logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak świateł stopu w Skodzie Fabia 1 2004 - bezpiecznik i przełącznik sprawdzone

MatusMa 04 Sie 2024 13:29 1293 3
REKLAMA
  • #1 21179449
    MatusMa
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, mam problem z brakiem świateł stopu w Skodzie Fabia 1 rok 2004. Sprawdziłem bezpiecznik 10A poz. 2 oraz wymieniłem przełącznik świateł przy pedale hamulca. Wcześniej sprawdziłem przełącznik multimetrem i działał prawidłowo. Sprawdziłem też napięcie na kostce przy pedale i na jednym pinie mam 12V, na drugim 0V. Kostka jest dwupinowa. Dwa piny zwarłem ze sobą, ale również to nie pomogło. Brakuje wszystkich trzech świateł stopu. Pozostałe światła działają poprawnie. Żarówki sprawdzone. Czy jest jeszcze jakiś przekaźnik do świateł stopu? Ktoś może coś podpowiedzieć, bo mi się pomysły skończyły ;).
  • REKLAMA
  • #2 21179486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21179493
    MatusMa
    Poziom 10  
    >>21179486 Tak, jest napięcie 12V, przed czujnikiem, podłączyłem czujnik i przy wciśniętym pedale przekazuje napięcie na drugi pin. Według mnie to poprawne zachowanie. Sprawdziłem też żarówki i są ok. Zostaje tylko przewód. Rozumiem, że przewód z drugiego pinu na kostce jest poprowadzony bezpośrednio do tylnych lamp. Gdzieś musi być jeszcze rozdzielacz na lampy dolne i górny stop. Może warto byłoby sprawdzić ciągłość tego przewodu. Czy ktoś wie którędy on idzie w Fabii?
  • #4 21179499
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA