logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG 32LC42 - Wyłączenia po nagrzaniu mimo wymiany kondensatorów i przelutowania zasilacza

Zdzichu 16 Gru 2020 17:41 1395 9
REKLAMA
  • #1 19118568
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 441
    Czasem już po 15 minutach a czasem po kilku godzinach przechodzi w standby. Przeważnie wtedy nie można go od razu załączyć trzeba chwilę odczekać.
    Zasilacz przelutowałem kondensatory podmieniłem. Bez zmian. Wstawiłem rezystor na 13 nóżce 1M do masy OZ9925 żeby zmniejszyć czułość zabezpieczenia gdyby coś było z lampami nie tak, nic to nie dało wyłącza się dalej. Czasem potrafi iść cały dzień i nic niepokojącego nie dzieje się z napięciami a czasem wyłącza się co 10 15 minut. Klawiaturę dla pewności mam odpiętą. Co tu jeszcze sprawdzić?
    Co może powodować takie przypadkowe wyłączenia?
  • REKLAMA
  • #2 19119258
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Zdzichu, takie uszkodzenia są najgorsze od sprzętu po oprogramowanie. Może da się w tym modelu wejść w tryb serwisowy i zobaczyć czy nie ma tam licznika błędów lamp - lamp error. W zasilaczu podmieniłbym transoptory i źródło referencyjne. Masz jakiś schemat do tego?
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 19119305
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Pęknięta kulka pod procesorem jak dla mnie.
    Zdzichu napisał:
    kondensatory podmieniłem
    Gdyby to były kondensatory, to po wystygnięciu albo długo by się zastanwiał nad startem, albo nie startował wcale.
    NIXIE_123 napisał:

Czy wpływa na to jasność podświetlenia?
    Coście się tak tego podświetlenia uczepili? W LCD było w przeciwieństwie do LED prawie bezawaryjne, nawet w LG.
  • #5 19119483
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6886
    Nie wiem jaki masz zasilacz , ale w tej serii C41/c51 nagminnie padały słynne diody HER108, (inverter)
    * z przegrzania , miały duże upływności

Chyba swego czasu pisałem w jednym z
    Cytat:
    Fraza: 32LC42 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 174 wyników
  • REKLAMA
  • #6 19120076
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Zasilacz z inwerterem to LGLP32SLPV2 EAY38639701.
    Podświetlenie nie miga ale czepiam się go bo telewizor bardzo wiekowy i ostatnio dość często trafiają mi się telewizory z wadliwymi świetlówkami.
    Zamiast rezystora na 13 nóżce 1M do masy OZ9925 wstawiłem teraz diodę led (opis znaleziony w necie, podobno ma wyłączyć protekcję.) Od tej pory jeszcze się nie wyłączył ale zbyt wcześnie się nie cieszę bo już tak miał że chodził cały dzień.
    Wczoraj przed tą operacją wyłączył się nawet jak był zimny po 30 sekundach i też przez chwilę nie dało się go załączyć. Potem wytłaczał się co 10 - 15 minut.
  • #7 19120133
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 610
    Jeżeli trafka invertera posiadają uzwojenia pierwotne pomiarowe, zmierz sobie na nich napięcia i masz pogląd ile który bierze prądu. Czasami trzeba uziemiać pojedyncze w poszukiwaniu który wyłącza inverter. Tu masz wyjaśnione na przykładzie:
    https://www.youtube.com/watch?v=Dh01ZepjDp0
  • #8 19120322
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Trik z diodą led ma dużą szanse ,że zablokuje protect, testowałem skutecznie na jakiejś starej toshibie nie pamiętam jaki w inwenterze był kontroler lecz świetlówki były w TV na wykończeniu. Po zabiegu z diodą, inwenter się nie wyłączał ale swietlówki rozjaśniały się dopiero po nagrzaniu :) .
    Po testuj jakiś czas i daj znać czy pomogło.

Michał
  • REKLAMA
  • #9 19120388
    badael
    Poziom 27  
    Ocena: 215
    Start over, does PFC work?
    Zacznij od nowa, czy PFC działa?

Zdzichu napisał:
    Czasem już po 15 minutach a czasem po kilku godzinach przechodzi w standby.

Simulate the inverter error.Remove the LED that you set on OZ9925, turn off the CCFL lamps, turn on the TV, does it turn off in stby?
    Symuluj błąd falownika.Usuń diodę, którą ustawiłeś na OZ, wyłącz lampki CCFL, włącz telewizor, czy gaśnie w stby?
  • #10 19148217
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Trik z diodą led działa puki co. Telewizor nie wyłącza się. Nie mam świetlówek więc musi tak zostać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 32LC42, który przechodzi w tryb standby po nagrzaniu, mimo wymiany kondensatorów i przelutowania zasilacza. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenia w zasilaczu, pęknięta kulka pod procesorem, oraz problemy z diodami w inwerterze. Użytkownik zastosował diodę LED na nóżce OZ9925, co na razie przynosi pozytywne rezultaty, ponieważ telewizor nie wyłącza się. Wskazówki dotyczą także pomiaru napięć w uzwojeniach inwertera oraz testowania działania PFC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA