logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zaciskanie przewodów w złączach LSA - z izolacją czy bez ?

bynio1991 05 Sie 2024 07:00 657 13
  • #1 21180295
    bynio1991
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Jak najlepiej wg Was drodzy forumowicze najlepiej zaciskać przewody w złączach LSA - ściągać izolacje z przewodów czy wciskać je z izolacją ? Np. instrukcja od patch panelu Digitusa pokazuje by ściągać izolacje z wciskanych przewodów, jednak patrząc długometrażowo czy nie lepiej by przewody zostawały w izolacji która będzie chroniła miejsce styku przed utlenianiem ?
  • #2 21180334
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    bynio1991 napisał:
    Np. instrukcja od patch panelu Digitusa pokazuje by ściągać izolacje z wciskanych przewodów, jednak patrząc

Coo?
    Pierwsze słyszę. Pokaż tę ulotkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21180338
    bynio1991
    Poziom 12  
    Proszę.

Zaciskanie przewodów w złączach LSA - z izolacją czy bez ?

Co uważasz o teorii którą napisałem - czy ściąganie izolacji z końcówek może mieć negatywny wpływ ? Połączenie tutaj jest pewniejsze jednak zastanawiam się nad tym utlenianiem
  • #4 21180351
    IC_Current
    Ale tam nie pisze, żeby zdejmować izolację z żył, choć na rysunku jest tak przedstawione.
    Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby zdejmować izolację z żyły z taką dokładnościá, żeby jeszcze ułożyć żyły z poprawnymi długościami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21180352
    bynio1991
    Poziom 12  
    No właśnie - jest tak przedstawione.
    Co do wyobrażeń - dla mnie to nie problem.
    Postawiłem konkretną tezę - CZY ŚCIĄGANIE IZOLACJI Z WCISKANYCH PRZEWODÓW MOŻE MIEĆ NEGATYWNY WPŁYW NA PRZEWODNOŚĆ ZŁĄCZA ? Bardzo proszę o nie przekierowywanie dyskusji, dziękuję. Oczywistym plusem tutaj jest ograniczenie niepoprawnych złącz.
  • Pomocny post
    #6 21180409
    IC_Current
    bynio1991 napisał:
    CZY ŚCIĄGANIE IZOLACJI Z WCISKANYCH PRZEWODÓW MOŻE MIEĆ NEGATYWNY WPŁYW NA PRZEWODNOŚĆ ZŁĄCZA ?

Chyba nie znajdziesz takich informacji popartych testami. Wszystko to raczej będzie gdybanie, tym bardziej że żadna znana mi duża firma, dająca certyfikację nie wymaga zdejmowania izolacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21180415
    bynio1991
    Poziom 12  
    @IC_Current a jakie jest Twoje zdanie ? Bałbyś się tego utleniania ? Teoretycznie jak widzę kilkuletnie gołe przewody to są czarne..
  • Pomocny post
    #8 21180433
    IC_Current
    Dla mnie osobiście zdejmowanie izolacji ma same wady:
    - uciążliwość pracy
    - brak jakichkolwiek dedykowanych narzędzi
    - użycie złego narzędzia i porysowanie żyły skończy się jej złamaniem w miejscu rysy
    - brak stabilizacji żyły w zacisku (izolacja zapobiega przesuwaniu żyły)
    - jak w zacisku LSA Plus utrzymać prawidłowy kąt wprowadzenia, kiedy izolacja nie wymusza konkretnego położenia żyły?
    - końce żył mogą się do siebie zbytnio zbliżyć i spowodować połączenie przez pojemność pomiędzy torami transmisyjnymi (zdarza się to przecież nawet kiedy końcówki są zaizolowane a przewody się zbliżają do siebie).

Oczywiście to jest moja prywatna opinia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21181301
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21181352
    bynio1991
    Poziom 12  
    ledo99 napisał:
    Technicznie po czasie powinno dojść do mikrodyfuzji w miejscu kontaktu podobnej do tej która zachodzi w połączeniach owijanych...

Niestety jest mi to pojęcie obce ;( Uproszczając styk się zakonserwuje czy pogorszy się jego przewodność ?
  • Pomocny post
    #11 21181515
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Nie ściąga się izolacji - EOT

bynio1991 napisał:
    Np. instrukcja od patch panelu Digitusa pokazuje

Instrukcja a właściwie jej grafiki nie jest robiona przez inżyniera sieci,
    tylko przez marketing/grafików itp = takie mieli wyobrażenie/pomysł lub po prostu takie mieli obrazki, to takie użyli... ;-)
  • Pomocny post
    #12 21182605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21182661
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21182707
    bynio1991
    Poziom 12  
    Zakańczam temat - podsumowując wszyscy piszą o aspektach wykonawczych, lepszym mechanicznym umocowaniu żyły z izolacją. Mi jednak bardziej chodziło o aspekt utleniania styku bez izolacji, cała reszta to sprawa oczywista.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zaciskania przewodów w złączach LSA, zastanawiając się, czy lepiej ściągać izolację z przewodów, czy pozostawić ją na miejscu. Użytkownicy wskazali, że instrukcje nie zawsze zalecają usuwanie izolacji, a wiele firm certyfikujących nie wymaga tego. Argumenty za pozostawieniem izolacji obejmują ułatwienie pracy, stabilizację żyły w zacisku oraz ochronę przed utlenianiem. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia żyły przy ściąganiu izolacji oraz na problemy z utrzymaniem prawidłowego kąta wprowadzenia przewodu. W końcu, większość uczestników zgodziła się, że izolacja jest korzystna dla jakości połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA