logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrolux EW9W161B Pralko-suszarka - kompresor wyłącza się po minucie

Taradan 02 Sie 2024 20:25 705 11
REKLAMA
  • #1 21177740
    Taradan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry!

Posiadam pralko-suszarkę Elektrolux EW9W161B. Pranie odbywa się bez problemów, natomiast ostatnio przestało działać suszenie.
    O dziwo kompresor (urządzenie z pompą ciepła) jest sprawny - podłączałem go na zewnętrznym zasilaniu i normalnie schładza skraplacz. Doszedłem do tego, że zasilanie kompresora jest włączane na początku programu na około minutę, a później z niewiadomych przyczyn jest wyłączane. Co dziwne wentylator obok kompresora mający go schładzać, a sterowany oddzielnie, pracuje cały czas. Sprawdziłem na pcb sterującym, że wyłączany jest przekaźnik zasilający kompresor, więc zakładam, że z jakiegoś powodu mikrokontroler go wyłącza. Czy ktoś może orientuje się, jakie są warunki tego sterowania? Z tego, co widzę w układzie "obsługującym" kompresor, są dwa czujniki temperatury: jeden od strony powietrza wpadającego na skraplacz z bębna (wygląda jak termostat, ale ma rezystancję ok. 4.4k w temperaturze pokojowej), a drugi zamocowany do odwadniacza, przed kapilarą (ntc ok. 22.5k). Obydwa reagują na zmianę temperatury zmianą rezystancji. Czy ktoś może wie, czy to są prawidłowe wartości? Czy pierwszy element, który wygląda tak:

Metalowy termostat z dwoma płaskimi końcówkami do montażu

to nie jest jednak termostat i nie powinien być zamknięty albo otwarty przy temperaturze pokojowej?
    Producent ELTH Type 279 T200- są informacje, że to "termostat ntc", ale mam wątpliwości, bo w takich obudowach zwykle występują bezpieczniki termiczne oparte o bimetal. Niestety brak w internecie bliższych danych(np. charakterystyka, która rozwiałaby wątpliwości).

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21177759
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1603
    Jeżeli dobrze pamiętam, to oba NTC są takie same.
  • #4 21177770
    Taradan
    Poziom 10  
    @Kenworth 18 Właśnie dziwne jest to, że suszarka normalnie pracuje dalej, tyle że kompresor jest wyłączony i co za tym idzie pranie mokre. Nie wyrzuciłaby jakiegoś błędu w normalnym trybie?
    @AsReeX Może masz na myśli jeszcze jeden czujnik, który wygląda podobnie do tego ze zdjęcia, ale obsługuje wentylator powietrza (opływa go powietrze za wentylatorem wpadające do bębna)?
  • REKLAMA
  • #5 21177776
    AsReeX
    Poziom 40  
    Taradan napisał:
    Nie wyrzuciłaby jakiegoś błędu w normalnym trybie?
    Nie.
    Taradan napisał:
    Może masz na myśli jeszcze jeden czujnik, który wygląda podobnie do tego ze zdjęcia, ale obsługuje wentylator powietrza(opływa go powietrze za wentylatorem wpadające do bębna)?
    To nie jest bezpiecznik termiczny, który obsługuje " wentylator" tylko jedna z trzech sond NTC suszarki, bo grzałka pralki ma swoją.
  • #6 21177795
    Taradan
    Poziom 10  
    @AsReeX Ok, rozumiem. Czyli te dwa podobne do siebie elementy to czujniki NTC, jeden mierzący temperaturę powietrza tłoczonego przez wentylator do bębna (ok. 5.4 kΩ), drugi temperaturę powietrza po przejściu przez bęben przed trafieniem na skraplacz (ok. 5 kΩ - wcześniej mierzyłem go w cieplejszym pomieszczeniu, teraz jest z powrotem w pralce). Wygląda więc na to, że te dwa są ok. Czego jeszcze szukać?

Niestety mój panel wygląda trochę inaczej i pokazany sposób wejścia w tryb serwisowy nie działa.

Czy możliwe jest, że czynnika jest jednak za mało, przez co temperatura zmienia się zbyt wolno i na tej podstawie sterownik wyłącza kompresor?
  • #7 21177874
    AsReeX
    Poziom 40  
    Taradan napisał:
    Wygląda więc na to, że te dwa są ok.
    Yes
    Taradan napisał:
    Czego jeszcze szukać?
    Kodu usterki w trybie testowym?
    Taradan napisał:
    Niestety mój panel wygląda trochę inaczej i pokazany sposób wejścia w tryb serwisowy nie działa.
    Musisz poszukać :)
    Taradan napisał:
    Czy możliwe jest, że czynnika jest jednak za mało przez co temperatura zmienia się zbyt wolno i na tej podstawie sterownik wyłącza kompresor?
    Minuta to trochę za krótko... coś tam pisało w papierach o detekcji ubytku przy brak zmiany temperatury w ciągu 10/15 minut. Natomiast dokładnie nie chce mi się sprawdzać.
  • #8 21177893
    Taradan
    Poziom 10  
    Ok, jest postęp - udało mi się dostać do trybu serwisowego. Na teście C10 uruchamia się wentylator kompresora i wyświetla się dodatkowo kod E75. Pojawia się on również w kilku innych testach. Niestety póki co nie udało mi się znaleźć jego znaczenia.
  • REKLAMA
  • #10 21178110
    AsReeX
    Poziom 40  
    Elektrolux EW9W161B Pralko-suszarka - kompresor wyłącza się po minucie

472

Ps. ... sonda ma numer 1242941100.
  • #11 21178216
    Taradan
    Poziom 10  
    @AsReeX Ten czujnik ma w temperaturze pokojowej 23.8kΩ. Jest zamocowany do odwadniacza, przed kapilarą skraplacza. Pisałem o nim w pierwszym poście.

Czy ktoś zna prawidłową wartość/charakterystykę tego termistora? Jestem skłonny go wymienić, bo jego wartość wydaje się być najbardziej "dziwna" z wszystkich trzech(zakładam, że pozostałe dwa mają charakterystykę, która przecina ok. 5kohm przy standardowych 25 stopniach), ale chciałbym uniknąć wydawania 130zł, gdyby miało się okazać, że jednak jest ok.

Niestety nie znalazłem też materiałów dostępnych dla cywilów, w których opisany byłby błąd E75...
  • #12 21741513
    dominis09_2009
    Poziom 10  
    Witam.
    Może Pan napisać, jak wejść w ten tryb serwisowy? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralko-suszarka Elektrolux EW9W161B ma problem z suszeniem – kompresor pompy ciepła wyłącza się po około minucie pracy, mimo że sam kompresor jest sprawny i wentylator chłodzący działa cały czas. Wyłączanie kompresora następuje poprzez przekaźnik sterowany przez mikrokontroler na płytce PCB. W urządzeniu znajdują się trzy czujniki temperatury NTC: dwa mierzące temperaturę powietrza (jeden przed skraplaczem, drugi za wentylatorem) oraz jeden zamocowany do odwadniacza przed kapilarą skraplacza. Czujnik przy odwadniaczu wykazuje nietypową rezystancję około 23,8 kΩ w temperaturze pokojowej, podczas gdy pozostałe mają około 4,4–5,4 kΩ. W trybie serwisowym podczas testu C10 pojawia się kod błędu E75, którego znaczenie nie jest znane. Podejrzewa się możliwy niedobór czynnika chłodniczego, co mogłoby powodować zbyt wolną zmianę temperatury i wyłączanie kompresora przez sterownik. Użytkownik poszukuje informacji o charakterystyce termistora przy odwadniaczu oraz sposobie interpretacji kodu E75 i wejścia w tryb serwisowy, który różni się od standardowego opisanego w dostępnych materiałach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA