logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ułożyć kable LAN we wtyczce RJ45? Kolory i kolejność przewodów

lufa9999 12 Sie 2024 22:40 12723 6
REKLAMA
  • #1 21189162
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Witam.
    Sytuacja wygląda tak że mój kumpel, który ma swój nieduży dom wybudował obok drugi, dla córki i zięcia. Chciałby ze swojego routera puścić kabel LAN, ładnych parę metrów, do drugiego routera w tym nowego domu. Ma już kabel, kostki i zaciskarkę. Problem jest taki że nie wiemy jak te kable ułożyć we wtyczce do zaciśnięcia. W sumie jest osiem kolorowych kabelków o różnych kolorach. Czy będzie ktoś miły i powie mi jak, po kolei kolorami, prawidłowo, ułożyć te kabelki w kostce żeby zacisnąć? Z góry dziękuję.. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21189167
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    Przeczytaj ten temat: Link i zastosuj odpowiedni standard.
  • REKLAMA
  • #3 21189184
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Dzięki. Rozumiem że nie ma różnicy w połączeniu A i B? Oba będą dobre? Popraw mnie jeśli się mylę...
  • REKLAMA
  • #4 21189187
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    Lepiej zastosuj nowszą wersję standardu czyli "B".
  • REKLAMA
  • #6 21189277
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2523
    lufa9999 napisał:
    do drugiego routera w tym nowego domu

A ja tak poza tematem to jestem ciekawy, co to był za pseudoelektryk, który w nowym domu nie zrobił instalacji sieciowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21189578
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    lufa9999 napisał:
    Ma już kabel, kostki i zaciskarkę.

- przewód sieciowy oczywiście żelowany: Draka, Telefonika, Madex, Bitner, NETSET, NEKU, Ultralink, BitLAN, z pełnej miedzi CU, drut (w ściany), linka (pozostałe zastosowania), najlepiej cat6a, UTP?
    - zaciskarka czołowa?
    - a "kostki" na linkę czy drut?

A jak sporo metrów, to bezpieczniej było dać światłowód i mediakonwertery.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o prawidłowe ułożenie kolorowych przewodów w wtyczce RJ45 do połączenia LAN. Odpowiedzi sugerują zastosowanie standardu EIA/TIA-568B, który jest powszechnie stosowany. Użytkownicy podkreślają, że nie ma znaczącej różnicy między standardami A i B, ale zalecają wybór standardu B. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości przewodów, sugerując użycie kabli żelowanych, takich jak Cat6a, oraz zwrócono uwagę na możliwość zastosowania światłowodu dla dłuższych odległości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA