logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ECU VW Golf 1.6 TDI Cayb Simos PCR2.1 - utrata danych po wgrywaniu mapy

tadeuszromanowski199 05 Sie 2024 16:01 1737 12
REKLAMA
  • #1 21180822
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam,
    W skrócie, podczas wgrywania mapy coś poszło nie tak i niestety wyczyściło mi w ECU dane takie jak: Vin, VW engine code, SW. Mimo to, że ECU zostało odblokowane, przynajmniej tak wskazywał MPPS, operacja nie powiodła się, a OBD przy dalszym drążeniu utraciło kontakt.
    Jeżeli ktoś potrafi coś więcej w związku z tym powiedzieć, będę wdzięczny.
    ECU od VW Golf 1.6 TDI Cayb Simos PCR2.1
    03L906023MK 8817
    W międzyczasie zakupiłem KT200, które przez boot mode łączy się prawidłowo, bench i OBD bez rezultatów.
    Backup jest niepełny, ponieważ jak się okazało, wykonałem go przy jeszcze zablokowanym ECU.
    Dodam, że chodzi tu o mój prywatny samochód.
    Po prostu chciałem coś potrenować, bo to ciekawe i fascynujące zagadnienie, lecz jak widać, również nie takie proste.
    Liczę na jakieś wskazówki, z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21180991
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1307
    Wrzuc sgo
  • REKLAMA
  • #3 21181151
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    tadeuszromanowski199 napisał:
    Backup jest niepełny, ponieważ jak się okazało, wykonałem go przy jeszcze zablokowanym ECU.

ECU jest zablokowane przed zapisem, nie przed odczytem, a jest niepełny, bo po OBD jest tylko obszar map.
    Mogę spróbować to postawić, możesz wstawić odczyt OBD i boot?
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #4 21181169
    MarcinS70R
    Poziom 22  
    Ocena: 290
    Jest kilka sposobów na to.
    Skąd jesteś?
  • #5 21181229
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Dziękuję za zainteresowanie, bo przyznam, że to mój pierwszy sterownik, do którego wsadziłem ręce, a się trochę pogubiłem. Jestem z okolic Wrocławia. Dodam, że podczas próby wgrania czegokolwiek przez OBD otrzymuję takie błędy. ECU się nie identyfikuje, ale proces wgrywania jakby chciał, lecz napotykam error. ECU VW Golf 1.6 TDI Cayb Simos PCR2.1 - utrata danych po wgrywaniu mapy ECU VW Golf 1.6 TDI Cayb Simos PCR2.1 - utrata danych po wgrywaniu mapy ECU VW Golf 1.6 TDI Cayb Simos PCR2.1 - utrata danych po wgrywaniu mapy

EDIT
    Trochę przesadziłem z tym pierwszym sterownikiem. Pracuję jako elektronik, jakieś Golfy 4 i inne Leony przeszły mi przez ręce na IMO. Oczywiście uczestniczący wiedzą najlepiej, że Simos PCR a EDC15 to nie ta liga.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • Pomocny post
    #6 21182039
    adam7009

Poziom 41  
    Na pierwszym zdjęciu widać, że sterownik jest zabezpieczony, więc nic tam nie wgrasz, na pozostałych widać, że próbujesz wgrać komplet, a przecież nie masz pełnego odczytu. Wgrasz cokolwiek na siłę i możesz sterownik wyrzucić do śmieci.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #7 21182053
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Wyświetlacz z danymi ECU pojazdu Volkswagen. Informuje, że ECU jest odblokowane.
    Podczas prób, które wykonywałem, zanim coś poszło niezgodnie z myślą, ECU wskazywał, że jest odblokowany, jak widać.
    Jakieś pomysły? Zastanawiam się nad kupnem sterownika i podmianą wsadu eeprom lub założeniem emulatora, jeżeli tylko to mi pozostanie z możliwych rozwiązań. Mam również pliki frf, aczkolwiek końcówka się nie zgadza: 9977 jest 9971. Czy istnieje możliwość jakiegoś przystosowania lub edycji tego pliku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21182076
    adam7009

Poziom 41  
    To nie EDC15, że przełożysz eeprom i odpalisz. A czym dysponujesz do wgrania FRF?
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • #9 21182178
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Niestety niczym, ale czytałem, że można wyeksportować to do plików bin. W najgorszym razie pozostaje wlutowanie emulatora lub odczytanie pinu i zakodowanie.
    W takim razie gdzie zaszyte są dane immo w tricore?
  • Pomocny post
    #10 21182227
    adam7009

Poziom 41  
    Nie takie proste ,pinem nie zakodujesz drugiego ecu ,a online w ASO lub po za tylko fabrycznie nowy sterownik.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
  • REKLAMA
  • #11 21182248
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Podsumowując na tą chwilę jakie możliwości według was uznawać za realne?
  • #12 21217843
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Witam,
    Przepraszam za zwłokę, temat rozwiązany w sposób następujący.
    Zakupiłem z rynku wtórnego sterownik 906023MK h43 cayb, następnie edycji poddałem VIN, CS, PIN, MAC, Power class na te odkodowane z kopii już niepełnego o część danych po zdarzeniu.
    Posiadam zakupiony Ori oraz full sterownika, który zakupiłem.
    Jeżeli ktoś będzie potrzebował, z chęcią udzielę wsparcia na priw. Jako samouk, dzięki temu że problem rozwiązałem sam, zrozumiałem co zrobiłem źle. Przyznam, że było tego sporo, jednakże dziękuję za udzielenie wskazówek wszystkim zaangażowanym.
  • #13 21217847
    tadeuszromanowski199
    Poziom 3  
    Jak wyżej pełna kopia zakupionego ECU oraz co tam zgromadziłem w międzyczasie. Zrzut ekranu z listą plików zawierających dane ECU.
    @Edit jakiś problem z grafiką.
    Jeżeli coś zrobiłem źle to proszę o zamknięcie.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Podczas wgrywania mapy do ECU VW Golf 1.6 TDI Cayb Simos PCR2.1 doszło do utraty danych, takich jak VIN, kod silnika VW i SW. Użytkownik próbował odblokować ECU za pomocą MPPS, jednak operacja zakończyła się niepowodzeniem, a dalsze próby przez OBD nie przyniosły rezultatów. Użytkownik zakupił KT200, który łączy się w trybie boot, ale nie udało się uzyskać pełnego odczytu. W odpowiedziach zasugerowano, że ECU jest zabezpieczone przed zapisem, a brak pełnego odczytu może prowadzić do uszkodzenia sterownika. Użytkownik rozważał zakup nowego ECU oraz edycję plików FRF, jednak napotkał trudności z kodowaniem i lokalizacją danych immo. Ostatecznie, po zakupie używanego sterownika, udało mu się przywrócić dane, edytując VIN, CS, PIN, MAC oraz Power class.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA