Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Programator Willem błędy przy programowaniu pamięci

pchojak 20 Gru 2002 16:51 8793 22
  • #1 20 Gru 2002 16:51
    pchojak
    Poziom 12  

    Mam problem z tym programatore :
    czyata ok, czasmi nawet cos uda mi sie skasowac
    ale nic nie moge zaprogramowac
    wyskakuje blad:
    ERROR at 0x000000 Chip=0x20 buffer=0x25
    czym to jest spowodowane??
    moze zle mam cos poustawiane??
    jak poustawiac zworki J1,J2,J3,J4,J5,J6,J7
    i ten przelacznik jak ustawic???
    bawilem sie kosciami:
    MX28F1000PPC
    MX29F002NTPC
    SST PH29EE010
    FLASH P28F001
    i na kazdej jest to samo.
    prosze o pomoc :(

    1 22
  • #2 20 Gru 2002 20:30
    mgim
    Poziom 29  

    Tak się składa,że takie kości programowałem i nie było z nimi najmniejszego kłopotu.A czy sam programator jest sprawny ???.

    0
  • #3 20 Gru 2002 21:13
    pchojak
    Poziom 12  

    Powinien byc sprawny???
    tak mi sie wydaje
    jak to sprawdzic mam ????
    co gdzie posprawdzac??? :(

    dzienki za odpowiedz:)

    0
  • #6 20 Gru 2002 22:03
    mgim
    Poziom 29  

    A czy na górnej belce masz PCB3 czy WILLEM ??.Musi być PCB3.

    0
  • #7 20 Gru 2002 22:28
    pchojak
    Poziom 12  

    MAM PCB3

    to moja wersja programu
    Willem Eprom Prog(0.97b+)-

    0
  • #8 20 Gru 2002 22:44
    pchojak
    Poziom 12  

    jak powinny byc ustawione zworki dla ukladu MX28F1000PPC
    i MX29F002NTPC???
    (w szczegolnie interesuje mnei ustawienie J7, J6, J8)

    0
  • #9 20 Gru 2002 23:33
    pawelsz
    Poziom 11  

    Kiedyś miałem podobny problem. Programator czytał mi wszystkie kości ale nie programował, wywalał ni ten sam błąd co Tobie. Problem był w tym, że spalony był dławik (L1) efektem było obniżone napęcie VPP do ok 4V. Wymieniłem i działa.
    Tak w ogóle to doszedłem do wniosku, że jest to bardzo delikatne urządzenie, wszelkie pomyłki w podpięciu, zwarciu lub wadliwa kość mogą go uszkodzić. I tu tak na marginesie mam do Was pytanie: na kablu LPT zrobiło mi się zwarcie (czynś przygniotłem) programator oczywiście głupiał. Kabelek wymieniłem na nowy ale mam wrażenie, że jakoś wolno programuje. Kostki 2mb jakieś 5min a 4mb z 15min, wydaje mi się ze wcześniej było szybciej.
    Jak to jest u was?

    PS. Bujany zprawdź napięcie programowania VPP, w zakładce test H/W zaznacz VPP i sprawdź miernikiem, mase masz na 16 gniazdku, powinno być ok 12V

    0
  • #10 21 Gru 2002 18:42
    pchojak
    Poziom 12  

    Ludzie pomocy :(
    robie juz rozne cuda i niechc mi ruszyce!!! :(
    powlaczeniu zasilania i podlaczeniu LPT zapala mi sie zolta LED
    odpalam program a ona gasnie
    podczas czytania i weryfikacji epromu na
    1Vpp napiecie mam mniejsze niz 1V
    (zabawa na ukaladzie MX 28F1000PPc

    0
  • #11 21 Gru 2002 19:34
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tu jaskrawy przykład, że czasami warto dać te 30zł za gotowy prog niż składać go samemu. Aby go odpalić zrobiłem z 30! LED prostokątnych bargraf który monitoruje stany wszystkich pinów proga w czasie testowania. Pomogło to wykryć zwarcia przy lutowaniu i prog ruszył. Miernikiem nie dałem rady tego wykryć.

    0
  • #12 21 Gru 2002 20:04
    mgim
    Poziom 29  

    Ja kupiłem dobrą dwuwarstwową płytkę i nie miałem najmniejszych problemów.

    0
  • #13 23 Gru 2002 20:16
    remzibi
    Poziom 24  

    Pewnie czytaliscie moje wczesniejsze posty na ten temat
    i wiecie co o tym mysle
    VPP mam 11.7 jak odepne czerwona diode
    jak jest dioda jest 10.3 i co wy na to?
    dalej nie moge padalca zmusic zeby programowal uklady opisane we wczesniejszych postach -czyta je bez bolu i mowi ze kasuje ale nie kasuje
    dobrze ze mam prfesjonalny programator

    0
  • #14 23 Gru 2002 21:05
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Mój pierwszy egzemplarz też poległ. Jak mu dawałem do wąchania nowiutką kość to skubaniec zawsze po tym samym adresem zwąchiwał EF, choć na 100% było to FF. Przy gryzieniu pod tym samym adtresem wygryzał inaczej niż miał w misce, zawsze dodawał stałą wartość -nie znalazłem usterki, wcześniej wszystko było ok, scalaki mam w podstawkach i wszystkie podstawiałem bez rezultatu, to chyba ścieżka, ale słaby ze mnie detektyw i kupiłem nową płytkę -znowu wlutuję podstawki i tylko przepnę scalaki.

    0
  • #15 23 Lut 2005 19:21
    dobrzann
    Poziom 11  

    Witam. jeżeli masz problem z niektórymi pamięciam flash np taki jak 29EE011 gdy wyskakuje ci blad przy zapisie np. blad zapisu sektora XX to zobacz czy przypadkiem pod plytka od storny lutow nie masz miejsca na kondensatorki kolo podstawki na liniach D0 do D7 bo u mnie takie byly na kondziorki 33pF i poprostu je wlutuj a jezeli nie masz takich miejsc to polącz nozki podstawki 1,2,3,4,5,6,7 do nozki 0 przez kondziorki np 27pF.

    0
  • #16 24 Lut 2005 10:59
    doubleube
    Poziom 17  

    ja mam willem 4.0 i nie moge ruszyc kosci AMIC A290021T-70.
    Ciagle bledy przy 10-13%.
    Jak te kondziory dolutowac?
    czy to sa piny podstawy czy oznaczenia w ukladzie (wyjscia)?
    Bo gdzie nóżka 0?

    0
  • #17 24 Lut 2005 16:34
    maxym
    Poziom 14  

    Jeżeli błędy weskakują tylko przy zapisie a programator dobrze odczytuje zawartość układów to na 100% problem z przetwornicą.
    Wiem bo sam z tym miałem problem.

    Pozdrawiam.

    0
  • #18 11 Sie 2006 11:23
    Śpiący
    Poziom 15  

    Nie koniecznie, ja mam przetwornicę w 100% OK (zawsze idealne napięcia VPP i to z obciążeniem) a willem nie chce programować niektórych kości - np. 27c512 sie programuje, a 27c256 już nie.

    0
  • #19 26 Wrz 2006 23:20
    gladosz123
    Poziom 11  

    bo to wszystko glupie kosci sa i ten willem tez ma nasrane , do smietnika z tymi wilemami .

    pozdrawiam to gowno i niechce go znac.

    0
  • #20 27 Wrz 2006 10:21
    RafalB

    Poziom 24  

    Mocno przesadzona opinia!
    Jest z tym duzo klopotu dlatego ze duzo ludzi wprowadza swoje autorskie "udoskonalenia" i kupe bledow w pcb.

    Po za takimi kwiatkami jest to tanie i przyzwoite narzedzie ktore we wprawnych rekach potrafi sporo zdzialac :)
    Ja osobiscie milo wspominam willema, zarobil przy tem na siebie i zwrocil sie ze 20 razy ;)

    0
  • #21 27 Wrz 2006 10:31
    Śpiący
    Poziom 15  

    Mój poprzedni problem został rozwiązany - problemem była wadliwa płytka (brak jednej ścieżki!).

    Teraz mam kolejny - nie mogę poprawnie zaprogramować 27C010 w PLCC. Próbowałem przez podstawkę na willemie oraz przez przejściówkę z GOTRONIKa PLCC32->DIP32. Objaw jest taki że kość się programuje, ale z błędami; weryfikacja nie powodzi się już przy pierwszym adresie. Zepsułem już 3 kości ( 2szt. ATMEL i 1szt. AMD). Co ciekawe ta sama pamięć w DIP32 programuje się bez problemu. Czy może ma ktoś pomysł w czym tkwi problem, bo ja nie jestem w stanie sobie z tym poradzić.

    0
  • #22 13 Maj 2007 12:08
    Jogesh
    Poziom 28  

    Której ścieżki brakowało? Mógłbys opisać, albo dać zdjęcie?
    Pozdr.

    0