logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skanowanie po SMB nie działa na maszynach c450i i c368 - błąd połączenia

borg18 10 Sie 2024 14:03 1062 17
REKLAMA
  • #1 21186403
    borg18
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam mam pytanko o skan po Smb, od tygodnia nie mogę ustawić żadnego skanu w maszynach c450i lub c368.. Jakiś czas temu ustawiałem na innych maszynach i wszystko szło.. Ustawiałem zawsze według tego samego schematu.. Udostępnienie folderu, włączenie smb w programy i funkcje, we właściwościach sieci włączenie wszelkich udostępnień i wyłączenie tego hasła.. Wpisuje dobre dane.. Wyłączam wszelkie zapory i kicham. Błąd połączenia.. I twk od kilku dni.. Na 3 maszynach a powiem ze robiłem to od kopa i zawsze działało, czy ktoś czegoś nie po blokował na 10 lub 11?
  • REKLAMA
  • #2 21186859
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Sieć musi być ustawiona jako prywatna. Dostęp do udostępnionego folderu musi być na hasło. Mogą być problemy jak nazwy netbiosowe komputerów są takie same.

Pozdrawiam
  • #3 21186943
    borg18
    Poziom 12  
    To jakieś nowości czy jak? Zawsze dawałem dostęp bez hasła.. I to śmigalo.. Po to się wyłączało hasło żeby właśnie nie trzeba było..
  • #4 21186965
    cefram
    Poziom 31  
    Witam

No i co ja poradze ? Ja akurat zawsze robiłem dostęp do folderu na hasło. W win10/11 dostęp do zasobów sieciowych jest mocno zabezpieczony.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21187693
    borg18
    Poziom 12  
    no ok ale jezeli ja robilem bez hasla i daje ta opcje to musi isc..a tutaj cos odwala..moze nowe maszyny te c450i maja jakies opcje z smb ktorych nie znam? 1 raz na takiej robilem skan..
  • #6 21188124
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    hasła muszą być, bez hasła nie zadziała
  • #7 21188238
    borg18
    Poziom 12  
    Czyli że jak? 😐 Macie może gdzieś jaka instrukcje? Zawsze dawałem bez haseł i działało ale to do max c360 może te nowsze mają inaczej? Czyli mam włączyć udostępnianie chronione hasłem? Ustawić hasło na katalog a potem gdzie to hasło w maszynie wpisać?
  • #8 21188350
    copyman
    Ocena: 833
    Utwórz katalog do skanów i udostępnij grupie Wszyscy z pełnymi uprawnieniami (odczyt/zapis). Na komputerze musi być hasło do logowania przy uruchomieniu. Nie kod PIN tylko normalne hasło. Udostępnienie chronione hasłem ma być włączone . Podobnie jak udostępnianie plików . Po IP wchodzisz na maszynę i dodajesz do książki adresowej. Wpisujesz nazwę konta , numer przydzieli się sam , zaznaczasz że ma być na głównym ekranie , zaznaczasz sprawdzenie nazwy hosta i tam wpisujesz nazwę komputera dużymi literami. Później podajesz ścieżkę do folderu. Następnie nazwę użytkownika i hasło którym logujesz się do kompa. Raz tylko nie wiem czemu nie chciało mi działać i kolega informatyk poradził doinstalowanie SMB v.1 i po tym faktycznie ruszyło . Co do nazwy kompa nie sugeruj się tą wyświetlaną przy ikonce użytkownika. Wejdź do wiersza poleceń (cmd) i zobacz przy wyświetlanym tam ciągu jaka jest faktyczna nazwa . Już miałem przypadki że inna była przy ikonce a tam było coś zupełnie innego. Taka jest moja metoda i na C258 i C250i

C.
  • #9 21188482
    borg18
    Poziom 12  
    Czyli hasla na sam folder nie mam zakładać tak? Tylko na użytkownika..? Gorzej bo w 11 każdy ma pin.. A użytkownik czasami nienchce innego.. W ogóle sprawdzę czy da się założyć inne hasło jak nie pin, kurcze w 220 całe smb idzie od kopa a w tych nowszych coś.. Windows 10/11 ma chyba z automatu uruchomione smb ver 2/3? Bo udostępnianie chronione hasłem to nie chodzi o to aby folder byl zahaslowany?
  • #10 21188654
    ABLublin
    Ocena: 447
    Możesz założyć nowego użytkownika
  • REKLAMA
  • #11 21188767
    borg18
    Poziom 12  
    Ale jak założę nowego to czy ktoś kto będzie chciał skanować nie będzie wtedy musiał się przelogowywac na tego użytkownika?
  • #12 21188774
    cefram
    Poziom 31  
    Witam

Nie. Konto z hasłem jest potrzebne aby skaner mógł sie zalogować po sieci do folderu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 21188778
    borg18
    Poziom 12  
    Czyli mimo że będzie inne konto a założę folder na właściwym to będzie się logować przez tamto konto z hasłem ale będzie wchodzić w katalog który założyłem na głównym koncie dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #14 21188785
    cefram
    Poziom 31  
    Witam

Podczas udostępniania folderu określasz który użytkownik ma mieć dostęp do niego. Tak jak kolega wyżej pisał podasz że Wszyscy to wtedy każdy z użytkowników ma do niego dostęp - nie tylko ten na którego koncie udostępniałeś folder.

Pozdrawiam
  • #15 21189218
    SID1977z
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    netplwiz w uruchamianie i masz przystawkę do tworzenia konta lokalnego

a ktoś wie co może być przyczyną, że kopiarka wpięta kablem sieciowym, a na komputerach po wifi nie odnajduje określonego katalogu? sieć prywatna udostępnianie zaawansowane przez określonego użytkownika z hasłem, smb v1 przepięcie komputera na kabel rozwiązuje problem od razu.
  • #16 21189443
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    SID1977z napisał:
    a ktoś wie co może być przyczyną, że kopiarka wpięta kablem sieciowym, a na komputerach po wifi nie odnajduje określonego katalogu?

Sieć czasem nie ma vlan'ów? - wcale nie jest powiedziane że wifi to tak sama sieć co w po kablu
    Łączysz się po adresie IP?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21189476
    cefram
    Poziom 31  
    Witam

Po wifi może dawać inną sieć - zobacz jak jest ustawiony serwer dhcp dla wifi - czy ta sama klasa adresów.

Pozdrawiam
  • #18 21190673
    SID1977z
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    >>21189443

faktycznie mogą być vlany bo to sieć szkolna OSE, ale drukowanie po IP działa tak samo na kopiarkę się można zalogować przez przeglądarkę.

Możliwe, że te sieci mają poblokowane SMB ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z funkcją skanowania przez SMB na maszynach c450i i c368, które wcześniej działały bez zarzutów. Wskazują, że mimo poprawnych ustawień, takich jak udostępnienie folderu i wyłączenie zapór, pojawia się błąd połączenia. W odpowiedziach sugerowane jest, że dostęp do folderu musi być zabezpieczony hasłem, co jest nowym wymogiem w systemach Windows 10 i 11. Użytkownicy są zachęcani do utworzenia konta z hasłem, które będzie używane przez skanery do logowania się do udostępnionego folderu. Dodatkowo, poruszane są kwestie związane z różnicami w konfiguracji sieci, w tym VLAN-ami oraz ustawieniami DHCP, które mogą wpływać na dostępność zasobów sieciowych.
REKLAMA