda jej się rozpocząć pobieranie i zmywanie, ale po spuszczeniu wody znowu wywala ten sam błąd. Nadmieniam, że trwa to już od kilkunastu lat, ale zawsze jakoś się odpaliła i chodziła później przez jakiś czas.
    1. Nie udało mi się zlokalizować żadnego pływaka (czy jest w ogóle w tym modelu?)
    2. Zmywarka ma dwa hydrostaty - czerwony i czarny, w oba dmuchałem i oba kliknęły.
    3. Starałem się przedmuchać komorę pompką, ale jej nie demontowałem, więc jeszcze nic z niej za bardzo nie wyleciało.
    4. Sprawdzałem pompkę od odpływu i też nic nie znalazłem.

Opcje, jakie mi zostały, to rozebranie misy dolnej i przepłukanie lub wymiana hydrostatów. Na forum piszecie o kalibracji hydrostatu, ale do tej zmywarki nie widziałem instrukcji.
    Proszę o pomoc.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 21177677
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    Zawór Aqua stop sprawny i nie zakamieniony, i czy zaglądałeś do niego?
  • #3 21177684
    Rupert48
    Poziom 7  
    Na wężu dopływowym jest elektrozawór, który przedmuchałem, ale na sitku i wewnątrz nic nie było.
  • REKLAMA
  • #4 21177750
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Słychać, że elektrozawór pracuje i się otwiera za każdym uruchomieniem zmywarki? Jeśli nie jesteś pewien to pomierz rezystancję jego cewki.
  • REKLAMA
  • #5 21178267
    Rupert48
    Poziom 7  
    Dzisiaj sprawdzę cewkę, ale generalnie błąd, który wyskakuje w postaci mignięcia 2x diody, to wg instrukcji woda została w zmywarce. Mam pytanie, czy w trybie serwisowym i zamkniętej zmywarce elektrozawór powinien puścić wodę do środka i czy jest to niezależne od tego, gdyby zepsuty był hydrostatyk. Cewka sprawdzona miernikiem pokazuje 4 druga 3,6 to od zbiornika z solą.
  • #6 21178307
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Czyli błąd I20. Zdemontuj pompę odpływową i sprawdź jej stan.
  • REKLAMA
  • #7 21178314
    Rupert48
    Poziom 7  
    Pompę już zdemontowałem i nic w niej nie było. Jeżeli doleję wodę do zmywarki w trakcie zmywania, to ją odpompowuje. Zostaje naprawdę niewiele.
  • #9 21178697
    Rupert48
    Poziom 7  
    Czyszczenie komory po demontażu nie pomogło, dopiero jak dolałem z garnka wody, to ruszyła, pobrała wody i płukała, ale po kolejnym wypuszczeniu wody znowu to samo, czyli stop. Dioda dwa sygnały, woda w komorze.

Zmywarka ma dwa hydrostatyk 505AF403 i 505AG402 czy wiecie czy są jakieś zamienniki. Ewentualnie, który może jest odpowiedzialny za problem? Czy ten czujnik to czujnik pomiaru zmętnienia wody i to białe w środku jest ok?
    Bliski plan dłoni trzymającej plastikowy element czujnika z zmywarki
  • #10 21179042
    hubert1188
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Może zacznę od końca. Tak to jest czujnik zmętnienia z termostatem i w tym białym jest czujnik temperatury. Moim zdaniem Twój problem, a raczej zmywarki, polega na cofaniu się brudnej wody przez pompę spustową, która zalewa częściowo czujnik zmętnienia.
  • #11 21179139
    Rupert48
    Poziom 7  
    Wnętrze zmywarki z niewielką ilością wody na dole i białym elementem w środku. Wnętrze zmywarki z widocznymi elementami w pobliżu czujnika. Zbliżenie na plastikowy element w zmywarce z zaznaczoną białą częścią.
    Tyle wody zostaje w zmywarce, dość daleko jest do czujnika zmętnienia wody, a ten biały kawałek jest wysunięty w środku, czy tak ma być? i czy to nie jest tylko czujnik temperatury?
  • #12 21179507
    hubert1188
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Tak wygląda oryginał Link. Czasami wyczyszczenie czujnika pomaga, a czasami tylko wymiana.
  • #13 21184463
    Rupert48
    Poziom 7  
    Niestety wymiana czujnika nie przyniosła efektu 😞. Wygląda to tak: po załączeniu 1 etap zmywarka wypompowuje wodę, 2 etap przełącza się i dalej wypompowuje wodę - jeżeli zmywarka nie była męczona przez 24 h to gdy doleje do środka wodę to ją wypuści i rusza proces zmywania. 3 etap wypompowuje wodę, 4 etap podobnie jak w 2, tyle że wtedy wyskakuje błąd dwukrotne mignięcie diody. Po tym ponowne uruchomienia kończą się na etapie 2 z błędem dwukrotnego sygnału diody. Macie jakieś sugestie?
  • #14 21184499
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1088
    Rupert48 napisał:
    2. Zmywarka ma dwa hydrostaty - czerwony i czarny, w oba dmuchałem i oba kliknęły.

Kliknięcie nie jest jednoznaczne z działaniem elektrycznym styków.
    Miernik i sprawdzaj.
  • #15 21184515
    Rupert48
    Poziom 7  
    Sprawdzałem, był przepływ po przełączeniu.. Subiektywnie to jeden chodzi jakby ciężej.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy w komorze hydrostatyk są jakieś ruchome elementy? kulki itp?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Electrolux ESF6127 (PNC91151901600), która po rozpoczęciu cyklu wypompowuje wodę, a następnie wyświetla błąd dwa mignięcia diody, co sugeruje, że woda pozostała w urządzeniu. Użytkownik sprawdził elektrozawór, hydrostaty oraz pompę odpływową, jednak problem nadal występuje. Po dodaniu wody zewnętrznie zmywarka czasami działa, ale po wypuszczeniu wody błąd powraca. Wskazano na możliwość cofania się brudnej wody przez pompę, co może zalewać czujnik zmętnienia. Użytkownik rozważa wymianę hydrostatów oraz czujnika zmętnienia, ale dotychczasowe próby nie przyniosły efektu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA