logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głuchy dźwięk przy włączaniu prądu w rozdzielnicy - co może być przyczyną?

nacoipoco 04 Sie 2024 22:51 660 10
REKLAMA
  • #1 21180196
    nacoipoco
    Poziom 2  
    Witam. Po wizycie elektryków ze spółdzielni mieszkaniowej zabrałem się za tzw. zerowanie gniazdek (co zostało mi przez nich doradzone). Po skończonej instalacji w jednym z gniazdek, dokładnie w momencie ponownego załączenia prądu w rozdzielnicy, słychać chwilowy dźwięk, który porównałbym do dźwięku dużej poduszki, która spadła na twardą podłogę, takie pojedyncze głuche "pu". Wszystkie sprzęty jednak działają, nic nie buczy, nie brzęczy, nie iskrzy, nie pali się, na żadnej obudowie jakiegokolwiek sprzętu nie ma napięcia. To samo dzieje się, gdy wszystkie kable w gniazdku, które "zerowałem", odłączę i zaizoluję, więc raczej nie łączę tego z "zerowaniem". Zaraz po załączeniu prądu, przy pierwszym dotknięciu próbnikiem kabla, który nie jest w danym momencie wpięty w żaden obwód, próbnik przez krótką chwilę świeci. Prośba o radę. Chociaż pewnie to jednak jakiś rodzaj zwarcia, więc pewnie i tak skończy się na wizycie elektryka. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21180203
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Jesteś pewien, że doradzili ci "zerowanie gniazdek"? Nie "uziemienie"?
    A co konkretnie ci "doradzili"? Tylko coś wspomnieli, czy kazali zrobić konkretne czynności?
    Jaką masz instalację w domu? To stary dom czy nowy?
    Powiesz nam JAK "zerowałeś" gniazdka? Co konkretnie robiłeś?
    To instalacja u nas, czy w UK?

Bo zaraz rozpęta się niezła burza i posypią cię gromy.
  • REKLAMA
  • #3 21180209
    nacoipoco
    Poziom 2  
    Tak, doradzono mi "zerowanie".

Blok mieszkalny z początku lat 90. ubiegłego wieku zlokalizowany w Polsce :)

Gniazdka z bolcem. Kabel z napięciem podłączam do jednej strony gniazdka, kabel neutralny wpięty w bolec, trzeci kabel (mostek) z jednej strony wpięty do bolca (tam gdzie neutralny), a z drugiej do przeciwnej strony gniazdka w stosunku do kabla z napięciem.

Powyższy opis jest odzwierciedleniem tego, co zrozumiałem od elektryków. Wszystkie gniazdka przy takim podłączeniu działają.
  • #4 21180317
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    nacoipoco napisał:
    Blok mieszkalny z początku lat 90. ubiegłego wieku zlokalizowany w Polsce
    A to remont jakiś był?
    Dlaczego nie wymieniono instalacji na 3-żyłową, zgodną z obecnymi standardami?
  • #5 21180347
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    zbich70, napisał:
    Cytat:
    Dlaczego nie wymieniono instalacji na 3-żyłową, zgodną z obecnymi standardami?

W wielu blokach administratorzy wymienili instalację na 3 przewodową i co dalej?.
    Otóż nic, skoro w mieszkaniach dalej jest instalacja 2 przewodowa.
  • REKLAMA
  • #6 21180394
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3523
    nacoipoco napisał:
    Po wizycie elektryków ze spółdzielni mieszkaniowej.
    Madrik napisał:
    Jesteś pewien, że doradzili ci "zerowanie gniazdek"? Nie "uziemienie"?
    Oczywiście, ze zerowanie.
    Uziemienia w bloku nie ma.
  • Pomocny post
    #7 21180707
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1109
    Czy to nie jest odgłos załączania transformatora dzwonkowego albo transformatora wbudowanego w jakieś urządzenie, a znajdujących się w pobliżu?
  • Pomocny post
    #8 21181018
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 145
    Wszystkie sprzęty odłącz od gniazd, wszystkie włącznika od swiatła w pozycji wyłączone i dopiero wtedy załącz wszystkie zabezpieczenia w rozdzielnicy. Jak dalej to będziesz słyszał poproś kogoś aby nasłuchiwał w którym miejscu w mieszkaniu to słychać, jeśli natomiast po włączaniu zabezpieczeń ucichło to ktôryś sprzęt wydaje ten dźwięk. Po kolei wpina sprzęty do gniazd i nasłuchuj które po wpięciu da ten dzźwięk.
  • #9 21181126
    nacoipoco
    Poziom 2  
    Dzięki Panowie, mieliście rację ci, którzy szukaliście przyczyny w podłączonych sprzętach. To był dźwięk z mikrowieży :)

Added after 8 [minutes]:

Dziś natomiast zaobserwowałem inny problem, pośrednio nawiązujący do wizyty owych panów ze spółdzielni sprawdzających gniazdka. Mianowicie kupiłem dziś czajnik elektryczny, podłączyłem do jednego z gniazdek, które wg nich były prawidłowo wyzerowane, podłączyłem do niego czajnik i z ciekawości przyłożyłem do niego próbnik (do metalowego elementu czajnika) - próbnik świeci, niezależnie czy włączony czy nie. Pewnie niezbyt mądrze następnie dotknąłem w tym samym miejscu ręką - niczego nie poczułem. Po podłączeniu czajnika do gniazdka wyzerowanego wcześniej przeze mnie, próbnik nie świeci. Wcześniej takie zjawiska obserwowałem na innych gniazdach, po zerowaniu już nie
  • REKLAMA
  • #10 21181666
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3525
    To jeszcze sprawdź napięcie pomiędzy zaciskiem "zerowym" innego gniazda a obudową tego podłączonego czajnika.
    To samo, ale z zaciskiem fazowym innego gniazda.
  • #11 21182061
    nacoipoco
    Poziom 2  
    >>21181666 Nie mam woltomierza, aby to sprawdzić (być może kupię). W każdym razie po odkręceniu gniazdka nie ma w nim żadnego mostka. Ot, fazowy i neutralny. Bolec zdaje się nie jest do niczego podłączony.

Zgodnie z moją wiedzą, tak nie powinno być. Telefon do spółdzielni się szykuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dźwiękiem przypominającym "pu" przy włączaniu prądu w rozdzielnicy po wykonaniu tzw. "zerowania" gniazdek, co zostało mu doradzone przez elektryków. Po analizie sytuacji, okazało się, że dźwięk pochodził z mikrowieży, a nie z instalacji elektrycznej. Użytkownik zauważył również, że po podłączeniu nowego czajnika elektrycznego do gniazdka, które wcześniej "zerował", próbnik napięcia nie świecił, co sugeruje problemy z uziemieniem. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięcia oraz podłączenia bolca uziemiającego, co może wymagać interwencji elektryka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA