logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z programowaniem kości w programatorze Willem - pytania i porady

mario_34 20 Sty 2003 20:37 6165 18
REKLAMA
  • #1 85543
    mario_34
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    czy ktos z Was posiada taki programator. Zamienie kilka slow odnosnie pracy z nim. Mam problemy czasami - moze tylko czegos nie wiem. Nie chca sie programowac niektore kości i mam pare pytan odnosnie tej zabawki.
  • REKLAMA
  • #3 85594
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    kUPISZ W TEJ CENIE COŚ lepszego??? chyba tylko do EEPROM, a ten programuje duużo więcej, ale ma swoje niuanse.
  • #4 85720
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    ostatnio robilem willema, troche mialem problemow z nim, ale juz jest ok, i jak narazie wszsytko dziala, programowalem nim epromy seri 27C i 27, i atmela 89C52 (oczywiscie przy uzyciu adapterka) i wszsytko szlo pieknie i gladko
  • REKLAMA
  • #5 85995
    mario_34
    Poziom 12  
    Nie wiem dlaczego ale nie moge zaprogramowac naprzyklad kosci W29EE011 ALBO MX28F1000. Pomimo ze te kosci sa w zestawie ukladow w programie (mam wersje 0.97b+). Na windondzie tym pierwszym mam zawsze write error sector 0, a tego MX-a nie moge w ogole skasowac. Slyszalem ze kosci biosow w komputerach (bo do tego kupilem ten programator) sa jakos zabezpieczane przed zapisem. Czy to jest prawda. moze istnieje jakis program za pomoca ktorego trzeba cos wyslac na kosc. A na przyklad W49F002 I AT49F002NT programuja sie poprawnie. Wsadzilem kostke pozniej w plyte K7S5A ecs-a i chodzi ok. Moze mam uszkodzony programator. Kupilem go na allegro. Wykonany jest dosc ladnie na dwustronnym druku z soldermaska.
  • #7 86017
    mario_34
    Poziom 12  
    Jakie kosci - to napisalem wyzej :) - winbond w29EE011 I macronix MX28F1000 te nie chcialy sie programowac. Niestety nie mam opisu kiedy sie przelacza te jumperki na programatorze - moze powinienem cos przelaczyc. Jesli dysponujesz jakims opisem albo masz chwilke czasu i opisal bys to krotko to bede wdzieczny. Zasilam go zasilaczem od modemu 9V - microcoma z ktorego juz nie korzystam . Slyszalem ze mozna podac wieksze napiecie. A moze trzeba. Nie mam zadnego opisu do niego. Z czterech kosci poprawnie zaprogramowaly mi sie dwie - a te dwie opisane wyzej nie. Mialem dwie 256tki AT49F002 I W49F002 te sie programowaly dobrze. Wiecej kosci nie mam - bo nie mam ich skad wziac. Bede na gieldzie tosobie kupie kilka do "nauki" :)
  • REKLAMA
  • #8 86084
    ggrunge
    Poziom 17  
    jesli nie masz opisu z ustawieniami zworek, to prawdopodobnie masz zle ustawione napiecie programowania, kiedy napiecie programowania jest za male to wlasnie taki blad wystepuje, mozliwe tez jest ze to napiecie wogole nie dociera do programowanej kosci, ze wzgledu na zle ustawienie zworek przy podstawce...
    zalanczam Ci widok plytki programatora wraz z ustawieniami zworek, nie wiem co to za kosci sa o ktorych mowisz, ale prawdopodobnie zworki przy podstawce maja byc na normal, a te przy przetwornicy to juz musisz sam zobaczyc jakie jest napeicie programowania dla tych kosci
    a co do zasialania to powinno wystarczyc 9V
    Załączniki:
    • willem.zip (29.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 86180
    mario_34
    Poziom 12  
    Dziekuje za plik. Poustawiam i zobacze czy cos pomoze
  • #10 86356
    ggrunge
    Poziom 17  
    nie ma za co, jakby cos nadal bylo nie tak to piszzz
  • #11 86646
    mario_34
    Poziom 12  
    z zalaczonego przec Ciebie rysunku wynika ze mam zworki ustawione tak jak tam jest. Ale slyszalem ze oprogramowanie od programatora propic chodzi na willemie. Czy to prawda ?. Gdzies na jakims forum to przeczytalem. Probowal ktos ?
  • REKLAMA
  • #12 86733
    ggrunge
    Poziom 17  
    tego to nie wiem, a probowales programowac jakies inne kosci?? np jakies popularne epromy seri 27
  • #13 86751
    mario_34
    Poziom 12  
    nie nie probolem tych kosci. bede na gieldzie to sobie kupie kilka dla eksperymetow. Narazie tylko tą co mam teraz w kompie W29F002 i te opisane wczesniej. Ale czytalem temat na temat willema (byl troszke wczesniej) i widze ze ludzie maja z nim duzo problemow. Czytalem o napieciu programowania - napisz na ktorej nodze ma sie pojawiac to napiecie - sprawdze. W ukladzie jest przetwornica - ale ja na plytce nie widze zadnej cewki. Na opisie zworek sa podane napiecia - ale 21 V to skad sie bierze. Musze sciagnac schemat i przeleciec sie po tym oscyloskopem i woltomierzem. Pozdrowionka. Kiedys grzebalem sie w elektronice - ale to bylo piec lat temu - teraz trzeba sobie wszystko przypomniec :)
  • #14 87010
    ggrunge
    Poziom 17  
    a wiec tak, cewka pewnie jest taka zalewana, pewnie dlatego jej nie zauwazyles, znajduje sie ona pod przetwornica, zerknij sobie na ten widok plytki co Ci zamiescilem
    co do napiecia programowania to wyjscie przetwornicy jest na pinie nr 1, tam powinno wychodzic napiecie zmienne, wiec zmierz je za dioda impulsowa (4148) ktora je prostuje, jest ona zaraz nad przetwornica
    najlepiej by bylo gdybys to napiecie sprawdzal podczas programownia, bo np przetwornica moze Ci dawac to napiecie normlanie, ale jej wydajnosc pradowa moze byc za mala i dopiero podczas programowania to napiecie nagle spada
    jak sprawdzisz to daj znac
    a napiecie 21 V bierze sie z przetwornicy :), od tego ona jest :)
    rzeczywiscie z willemem jest troszke klopotow, sam to przezylem :), ale teraz wszystko jak narazie mi sprawnie dziala

pozdrawiam
    Ggrunge

P.S. zamieszczam jeszcze schemat ideowy willema, moze Ci sie przyda
    Załączniki:
    • willem_SCH3a.pdf (73.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 87023
    mario_34
    Poziom 12  
    Dzieki - jutro wgryze sie w temat :) dzisiaj po pociu piwach to juz raczej za oscyloskop sie nie bede brał - bo wybuchnie :)
  • #17 93079
    adas2
    Poziom 14  
    :idea: może ktoś wie w jaki sposób zaprogramować modchipa do psone tzn pic508a willemem.
    Mam taki problem że każdy inny plik programuje sie a zczytany z modchipa do psone nie chce wejśc
  • #18 97638
    KSAWERY
    Poziom 12  
    Pozdrawiam
    Proponuje pracować w trybie awaryjnym Windowsa.Miałem podobne problemy w trybie normalnym pomimo że antywirus był wyłączony.

Może ktoś wie jak ustawić Wilema aby zaprogramować kośc H.T. M11715
    nie ma czegoś takiego w spisie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem układów pamięci za pomocą programatora Willem (wersja 0.97b+). Użytkownik zgłasza trudności z zapisem i kasowaniem kości W29EE011 (Winbond) oraz MX28F1000 (Macronix), mimo że są one uwzględnione w oprogramowaniu. Inne układy, takie jak AT49F002 i W49F002, programują się poprawnie. Podejrzewa się zabezpieczenia BIOS-ów przed zapisem oraz możliwe błędne ustawienia zworek i napięcia programowania. Zalecane jest sprawdzenie napięcia programowania (około 21 V) na pinie 1 przetwornicy oraz poprawne ustawienie zworek przy podstawce. Użytkownik zasila programator z zasilacza 9 V, co powinno być wystarczające, jednak możliwe są problemy z wydajnością prądową przetwornicy. W dyskusji pojawia się sugestia użycia oprogramowania Propic z Willem, jednak brak potwierdzenia. Dołączono schemat ideowy programatora oraz zdjęcie płytki z opisem zworek. Poruszono także kwestie programowania innych układów, w tym modchipów do PlayStation One (PIC508A) oraz kości H.T. M11715, które nie są dostępne w spisie programatora. Zalecane jest testowanie programatora na popularnych EPROM-ach serii 27C oraz praca w trybie awaryjnym Windowsa w celu uniknięcia błędów zapisu.
REKLAMA