logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] - Brak świateł mijania i drogowych skoda fabia 1 1.9sdi

Damiankamil1993 01 Lip 2019 07:27 6567 8
REKLAMA
  • #1 18038377
    Damiankamil1993
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich, mam problem ze swoją skoda z roku 2000. Nie działają światła drogowe i mijania, po włączeniu świateł i zapłonu na desce świeci się jakby światła były, to samo dotyczy świateł drogowych, bezpieczniki sprawdzone, żarówki również. Przełącznik wyciągnąłem ale styki w min nie są przegrzane i wyglądają całkiem dobrze. Światła postojowe działają. Brak napięcia na bezpiecznikach odpowiadających za światła. Teraz pytanie czy jest jakiś przekaźnik lub cokolwiek co może dawać takie objawy?
  • REKLAMA
  • #2 18038403
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Witam .
    W pierwszej kolejności sprawdź czy wychodzi napięcie z wyłącznika głównego świateł,następnie należy sprawdzić ,czy jest napięcie na przełączniku pod kierownicą.
  • REKLAMA
  • #3 18038427
    Damiankamil1993
    Poziom 2  
    A wiadomo na którym pinie sprawdzać? Czy jeśli byłaby uszkodzona kostka stacyjki objawy byłyby podobne? Chciałbym dodać że podświetlenie wyłącznika i licznika działa na włączenie świateł. Kontrolki na desce również świeca się prawidłowo
  • #4 18038493
    nikusert
    Poziom 41  
    Zobacz na wyłączniku tym głównym ,powinno dochodzić napięcie stałe i po kluczyku.Na pinie 56 powinno być napięcie w pozycji świateł mijania na przełączniku,oczywiście po włączeniu zapłonu.Jeżeli nie ma napięcia po kluczyku ,to może być uszkodzona wkładka stacyjki.
  • REKLAMA
  • #5 18038521
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    Jak będziesz miał napięcie na głównym wyłączniku to kolejna sprawa to sprawdzenie lewej manetki przy kierownicy. Ja sprawdziłbym jeszcze czy światła zaświecą się jak pociągniesz/popchniesz lewą manetkę w pozycję "blink", czyli dawania sygnału świetlnego, często styki w tej manetce opalają się do tego stopnia, że przestają przewodzić, chociaż, byłoby dziwne, że styki od świateł mijania i drogowych przestałyby przewodzić w tym samym momencie..
  • REKLAMA
  • #6 18038522
    nikusert
    Poziom 41  
    Działanie t.z.w blindy drogowymi to inna sprawa .
  • #7 18038527
    Damiankamil1993
    Poziom 2  
    Sprawdzałem to i blind nie działa mimo że kontrolka na liczniku się zapala. Lewa manetka jest nowa, auto niedawno zostało wyposażone w tempomat, nie wiem czy ma to wspólny mianownik ale może to istotne
  • #8 18038609
    nikusert
    Poziom 41  
    Jak kontrolka działa od drogowych ,to sprawdź czy wówczas napięcie dochodzi do bezpieczników od świateł drogowych.
  • #9 18063295
    Damiankamil1993
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany, podczas montażu tempomatu została naruszone kostka na grodzi odpowiadającą za połączenie wewnętrznej instalacji świateł z lampami, więc instalacja wyglądała że działa dobrze ale lampy były odpięte. Sprawdzałem napięcie po kolei i znalazłem przyczyne, dopiołem kostkę i stała się jasność 😁 dzięki za wszystkie pomocne rady 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem działania świateł mijania i drogowych w Skodzie Fabii z 2000 roku. Po sprawdzeniu bezpieczników i żarówek, a także wyłącznika świateł, okazało się, że nie ma napięcia na odpowiednich bezpiecznikach. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia napięcia na wyłączniku głównym oraz manetce przy kierownicy. Po dalszym badaniu, problem został rozwiązany poprzez naprawę kostki na grodzi, która była uszkodzona podczas montażu tempomatu, co powodowało, że lampy były odpięte mimo prawidłowego działania instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA