logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator WILLEM, odczyt i edycja zawartości pamięci

fachman 10 Maj 2002 07:28 7715 19
REKLAMA
  • #1 1709
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Szukam osoby która wykonała lub nabyła ten programator celem wymiany doświadczeń przy uruchamianiu go.
  • REKLAMA
  • #2 2226
    D.M
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    No uruchomiłem go...
    Ten Z PE - bo jestem leniem i niechce mi sie robic płytek.
    Były problemy z kilkoma rzeczami:
    1. Zapominiałe o kondziłkoach na danych pamięci - nic nie ruszyło.
    Po dołożeniu na kazda linie danych po 470pF zaiast 33pF - działał odczyt na starej I/O i programował na porcie z płyty.
    Aby działa na I/O musiałem podciągnąć rezystorem 4,7kohm do plusa dwie linie z portu bodajże 14 i 17 wyprowadzenie LPT.
  • #3 2249
    fachman
    A mogłbyś mi podesłać schemacik tego urządzonka? Jestem ciekaw różnic między tym ze stronki willem.
  • #4 2285
    D.M
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    przypomnij mi najlepiej na priva. Mam nawet gotowy scan działa jako willem z nowym softem
  • REKLAMA
  • #5 2878
    tvdarek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Zauważyłem, że pamięci różnych firm są różnie programowane. np. 93C56 firmy ATMEL daje się programować tym programatorem, a taka sama innej firmy już nie. Podobnie trudno zapisać SDA25.. ,a bez problemu 24C.. Czasem lepiej działa z programem IC-prog, a czasem z oryginalnym Willem. Chyba nie radzi sobie z tymi które mają dłuższy czas dostępu.
    Czy tak jest też u Was?
  • #6 8113
    staszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 6

[ Ta wiadomość została zmieniona przez: staszek44 dnia 2002-03-17 07:27 ]
  • #7 8152
    Hancock
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Szukam osoby , która posiada dokumentację
    z PE do tego programatora.
    Za pomoc serdecznie dziekuję !
  • REKLAMA
  • #8 15660
    Leman
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam pytanko odnośnie willem-a. W jaki sposób można edytować,zmieniać poczególne komórki zczytanej pamięci. Mam wersje opr.94A niestety pole "edycja" jest nieaktywne.Moge tylko zczytać i ewentualnie zapisać pamięć gotową zawartością
  • #9 15662
    fachman
    Nie da się. Ja używam Zoranowatego edytorka do edycji, potem ponownie otwieran edytowany plik w Willemeprom. Może w kolejnej wersji softu coś się zmieni, ale na dalszy rozwój raczej bym nie liczył.
  • #11 24648
    piotrp
    Poziom 2  
    Moze ktos spotkal sie z czyms takim: zrobiony przeze mnie willem prog rownolegle pamieci poprawnie odczytuje ale zapisuje tylko znaki "A".."Z" itp. przy innych sie wysypuje. W efekcie zapis wykonywany jest prawidlowo do momentu trafienia na znak typu np. #00, #0D albo podobny. Widocznie te znaki zapisuje nieprawidlowo i wyrzuca blad po weryfikacji znaku w epromie. Czy ktos spotkal sie z czyms takim albo moze domysla sie co moze byc przyczyna ?
  • #12 24665
    fachman
    To tak jakby adresy chodziły a szyna danych fiksowała. a nie zrobiłeś przy montażu jakiego zwarcia na ścieżkach?
  • #13 24667
    piotrp
    Poziom 2  
    Szukalem juz zwarc ale nie znalazlem. W dodatku przy wystawianiu z programu w tescie danej wszystko wyglada prawidlowo dla dowolnego stanu. Sprawdzalem poziomy napiec na podstawce i wszystko pasuje dla danej wystawionej na stale. Nie wiem jak to sie zachowuje przy szybkich zminach stanu ale nie mam jak tego sprawdzic.
  • REKLAMA
  • #14 24816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 24826
    fachman
    Ciekawa sprawa od początku do końca: który prog potrfi pisać znaki "A-Z"?
    Od hAA do hFF to i owszem ale do hZZ to tylko ten jeden egzemplarz?? :idea:
  • #16 28183
    piotrp
    Poziom 2  
    Hmmm "hZZ" - zapis w dziwnym systemie liczbowym. Dla mnie "A" to chr(#41) a "Z" - chr(#5A).
    TEST HARDWARE przebiega prawidlowo. Wszystkie stany wystawia prawidlowo. Odczytuje wszystko prawidlowo. Problemy sa tylko przy zapisie rownoleglym. Dodatkowo wyglada to tak, ze bledy sa przy zapisie znakow z zakresu h00-h1f a znaki z zakresu h41-h7A zapisuje prawidlowo. Przy zapisie DANYCH biora udzial 74hc04 ale te wymienialem i nie przynioslo to rezultatu.
  • #17 28202
    piotrp
    Poziom 2  
    Ok uruchomiony
    Okazalo sie, ze prawidlowo zapisywal znaki dla ktorych w zapisie binarnym na 5 bicie byla jedynka. Dziwne bo w test hardware moglem D5 przestawic na '0' i bylo prawidlowo. W kazdym badz razie pociagnalem cyna polaczenia i sciezki miedzy hc367 a ZIFem dla linii D5, no i pomoglo. Dzieki za pomoc
  • #18 28853
    fachman
    A czy ktoś programował już 2M flesza 29F002T? mam dziwne zjawisko: kasuje się poprawnie, przy zapisie pod adrtesem h01555 zamiast hFF zawsze mam h00, ale najdziwniejsze jest to, że p zmianie trybu zapisu na FAST pod tym samym adresem mam już zawsze hA0! przy czym nie wywala tego błędu w czasie zapisu, bo zapis zawsze kończy, ten błąd zawsze znajduje w czasie weryfikacji. Co o tym sądzicie?
  • #19 29574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 33170
    fachman
    Teraz się zmienił :))
    Na wszystkich kościach pod adresem 0x005555 pisze inaczej niż ma w buforze. Sprawdziłem to na wszystkich wersjach softu, test na ledach w podstawce pokazuje prawidłowe zmiany stanu we/wy, gdzieś zwarcie lub pęknięcie, ale dlaczego wcześniej to było pod 0x015555 a teraz to samo pod 0x005555 ??? W zapisie binarnym oba aresy są dziwnie podobne: 101010101010101 a drugi 10101010101010101 . Nieprawdaż że ciekawe?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programatora WILLEM, jego uruchomienia, problemów z odczytem i zapisem pamięci oraz edycją zawartości. Użytkownicy zgłaszają trudności z kondensatorami na liniach danych, które po zwiększeniu pojemności do 470pF poprawiły działanie odczytu i programowania. Wskazano konieczność podciągnięcia rezystorami linii portu LPT (14 i 17) do plusa. Różnice w programowaniu pamięci różnych producentów, np. ATMEL 93C56, oraz problemy z pamięciami o dłuższym czasie dostępu są zauważalne. Edycja zawartości pamięci w oprogramowaniu WILLEM (wersja 94A) jest niemożliwa, dlatego stosuje się zewnętrzne edytory, np. Zoranowaty. Problemy z zapisem równoległym objawiają się błędami przy zapisie znaków o niskich kodach hex (00-1F), co po dokładnym sprawdzeniu i poprawieniu połączeń między układem 74HC367 a podstawą ZIF dla linii D5 zostało rozwiązane. Występują też specyficzne problemy z programowaniem pamięci flash 29F002T, gdzie pod określonym adresem zapisywane są nieprawidłowe wartości, a zmiana trybu zapisu na FAST powoduje inne błędy w weryfikacji. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenia układów 4014, 74HC04 oraz problemy z połączeniami ścieżek. Testy hardware wykazują prawidłowe stany, jednak błędy zapisu pozostają wyzwaniem. Wskazano również różnice w adresach błędów zapisu w różnych wersjach oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA