logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ADG 689 IX - wyciek wody z nieznanej części zmywarki

RafaD 08 Sie 2024 20:46 636 7
REKLAMA
  • #1 21184844
    RafaD
    Poziom 3  
    Witam, problem ze zmywarką Whirlpool ADG 689 IX. Leci woda z pod zmywarki, patrzyłem rurę odpływową, wszystko z nią ok, później patrzyłem rurę zasilającą w wodę, też okej, bez kamienia. Wyczyściłem filtry i włączyłem raz jeszcze, woda leci z dziwnej części.

Część wewnętrzna zmywarki Whirlpool ADG 689 IX z zaznaczoną, potencjalnie uszkodzoną częścią. Wnętrze zmywarki Whirlpool ADG 689 IX z ujawnioną częścią, z której cieknie woda.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21186111
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    To jest część układu osuszania, ten silniczek obok to wentylator, ale czemu ciekinie, to raczej nikt Ci nie odpowie. Zdejmij drugi bok i patrz skąd dokładnie cieknie podczas cyklu.
  • REKLAMA
  • #3 21194506
    RafaD
    Poziom 3  
    Zdjąłem drugi bok zmywarki, okazało się, że cieknie ze zbiornika dolnego zmywarki, ale wyjąłem go całego, wyczyściłem, uszczelka ok, też wyczyszczona. Wszystkie wężyki sprawdzone na puszczonym cyklu, nic już nie leciało, już myślałem, że pełen sukces, ale niestety nie… niestety zaczęło lecieć z przodu zmywarki, jakby z uszczelek. Uszczelki w drzwiach wyczyszczono, spory był brud i syf. Kolejny raz odpaliłem cykl i nadal leci i cieknie ciurkiem z przodu drzwiczek, ale wydaje mi się, że bardzo dużo wody nabrała zmywarka, chyba za dużo i zaczęło się wylewać. Co może być przyczyną? Czujniki Aquastop czy pompa odpływowa? Nie wiem, tak mi się wydaje, że wody nabiera za dużo i później się wylewa.
  • #4 21195047
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    RafaD napisał:
    Czujniki Aquastop

To jest czujnik awaryjny, nie powinien brać udziału w normalnym działaniu.
    Możesz otworzyć drzwi zaraz po nabieraniu wody i zobaczyć ile jest lub oszukać czymś zawias i obserwować jak nabiera. Przy czym jak ruszy to Cię obryzga :)
  • REKLAMA
  • #5 21195059
    RafaD
    Poziom 3  
    Okej rozumiem. To jaka może być przyczyna że woda leci z przodu na dole drzwi , ale to ciurkiem. Nie to że kapie, tylko leci. Wydaje mi się że wcześniej podczas prania, cykli dokładałem naczyń to nie było tyle wody co teraz, zdecydowanie jest jej za dużo. Czy można sprawdzić testem co może być popsute?
  • REKLAMA
  • #6 21195095
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
  • #7 21195450
    RafaD
    Poziom 3  
    Wydaje mi się, że po pobraniu wody zawór się zamyka, ponieważ nie słychać nabierającej się wody, a wody już jest sporo, wtedy zaczyna się cykl mycia i zaczyna lecieć z przodu drzwiczek.
  • #8 21517281
    wieslawczaban1951
    Poziom 1  
    U mnie poleciał simering w pompie. W ogóle przy wycieku powinien się wyłączyć, styropian wypływa i uruchomi wyłącznik zasilający.

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Whirlpool ADG 689 IX pojawił się wyciek wody spod urządzenia. Sprawdzono rurę odpływową i zasilającą – bez uszkodzeń i kamienia. Po wyczyszczeniu filtrów i uruchomieniu zmywarki woda zaczęła wyciekać z nieznanej części. Po zdjęciu bocznej obudowy ustalono, że cieknie ze zbiornika dolnego, który został wyjęty i oczyszczony wraz z uszczelką. Po ponownym uruchomieniu wyciek pojawił się z przodu, na dole drzwi, gdzie uszczelki były zabrudzone i oczyszczone. Podejrzewa się nadmierne napełnianie wodą, co powoduje wyciek. Wskazano na możliwe usterki zaworu Aqua Stop, przepływomierza oraz hydrostatu, które należy zweryfikować. Zawór Aqua Stop prawdopodobnie zamyka się prawidłowo, gdyż nie słychać dopływu wody po napełnieniu. W jednym z przypadków wyciek spowodowany był uszkodzonym simeringiem w pompie, co powinno skutkować automatycznym wyłączeniem zmywarki przez czujnik wycieku. Zaleca się dokładną inspekcję uszczelek drzwi, kontrolę elementów sterujących dopływem i odpływem wody oraz sprawdzenie pompy i jej uszczelnień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA