logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica EAWI7123CD błąd E3 - nie odprowadza wody, co robić?

irokee 07 Sie 2024 18:39 684 10
REKLAMA
  • #1 21183425
    irokee
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Pralka Amica EAWI7123CD błąd E3 - nie odprowadza wody.
    Nie słychać charakterystycznego dźwięku pompowania, woda nie odpływa, po kilku minutach wyświetla błąd E3.

Zdemontowałem pompkę odpływu wody (model 32024405, KEBS 115/061) niestety poleciało z niej trochę wody i teraz nie wiem czy nie została zalana część elektryczna.
    Kiedy pierwszy raz podłączyłem ją pod 230V i kręciła, ale iskrzyła w jednym miejscu. po ponownym włączeniu już nie działa i teraz nie wiem, czy pompka była sprawna, ale zwarta przez zalanie, czy też była była wadliwa już wcześniej. Wąchałem ją przed podpięciem i nie wykazywała żadnych przykrych zapachów, teraz czuć zapach spalenizny.

Problemy mam dwa. pierwszy jest taki, że nie mogę znaleźć tej pompki w Polsce. A drugi, że nie jestem przekonany czy to była przyczyna błędu, bo jak już pisałem, nie było słychać charakterystycznego dźwięku odpompowywania wody z bębna. Ktoś pomoże i doradzi co dalej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21183519
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Ocena: 288
    Witam słabo szukasz. Wymień ją na krótko ma działać ewentualnie miernikiem sprawdź czy jest jakiś opór na wejściu. A tu masz pompkę na OLX.
    Pralka Amica EAWI7123CD błąd E3 - nie odprowadza wody, co robić?
  • REKLAMA
  • #3 21183523
    irokee
    Poziom 10  
    Właśnie znalazłem za 150zl z przesyłką, jednak to rozwiązuje tylko jeden problem. Gorzej jeśli to nie ta pompka była winna awarii i naprawa będzie nieopłacalna. :/
    Jak ją sprawdzić miernikiem? Podpowiesz?
  • Pomocny post
    #4 21183537
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Ocena: 288
    Do pompki idą dwa przewody podpisz na krótko i ma działać a miernikiem sprawdzasz uzwojenie na tych dwóch parach ma być przejście. To jest zwykła cewka a jak śmierdzi to kosz. Podłącz żarówkę zwykłą pod przewody co idą do pompki i włącz wirowanie żarówka będzie świecić np. Żarówka 40w zwykła z ,, drutem " W środku
  • #5 21183545
    irokee
    Poziom 10  
    >>21183537
    Czyli jeśli na wirowaniu nie będzie świecić, to znaczy, że problem jest gdzieś indziej? Jest tam jeszcze jakaś druga pompa? Jakiś elektrozawór?
  • REKLAMA
  • #7 21183618
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3717
    Nigdy nie kupuj używanej pompy magnetycznej bo ona ma swoją żywotność a używana już ma przynajmniej połowę życia za sobą a Twoja po prostu zakończyła żywot. Pompa jest droga, ale pozwala na wymianę samego silnika co tnie koszty naprawy do bardzo akceptowalnych. Tutaj masz kompletną pompę: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-komple...ralki-eawi7123cd--amica-,C49-5Y-C2MT-QEY.html
    Kupujesz sam silnik, wykręcasz 3 wkręty i montujesz nowy: https://north.pl/promo/silnik-pompy-odplywowe...1FnEMa1e3ZcXsJTg0icGF0vvp47eWvYAaAoxFEALw_wcB
    Zrobisz to w ten sposób: https://youtu.be/92DeBfLxoFs?si=pasF61s-oHMtNoqY
  • REKLAMA
  • #8 21183625
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    Link allegro
    Ta powinna podejść, musisz tylko dokupić sobie dwa konektory żeńskie 6,3mm i przerobić złącze zasilania.
  • #9 21183757
    irokee
    Poziom 10  
    @Kenworth 18 Sam silnik odpada, bo mam zupełnie inne uchwyty w tej części z filtrem. U mnie silnik się wsuwa i obraca, a tutaj jest mocowanie na wkręty. Pompa z pierwszego linka też wygląda zupełnie inaczej (w sensie inny kształt, nie wiem jak konektor) i mam wątpliwości, pomimo że opisana niby do tego typu pralki.
  • #10 21183856
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3717
    Producent zastosował u Ciebie pompę wykorzystywaną w wielu modelach pralek z koncernu Midea oczywiście niedosteoną już na rynku a co za tym idzie silnik również nie kupienia więc musisz kupić kompletną pompę za 116 zł i nic innego nie wymyślisz: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa--32024405--do-pralki-sharp,707-ZE-0866.html
    Zaletą zakupu tej pompy będzie to, że gdy ten silnik zakończy żywot będzie pasował Askoll dedykowany do Amica: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa--32027608--do-pralki-sharp-servis,707-AL-3780.html
  • #11 21184852
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    irokee napisał:
    U mnie silnik się wsuwa i obraca, a tutaj jest mocowanie na wkręty.

Zatem zamieść dobre zdjęcia twojej pompy oraz zdjęcie tabliczki urządzenia z numerem serwisowym, bowiem pod tym oznaczeniem modelowym występuje 10 odmian katalogowanych wg. numeru serwisowego. Możliwe, że występowały różne pompy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Amica EAWI7123CD, która wyświetla błąd E3, co sugeruje brak odprowadzenia wody. Po demontażu pompki odpływowej (model 32024405) zauważył, że mogła zostać zalana, co może wpływać na jej działanie. Użytkownik poszukuje pomocy w diagnostyce oraz dostępności nowej pompki. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie pompki za pomocą miernika, podłączenie żarówki do przewodów pompki oraz zakup nowej lub kompletnej pompki, ponieważ używane mogą być wadliwe. Wskazano również na różnice w mocowaniach silnika i pomp, co może utrudniać wymianę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA