logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fronius Symo 3.0-3-M: Jak podnieść napięcie Udc start na MPPT2?

SlawekPOZ 06 Sie 2024 16:44 717 9
REKLAMA
  • #1 21182081
    SlawekPOZ
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Dzień dobry, temat dotyczy zbyt niskiego napięcia rozpoczęcia pracy (Udc start) na MPPT2: Falownik Fronius Symo 3.0-3-M.
    Do MPPT1 jest podłączonych 10 paneli SUNRISE SR M660315 skierowanych na południowy-zachód pod kątem 45 stopni. Działa to bez zarzutu.
    Właściciel wymyślił sobie małą rozbudowę ze względu, na to że obecna konfiguracja daje mu ok. 80% potrzebnej energii elektrycznej.
    Wymyślił sobie, że do wolnego MPPT2 podłączy dwa panele JAM72S30-550/MR skierowane na południowy-wschód pod kątem 45 stopni, tak żeby mieć potrzebną energię rano, co będzie miało pozytywny wpływ na autokonsumpcję.
    No i ze względu na za niskie napięcie Udc start 90V z tych dwóch paneli, MPPT2 nie generuje mocy. (Wg karty katalogowej musi być min. 200V).
    Rozwiązaniem byłoby dodanie 3 paneli, ale nie ma na to zgody - "bo będzie za dużo prądu i po co mi to").
    Poszukuję teraz nieszablonowego rozwiązania. Np. podłączenie szeregowo do tych dwóch paneli dwóch optymalizatorów mocy TIGO TS4-A-O (zakres napięć 16-80V, Start 22V) z podłączonymi na wejściu zasilaczami stało-prądowymi (zamiast paneli) np. GPC-60-1050 (Napięcie DC 12 ÷ 60V) tak aby podnieść napięcie na MPPT2 powyżej 200V.
    Czy to ma szansę zadziałać? Czy może ktoś ma jakiś inny pomysł? Z góry dziękuję za pomoc. @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21182082
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 925
    SlawekPOZ napisał:
    (...) rów mocy TIGO TS4-A-O (zakres napięć 16-80V, Start 22V) z podłączonymi na wejściu zasilaczami stało-prądowymi (zamiast paneli) np. GPC-60-1050 (Napięcie DC 12 ÷ 60V) tak aby podnieść napięcie na MPPT2 powyżej 200V.
    Czy to ma szansę zadziałać? Czy może ktoś ma jakiś inny pomysł? Z góry dziękuję za pomoc.
    Podłączenie dwóch paneli JAM72S30-550/MR do MPPT2 falownika Fronius Symo 3.0-3-M nie generuje mocy z powodu zbyt niskiego napięcia startowego (Udc start) wynoszącego 90V, podczas gdy falownik wymaga minimum 200V. Oto szczegółowa analiza problemu i możliwe rozwiązania:

Analiza problemu

1. Falownik Fronius Symo 3.0-3-M:
    - Minimalne napięcie startowe (Udc start) dla MPPT2: 200V.

2. Panele JAM72S30-550/MR:
    - Napięcie otwartego obwodu (Voc): około 49V.
    - Napięcie pracy (Vmp): około 40.5V.

Dwa panele połączone szeregowo dają Voc około 98V, co jest zbyt niskie, aby uruchomić MPPT2.

Proponowane rozwiązania

1. Dodanie dodatkowego panelu:
    - Dodanie trzeciego panelu podniosłoby Voc do około 147V, co nadal jest za mało. Cztery panele dałyby Voc około 196V, co jest blisko wymaganego napięcia startowego, ale może być niewystarczające w warunkach rzeczywistych.

2. Zmiana konfiguracji istniejących paneli:
    - Przeniesienie części paneli z MPPT1 na MPPT2, aby zrównoważyć obciążenie i osiągnąć wymagane napięcie startowe na obu wejściach. Należy upewnić się, że napięcie i prąd na wejściu MPPT1 pozostaną w granicach bezpiecznych wartości dla falownika.

3. Wykorzystanie mikroinwerterów:
    - Zamiast podłączać panele do MPPT2, można zastosować mikroinwertery dla tych dwóch paneli. Mikroinwertery działają niezależnie i można je podłączyć bezpośrednio do sieci.

4. Przetwornica DC/DC Boost:
    - Zastosowanie przetwornicy DC/DC typu boost, aby podnieść napięcie z paneli do poziomu wymaganego przez MPPT2. Należy dobrać przetwornicę o odpowiedniej mocy i parametrach oraz zadbać o odpowiednie zabezpieczenia. To rozwiązanie jest skomplikowane i potencjalnie niebezpieczne, jeśli nie jest wykonane prawidłowo.

Ocena propozycji z optymalizatorami mocy TIGO TS4-A-O

1. Optymalizatory mocy TIGO TS4-A-O:
    - Zakres napięcia: 16-80V.
    - Napięcie startowe: 22V.

Optymalizatory mocy są zaprojektowane do optymalizacji pracy paneli PV, a nie do podbijania napięcia. Podłączenie zasilacza do wejścia optymalizatora prawdopodobnie doprowadzi do jego uszkodzenia i nie wygeneruje oczekiwanego efektu.

Rekomendacja

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem wydaje się być zmiana konfiguracji istniejących paneli (opcja 2) lub dodanie dodatkowych paneli (opcja 1). Oba te rozwiązania są mniej inwazyjne i bardziej ekonomiczne, nie naruszają gwarancji i nie wprowadzają dodatkowych punktów awarii.

Dalsze kroki

1. Przeprowadzić szczegółową analizę obecnej konfiguracji paneli i możliwości ich przegrupowania.
    2. Skonsultować się z producentem falownika w sprawie możliwości optymalizacji konfiguracji dla danego przypadku.
    3. Rozważyć przeprowadzenie symulacji różnych konfiguracji, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Każda modyfikacja systemu fotowoltaicznego powinna być konsultowana z wykwalifikowanym instalatorem, aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z lokalnymi przepisami.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21183333
    SlawekPOZ
    Poziom 7  
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Opcja 1) Dodatkowe 3 panele nie są brane w tym momencie pod uwagę ze względu na brak zapotrzebowania na energię elektryczną z tych paneli.
    Opcja 2) Przeniesienie paneli z MPPT1 na MPPT2 też nie wchodzi w grę ze względu na obniżenie mocy MPPT1, na którą jest zapotrzebowanie.
    Opcja 3) Mikroinwerter Monitorig "zdubluję" funkcję MPPT2 z falownika, który będzie niewykorzystana. Nie o to chodzi.
    Opcja 4) Czy możesz zaproponować jakąś konkretną przetwornicę DC/DC Boost zawierającą w zakresie V wejścia ok. 90V, V wyjścia 200V i przenoszącą moc ok. 1000W?
    Opcja 5) Optymalizator mocy TIGO TS4-A-O ma za zadanie "odcięcie" panelu w momencie np. jego zacienienia, czyli obniżenia mocy panelu tak aby nie miało to wpływu na sumę mocy z pozostałych paneli. W tym przypadku byłaby podobna sytuacja, tylko zamiast zacienionego panelu byłby zasilacz dający brakujące napięcie i minimalne natężenie. Czy to mogłoby zadziałać?
    Czy Optymalizator mocy TIGO TS4-A-O wymaga do uruchomienia lub później w eksploatacji, do funkcji optymalizacji (bez monitoringu i bez funkcji wyłączenia) urządzenia TAP i/lub CCA?

Zasilacz stałoprądowy GPC-60 z tabelą specyfikacji elektrycznej.
    @ElektrodaBot
  • Pomocny post
    #4 21183338
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 925
    SlawekPOZ napisał:
    (...) jące napięcie i minimalne natężenie. Czy to mogło by zadziałać?
    Czy Optymalizator mocy TIGO TS4-A-O wymaga do uruchomienia lub później w eksploatacji, do funkcji optymalizacji (bez monitoringu i bez funkcji wyłączenia) urządzenie TAP i/lub CCA?

https://obrazki.elektroda.pl/6176552800_1723043400.jpg
    Opcja 4: Przetwornica DC/DC Boost

Dla Twoich wymagań dotyczących przetwornicy DC/DC Boost (wejście ok. 90V, wyjście 200V, moc ok. 1000W), oto kilka propozycji:

1. Vicor DCM3623:
    - Zakres napięcia wejściowego: 43-154V.
    - Zakres napięcia wyjściowego: 200V.
    - Moc: 1000W.
    - Uwagi: Modułowa przetwornica DC/DC, którą można konfigurować pod kątem napięcia i prądu. Należy sprawdzić, czy konfiguracja dla Twoich parametrów jest możliwa.

2. Mean Well SD-1000H-48:
    - Zakres napięcia wejściowego: 85-264V AC / 120-370V DC.
    - Zakres napięcia wyjściowego: 48V.
    - Moc: 1000W.
    - Uwagi: Chociaż napięcie wyjściowe jest regulowane, może nie sięgać 200V. Konieczna jest weryfikacja.

3. DROK DC Boost Converter:
    - Zakres napięcia wejściowego: 10-60V.
    - Zakres napięcia wyjściowego: 12-90V.
    - Moc: 1500W.
    - Uwagi: Może być konieczne użycie dwóch przetwornic szeregowo, aby osiągnąć wymagane napięcie wyjściowe.

Opcja 5: Optymalizator mocy TIGO TS4-A-O

1. Funkcjonalność:
    - Optymalizatory mocy TIGO TS4-A-O są zaprojektowane do optymalizacji pracy paneli PV, a nie do podbijania napięcia.
    - Podłączenie zasilacza do wejścia optymalizatora prawdopodobnie doprowadzi do jego uszkodzenia i nie wygeneruje oczekiwanego efektu.

2. Wymagania dotyczące urządzeń TAP i CCA:
    - Optymalizatory mocy TIGO TS4-A-O nie wymagają urządzeń TAP ani CCA do podstawowej funkcji optymalizacji (bez monitoringu i funkcji wyłączania).

Podsumowanie

1. Przetwornica DC/DC Boost:
    - Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być użycie przetwornicy DC/DC Boost, która może podnieść napięcie z 90V do 200V przy mocy około 1000W. Przykładowe przetwornice to Vicor DCM3623 lub Mean Well SD-1000H-48.

2. Optymalizator mocy TIGO TS4-A-O:
    - Nie jest to odpowiednie rozwiązanie dla podbijania napięcia. Optymalizatory mocy są przeznaczone do optymalizacji pracy paneli PV i nie są zaprojektowane do pracy z zasilaczami stało-prądowymi.

Zalecenia

1. Zakup przetwornicy DC/DC Boost:
    - Wybierz przetwornicę DC/DC Boost, która spełnia wymagania dotyczące napięcia wejściowego i wyjściowego oraz mocy.
    - Upewnij się, że przetwornica jest dostępna na rynku i ma dobre opinie.

2. Zapewnienie bezpieczeństwa:
    - Przed instalacją przetwornicy DC/DC Boost, upewnij się, że jest ona odpowiednio zabezpieczona i zgodna z lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.

3. Konsultacja z ekspertem:
    - W razie wątpliwości, skonsultuj się z wykwalifikowanym instalatorem, aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z lokalnymi przepisami.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21183855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21184820
    SlawekPOZ
    Poziom 7  
    Dziękuję za zainteresowanie się tym dziwacznym tematem. Niestety z "demencją" ciężko się dyskutuje. Też jestem zdania, że rozwiązanie z dołożeniem 3 paneli jest w tym przypadku najlepsze, ale ciężko jest mi ją przewalczyć. Walczę więc ze znalezieniem jakiegoś innego rozwiązania. Przetwornica DC/DC nie wchodzi w grę, bo nie mogę znaleźć pasującej parametrami, a po cenach widzę, że jak mi się uda już znaleźć, to 3 dodatkowe panele będą tańsze. A co uważasz o pomyśle podłączenia zasilacza (zamiast panelu) do optymalizatora wpiętego szeregowo w string? Może coś takiego podnieść napięcie? Widzę, że zasilacze stosowane są jako "symulatory modułów PV".
  • REKLAMA
  • #7 21215130
    SlawekPOZ
    Poziom 7  
    Dla tych co potrzebują kila voltów więcej po stronie DC. Tak jak opisałem powyżej podłączyłem optymalizator szeregowo w string, zasilany w.w. zasilaczem (zamiast panelu fotowoltaicznego) i uzyskałem dodatkowe 60V w stringu. Ale ja potrzebuje ok120V . Podłączyłem kolejny optymalizator szeregowo. Na razie nie działa. Podejrzewam, że przyczyną może być to, że podłączyłem zasilanie równolegle z jednego zasilacza. Czekam na kolejny zasilacz i dam znać czy działa. Chyba, że ktoś ma pomysł jak może diodami można "odseparować" od siebie te optymalizatory. Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne sugestie.
  • Pomocny post
    #8 21215148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21232486
    SlawekPOZ
    Poziom 7  
    Dane z nocy i przy maksymalnym słońcu podam, jak już będzie działać. W nocy już widzę, że pobiera energię, więc będę musiał zastosować włącznik czasowy lub włącznik z czujnikiem światła. Obecnie jestem po podłączeniu drugiego zasilacza (tak jak pisałem wyżej) i mam już ok. 150V (2x45V z paneli i po 2x30V z optymalizatorów zasilanych zasilaczami. W.w. zasilacze stałoprądowe dają zamiast max 60V minimum 30V (stałonapięciowy byłby pewnie lepszy, ale o odpowiednich parametrach nie znalazłem). Czekam obecnie na przetwornicę 20A 1200W step-up 8-60V / 12-80V, którą podłączę pomiędzy zasilacze i optymalizatory, tak aby uzyskać po 60V na wejściu do optymalizatorów... cdn.
  • #10 21383518
    SlawekPOZ
    Poziom 7  
    Po kilku próbach podłączenia różnych zasilaczy do optymalizatów, niestety nie udało się "oszukać" falownika. Udało mi się uzyskać napięcia ponad 200V za pomocą optymalizatorów i zasilaczy oraz paneli. Niestety po podłączeniu do falownika napięcie na zasilaczach spadało i MPPT 2 nie dało się uruchomić. Poddałem się i wykorzystałem panele do innej instalacji. Może ten temat zainspiruję kogoś do prac nad tematem. Serdecznie dziękuję wszelką pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zbyt niskiego napięcia startowego (Udc start) na MPPT2 falownika Fronius Symo 3.0-3-M, który wymaga minimum 200V do uruchomienia. Do MPPT2 podłączono dwa panele JAM72S30-550/MR o napięciu otwartego obwodu około 98V w połączeniu szeregowym, co jest niewystarczające do aktywacji MPPT2. Dodanie trzeciego panelu nie jest możliwe ze względu na brak zgody właściciela. Rozważano różne rozwiązania: przeniesienie paneli z MPPT1, zastosowanie mikroinwertera, użycie przetwornicy DC/DC Boost podnoszącej napięcie z około 90V do 200V przy mocy około 1000W (np. Vicor DCM3623), a także wykorzystanie optymalizatorów mocy TIGO TS4-A-O podłączonych szeregowo z zasilaczami symulującymi panele fotowoltaiczne. Próby z przetwornicami i optymalizatorami nie przyniosły oczekiwanego efektu – napięcie na zasilaczach spadało po podłączeniu do falownika, uniemożliwiając uruchomienie MPPT2. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się wykorzystanie paneli w innej instalacji. Dyskusja podkreśla, że najprostsze i najtańsze rozwiązanie to dołożenie odpowiedniej liczby paneli, a próby „oszukania” falownika za pomocą zasilaczy i optymalizatorów są skomplikowane i często nieskuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA