logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć garaż blaszak przed wilgocią i pleśnią?

WojciechB1994 06 Sie 2024 20:44 729 5
REKLAMA
  • #1 21182391
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    Witam,
    postanowiłem, że postawię sobie na działce blaszak - warsztat. Pomyślałem, że stworzę coś na zasadzie kontenera socjalnego. Myśląc nad konstrukcją, wpadłem na to, żeby zrobić stalowy stelaż, obić to blachą trapezową i wyizolować to jakoś, a w środku jakoś schludnie zrobić. I teraz moje pytanie: wymyśliłem taki patent na łączenie dachu z boczną ścianą, ale mam dylemat, czy nie będzie tam nic złego się dziać (jakaś wilgoć, pleśń itp.)? Bo sam "labirynt" powinien skierować opady deszczu z dachu na boczną ścianę i nic nie powinno lecieć do środka.
    Do tego pytanie, jak zamocować tę wełnę do blachy trapezowej, jakiś klej?

Czekam na opinie, pozdrawiam
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21182443
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3829
    WojciechB1994 napisał:
    Myśląc nad konstrukcją wpadłem na to żeby zrobić stalowy stelaż, obić to blachą trapezową i wyizolować to jakoś, a w środku jakoś schludnie zrobić.
    To świetny sposób na zrobienie sobie wielkiego zakorkowanego "termosu". Warunki do pracy w środku będą bardzo nieprzyjemne, a wilgoć niezwykle uciążliwa. Pleśń i korozja jest tylko kwestią czasu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21182512
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    >>21182443

dziękuję za opinię.

Oczywiście to duży skrót - kratki wentylacyjne na ścianach byłyby obecne, więc przewiew w środku by był (jeśli nie - popraw mnie proszę). Bardziej interesuje mnie kwestia tej wełny mineralnej, która wystaje trochę ponad pionową blachę trapezową i teoretycznie może chłonąć wilgoć (chociaż czytam, że nie chłonie).

Czy uwzględniając moje powyższe sprostowanie nadal uważasz, że "wilgoć i korozja", czy idę dobrym tropem?
  • REKLAMA
  • #4 21182548
    Mobali
    Poziom 43  
    Mały blaszak to bardzo trudna konstrukcja, w której po prostu nie da się uniknąć kondensacji wilgoci. Nawet kratki wentylacyjne tu nie pomogą i w określonych warunkach woda i tak będzie kapać z dachu. Skłaniałbym się raczej do przemyślenia koncepcji oraz skorzystania z innych prostych i dostępnych technologii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21183292
    WojciechB1994
    Poziom 8  
    >>21182548
    zdaję sobie z tego sprawę - niby blaszak ale jest dużo detali do przemyślenia.

Mógłbyś podpowiedzieć jakie są obecnie technologię? Albo jakie wady widzisz w moim rozwiązaniu?
  • #6 21183415
    Mobali
    Poziom 43  
    WojciechB1994 napisał:
    Mógłbyś podpowiedzieć jakie są obecnie technologię?
    Proszę bardzo, jest mnóstwo dostępnych i sprawdzonych technologii, które nadają się do wykorzystania przy konstrukcji tego typu budynku gospodarczego. Możesz wymurować klasyczną ścianę, da się także wykorzystać gotowe bloczki, czy też zrobić klasyczną konstrukcję szkieletową. Ta ostatnia, jako tania i bardzo prosta do wykonania systemem gospodarczym (samodzielnie), jest akurat najpopularniejsza w mojej okolicy. Budynki wzniesione w ten sposób są ocieplone i otynkowane, więc z zewnątrz wyglądają czysto i estetycznie. Są bardzo funkcjonalne, nie ma w nich takich problemów z wilgocią, są także znacznie łatwiejsze do ogrzania zimą czy schłodzenia latem.
    WojciechB1994 napisał:
    jakie wady widzisz w moim rozwiązaniu?
    Przede wszystkim wilgoć, wilgoć i raz jeszcze wilgoć. W okresach przejściowych dojdzie do tego woda kapiąca z dachu oraz podciekająca pomiędzy blachę a ocieplenie z wełny. Stała nadmierna wilgotność oraz niezwykle agresywne środki chemii budowlanej (kleje do ociepleń!) doprowadzą do przyspieszonej korozji zarówno konstrukcji nośnej jak i blach. A wilgoć oraz wysokie przewodnictwo cieplne metali spowoduje, że blaszak będzie bardzo drogi (energochłonny) jeśli chodzi o ogrzewania. Latem, taka konstrukcja nagrzewa się bardzo szybko, (szczególnie od dachu), więc normalna praca w takich warunkach jest bardzo uciążliwa. Tyle przychodzi mi do głowy tak na szybko.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA