logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG 42LB670V-ZA - Telewizor wyłącza się, brak STANDBY

dominpiano 12 Sie 2024 19:35 1395 5
REKLAMA
  • #1 21188914
    dominpiano
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Jak w temacie mam problem z telewizorem LG o modelu 42LB670V-ZA (sprzęt ma ok. 10 lat). Daje on bardzo dziwne objawy, przywiózł mi go kolega, u którego chwilę działał, potem wyłączył się nawet StandBy. Po parokrotnym odłączeniu od zasilania i ponownym podłączeniu znowu na jakiś czas TV się włączył, a następnie samoczynnie wyłączył.
    Po przyniesieniu do mnie i podłączeniu działał tyle, ile był podłączony, czyli jakieś 6-7 godzin. Dzisiaj znowu kolega podłączył u siebie, chwilę podziałał i znowu się wyłączył (ponownie standby nie świecił). Wziąłem go więc do siebie, rozebrałem, aby pomierzyć napięcia. Na konektorze 24-pinowym wychodzącym do płyty z CPU nie ma żadnego napięcia, na pinach testowych ta sama sytuacja. Na głównym kondensatorze filtrującym (jak mniemam, nie znalazłem schematu Power Board'u dla tego modelu ani innego podobnego) napięcie okresowo waha się od 115V do 145V. Póki co jeszcze nie wylutowywałem kondensatorów, aby sprawdzić ich parametry, chciałbym poznać Waszą opinię o tej sprawie.

Pozdrawiam
    Dominik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21188921
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1689
    dominpiano napisał:
    Póki co jeszcze nie wylutowywałem kondensatorów aby sprawdzić ich parametry

To od tego zacznij. I jeszcze na stronie wtórnej w liniach zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 21188944
    stacho57
    Poziom 28  
    Ocena: 441
    dominpiano napisał:
    waha się od 115V do 145V
    Załączniki:
    • LG 42LB670V-ZA - Telewizor wyłącza się, brak STANDBY 42lb670v.jpg (243.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21195225
    dominpiano
    Poziom 2  
    >>21188944
    Właśnie na tym kondensatorze waha się od ok. 115V do 140-150V.
    Wylutowałem wszystkie kondensatory i praktycznie wszystkie trzymają parametry - ~0 ohm ESR i pojemność prawidłowa.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodatkowo dopiero teraz, jak odwróciłem płytę, zauważyłem takie coś:
    Płytka drukowana z widocznymi wypaleniami i ścieżkami elektrycznymi.
    Nie jest to bynajmniej zdrowy objaw, lecz dziwnym jest, że bezpiecznik jest cały i zdrowy.
  • REKLAMA
  • #5 21195326
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Po wyglądzie płyty, widać, że to telewizor po burzy! Będzie wiele uszkodzeń.
  • #6 21213072
    dominpiano
    Poziom 2  
    Kupiłem nową płytę zasilacza, jednak tym razem pojawił się problem z podświetleniem. Zostawiłem jednakże tak, jak jest, bo kolega stwierdził, że nie przeszkadza mu to.
    Dzięki za wszystkie rady!
    Pozdrawiam
    Dominik
REKLAMA