logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fronius Symo 5.0-3-M – ustawienia napięcia MPPT i limit mocy, wpływ na pracę falownika

PiotrTk 03 Sty 2026 16:36 393 2
REKLAMA
  • #1 21797593
    PiotrTk
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam falownik fronius symo 5 0 3 M
    Przy instalacji 5,67 kWp na jednym stringu w szeregu.
    Mam pytanie o zmianę parametrów w falowniku.
    Napięcie początkowe MPPT1 ustawione na 600 V
    Napięcie stałe ustawione na 600 V
    Dotyczy DC.
    Czy zmiana napięcia początkowego na np. 500 V spowoduje wcześniejszy start lub opóźnione wyłączenia falownika?
    Kolejne pytanie:
    Parametr: pocet impulsu na kWh 5000 W.
    Wygląda na ustawienie mocy maksymalnej.
    Czy można zwiększyć nap do 5200 W?
    W historii odczytów falownik oddał w piku nawet
    5650 W
    Wyświetlacz falownika Fronius z ustawionym napięciem stałym 600V Wyświetlacz falownika pokazujący ustawienia napięcia stałego i MPPT1 Wyświetlacz falownika Fronius Symo pokazujący napięcie początkowe MPPT1 ustawione na 600V Wyświetlacz falownika Fronius z menu ustawień parametrów DC i MPPT Wyświetlacz falownika Fronius z menu ustawień i zaznaczoną opcją MPP Tracker 1 Wyświetlacz falownika Fronius z menu ustawień i zaznaczoną opcją Sygnał na wejściu Ekran falownika pokazuje ustawienie Pocet pulsu na kWh: 5000 W Wyświetlacz falownika Fronius pokazuje opcję „Poczet impulsu na kWh” w menu ustawień
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21797605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21797762
    PiotrTk
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Wszystko już wiem.
    Moc maksymalna jest ograniczona i nie da się więcej, a w trybie auto napięcie początkowe nie ma znaczenia. Czyli rzecz w tym, że Fronius konfiguruje już od razu falowniki do optymalnych ustawień.

Dodano po 6 [minutach]:

Wszystko już wiem.
    Moc maksymalna jest ograniczona i nie da się więcej, a w trybie auto napięcie początkowe nie ma znaczenia. Czyli rzecz w tym, że Fronius konfiguruje już od razu falowniki do optymalnych ustawień.
REKLAMA