logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLX24460PL - przy wirowaniu pralka pracuje głośno trzęsie się

Andrzej Ch. 06 Maj 2023 21:38 2106 32
REKLAMA
  • #1 20569718
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Witam serdecznie.
    Zauważyłem, że od jakiegoś czasu pralka Bosch WLX24460PL strasznie głośna pracuje przy wirowaniu i trzęsie się. Po rozebraniu z tyłu pralki, zauważyłem że bęben lekko porusza się prawo góra - lewo dół, a w kierunku prawo dół - lewo góra jest stabilniejszy.

Domyślam się, że do wymiany mogą być amortyzatory i pewnie też łożyska bo jest lekki skok (pod palcem) bębna. Proszę również o informację, skąd mogę pobrać instrukcję serwisową pralki i jakie ew. zamienniki dla amortyzatorów i łożysk polecacie. Czy będą pasować części z innych modeli np. WLX20460?
    jeśli jestem w błędzie co do mojej diagnozy to proszę o nakierowanie mnie na właściwy trop.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20569770
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Łożyska na 99% ale znając tą pralkę to sprawdź w 4 pozycjach co 90stopni jeszcze jedna rzecz.
    Złap jedna ręką za koło pasowe a drugą za bęben i podnoś go delikatnie palcami. Jeżeli w każdej pozycji rusza się jednocześnie koło pasowe z bebnem to mamy pół biedy bo tylko łożyska. Ale jeżeli zauważysz ze koło pasowe nie reaguje na ruch bebnem to krzyżak będzie pęknięty...
  • Pomocny post
    #3 20570284
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6897
    Andrzej Ch. napisał:
    Domyślam się, że do wymiany mogą być amortyzatory i pewnie też łożyska bo jest lekki skok (pod palcem) bębna.

Po opisie nikt Ci na 100% tego nie potwierdzi na forum. Łożyska jak i amortyzatory trzeba sprawdzić organoleptycznie. Łożyska w pierwzej kolejności hałasują, a w następstwie zignorowania tego objawu zacznie pojawiać się luz na łożyskach.
    Amortyzatory trzeba po prostu sprawdzić w ręce, ale jesli nie były nigdy wymieniane to jest wysoceprawdopodobne, że będą już zużyte.

Andrzej Ch. napisał:
    Czy będą pasować części z innych modeli np. WLX20460?

Amortyzatory najpewniej tak, łożyska prawdopodobnie nie.
  • Pomocny post
    #4 20570315
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3689
    Tutaj masz oryginalne amortyzatory i zamienniki: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-bosc...8-pralki-bosch,377,WLX24460PL18,m1199332.html
    Na tej samej stronie znajdziesz również łożyska i uszczelniacz dedykowane do Twojej pralki gdyby była konieczność wymiany tych części. Tutaj najtańsze zamienniki amortyzatorów jakie znalazłem: https://partsstore.pl/amortyzatory/958-amortyzator-pralki-bosch-90n-673451.html
  • REKLAMA
  • #5 20570429
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Dziękuję za pomoc, pralka ma ok. 15 lat i jest używana niemal non stop. Dotychczas w tym okresie pracy samemu wymieniłem jednokrotnie: grzałkę elektryczną, grafitowe szczotki silnika.
  • #6 20570520
    mrice
    Moderator AGD
    Czyli normalna eksploatacja tej maszyny. Amortyzatory jeśli są kwadratowe to możesz założyć doń zestaw naprawczy.
  • #7 20571065
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Mój model pralki to dokładnie WLX24460PL/18 a z tego co widzę to jest mnóstwo amortyzatorów o różnych długościach które niby pasują do mojej pralki.
    Po sprawdzeniu na stronie Bosch wygląda na to że odpowiednikiem będzie: https://partsstore.pl/amortyzatory/3848-amortyzator-pralki-bosch-90n--170881.html

Po obejrzeniu filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=XaFF2-Rl8Nc załamałem się. Miałem nadzieję, że łatwiej da się zrobić wymianę łożysk - bez rozbierania plastikowego bębna. Mimo to przygotuję się do wymiany.
    Co do testu krzyżaka, sprawdzałem kilka razy i nie ma objawów jego pęknięcia. Zresztą okaże się czy mam rację jak już dotrę do bębna.
  • REKLAMA
  • #8 20571197
    mrice
    Moderator AGD
    Poczekaj z zmianą całych amortyzatorów. Przechyl pralke do tyłu, zrób fotkę amorka i zamieść ją tu.

Andrzej Ch. napisał:
    Miałem nadzieję, że łatwiej da się zrobić wymianę łożysk - bez rozbierania plastikowego bębna

To jest jedna z najprostrzych pralek w kwestii wymiany łożysk. Ja średnio taką pralkę ogarniam do godziy, rekord 45 minut. Oczywiście Tobie zajmie to więcej.
  • #9 20571206
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Amortyzatory zmówiłem już, takie jak podpowiada mi strona https://www.bosch-home.pl/supportdetail/produ...18#/Tabs=section-spareparts/Togglebox=tb0313/
    Na początek wymienię same amortyzatory i zobaczę efekt. Co do kształtu to są one kwadratowe. Nie chciałem się bawić w zestawy naprawcze, skoro komplet 2 sztuk można kupić za 29 zł.
  • #10 20571212
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Andrzej Ch. napisał:
    pralka ma ok. 15 lat i jest używana niemal non stop

Na 90 % masz nie tylko zużyte łożyska i jak również zużyta bieżnia pod simeringiem. Wałek bębna, pod dużym łożyskiem też pewnie "zmniejszył " średnicę. Co do krzyżaka bębna , też pewnie zżarty .
  • #11 20571243
    mrice
    Moderator AGD
    Andrzej Ch. napisał:
    Na początek wymienię same amortyzatory i zobaczę efekt.

Posłuchał byś to prawdopodobnie wymienił byś same amortyzatory, teraz wymienisz je w komplecie z łożyskami.

cezet napisał:
    Na 90 % masz nie tylko zużyte łożyska i jak również zużyta bieżnia pod simeringiem.

Przepraszam, ale na jakiej podstawie kolega to tak ocenia ? Raz, nie znamy stanu łożysk, dwa, ośki w tych pralkach znosiły sporo.

cezet napisał:
    Co do krzyżaka bębna , też pewnie zżarty .

To nie Clasixx tylko Maxx, ten nie miał problemu z utleniaiem krzyżaka.
  • #12 20571251
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    mrice napisał:
    Andrzej Ch. napisał:
    Na początek wymienię same amortyzatory i zobaczę efekt.

Posłuchał byś to prawdopodobnie wymienił byś same amortyzatory, teraz wymienisz je w komplecie z łożyskami.

Nie rozumiem, co Kolega ma na myśli?
  • #13 20571315
    mrice
    Moderator AGD
    Zaczniesz rozbierać to odkryjesz niespodziankę konstruktorów Boscha. Jedyna rzecz z którą popłynęli w tych pralkach to mocowanie amortyzatorów na zbiorniku.
  • #14 20571345
    cezet
    mrice napisał:
    cezet napisał:
    Co do krzyżaka bębna , też pewnie zżarty .

To nie Clasixx tylko Maxx, ten nie miał problemu z utleniaiem krzyżaka.

Sorry - odszczekuję to co napisałem.
  • #15 20574230
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Dotarły już łożyska (kupiłem choć nie do końca jestem zdecydowany tak ingerować w pralkę). Teraz czekam jeszcze na amortyzatory bo Sprzedawca ociąga się z wysyłką.
    Mam takie dwa pytanie, na które odpowiedzi ułatwiłyby mi podjęcie decyzji co do pełnego demontażu:
    1. Czy istnieje sprawdzona metoda otwarcia plastikowego bębna bez uszkadzania plastikowych zaczepów ?
    2. Czy potrzeba, a jeśli tak, to jak to czym można nasmarować uszczelkę będącą pomiędzy dwoma plastikowymi częściami bębna.
    Moje pytania wynikły po obejrzeniu filmu na YT o którym piszę w #7 tego wątku. Film co prawda dotyczy innego modelu pralki Bosch, ale chyba analogicznego.
  • Pomocny post
    #16 20574326
    mrice
    Moderator AGD
    Andrzej Ch. napisał:
    1. Czy istnieje sprawdzona metoda otwarcia plastikowego bębna bez uszkadzania plastikowych zaczepów ?

Zaczepy się likwiduje, przewiduje to nawet instrukcja serwisowa.

Andrzej Ch. napisał:
    2. Czy potrzeba, a jeśli tak, to jak to czym można nasmarować uszczelkę będącą pomiędzy dwoma plastikowymi częściami bębna.

Zostaw ją w świętym spokoju, nie smaruj,nie czyść, nie wyjmuj, daj jej żyć.

Andrzej Ch. napisał:
    Moje pytania wynikły po obejrzeniu filmu na YT o którym piszę w #7 tego wątku.

Film stworzony przez firmę sprzedającą części na potrzebę zwiększenia sprzedaży, Niestety w 100% profesjonalny nie jest. Tak to już bywa z materiałami w sieci...
  • #17 20574378
    cezet
    mrice napisał:
    Zostaw ją w świętym spokoju, nie smaruj,nie czyść, nie wyjmuj, daj jej żyć.

Dobrze jest ją wyczyścić ( bez wyjmowania ) i lekko posmarować silikonem.
  • #18 20575283
    mrice
    Moderator AGD
    cezet napisał:
    Dobrze jest ją wyczyścić

O ile jej nie zasyfimy sami podczas pracy to nie ma potrzeby czyszczenia ani smarowania czymkolwiek.
    Tym bardziej nie ma sensu klejenie jej silikonem, to tylko uprzykrzy ewentualną kolejną rozbiórkę w przyszłości.
  • REKLAMA
  • #19 20575354
    cezet
    mrice napisał:
    to tylko uprzykrzy ewentualną kolejną rozbiórkę w przyszłości.

Trochę masz rację Marku. Raz miałem przypadek kiedy nawaliłem za dużo silikonu , i po paru dniach reklamacja bo pralka nie wyrzuca wody. Nadmiarowe resztki silikonu dostały się do pompy.
  • #20 20595146
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Teraz już przekonałem się własnej skórze co miał na myśli @Mr.Ice pisząc, że odkryję niespodziankę konstruktorów Boscha. Kto tak konstruuje urządzenie, że aby wymienić amortyzatory trzeba wyciągać bęben i rozdzielać go. Tutaj rzeczywiście jest problem, którego na razie ze względu na problemy zdrowotne (kręgosłup) nie przeskoczę. Muszę to odłożyć w czasie.
  • Pomocny post
    #21 20595203
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Można również rozwiercić trzpień amortyzatora jeżeli amortyzatory są okrągłe. Jeżeli to czworokąty to występuje zestaw naprawczy amortyzatorów a wtedy nie ma konieczności wiercenia lub rozkręcania zbiornika.
  • #22 20595291
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    U mnie amortyzatory są w przekroju kwadratowe w metalowej obudowie.
    Kupiłem nowe amortyzatory z trzpieniami. Widziałem zestawy naprawcze ale nie mam jakoś zaufania o nich i nie za bardzo wiem jak naprawić ten uszkodzony amortyzator. Jeśli dostęp do lewego amortyzatora jest względny to za to do prawego bez demontażu innych elementów prali raczej ciężko się dostać.
  • Pomocny post
    #23 20595301
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Czyli lepiej zdemontować zbiornik niż inne podzespoły?. Zestawy naprawcze są stosowane i sprawdzają się a jeżeli nawet się szybciej zużyją niż oryginał to nie kosztują kroci i są wygodniejsze w montażu: https://youtu.be/1-ccq0IDWWQ
    Oczywiście tutaj na filmie jest poważny błąd bo pod żadnym pozorem nie należy pralki wywracać do góry nogami. Tylko na tył.
  • Pomocny post
    #24 20595553
    mrice
    Moderator AGD
    Andrzej Ch. napisał:
    Teraz już przekonałem się własnej skórze co miał na myśli @Mr.Ice pisząc, że odkryję niespodziankę konstruktorów Boscha.

:lol:
    Gdybyś nie był w gorącej wodzie kąpany i zrobił fotę amorów jak proiłem miał byś już danwo cały temat za sobą.

Andrzej Ch. napisał:
    U mnie amortyzatory są w przekroju kwadratowe w metalowej obudowie.

Zatem rozwiązanie mam dla Ciebie tanie i proste:
    Zestaw naprawczy
    Przetestowane, można spokojnie zakładać. ]Link[/url]
  • #25 20595575
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    @mrice dziękuję za pomoc. Zakupimy zestaw naprawczy.
    W wykazie pralek nie ma mojego modelu, ale jak rozumiem powinno wszystko pasować?
    Napisz mi proszę co i jak mam zrobić, poza faktem odkręcenia amortyzatora od podłoża pralki. Co i jak smarujemy smarem i w jakiej ilości. Może są jakieś inne dodatkowe rzeczy o których powinienem wiedzieć?
  • #26 20595611
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli masz kwadratowe amory to wejdzie, a bynajmniej jezcze mi się nie zdarzyło, żeby nie pasowały.

Amor odkręcasz od podstawy, dwa wygody możesz wyjąć silnik. Na obudowie metalowej, przy jej końcu musisz poszukać takiego noska do podważenia, jest wyciety z blachy, wcinięty, robi za ogranicznik wysunięcia. Podginasz, wyciągasz tłoczysko i wkłądasz nowe nowymi gąbkami.
    Trochę się narzucach zaklęciami przy wcikaniu nowych, trzeba do nich trochę wprawy. Gąbki wysmaruj załączonym mazidłem z obu stron, przyklej je do tłoczyska, ścinij końcówki paluchami i wio tłoczysko w obudowę.
    Nie bawisz się w czyszcenie czegokolwiek.
  • #27 20595621
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Dziękuję za wyczerpujący opis. Obejrzałem również film instruktażowy i mam pytanie dlaczego nie wolno pralki obracać do góry nogami ?
    Czy w mojej pralce - pytam, bo nie przewracałem jej na plecy będę miał taki dostęp jak na filmie, czy moja pralka WLX24460PL ma jakąś podłogę ?
  • #28 20595745
    mrice
    Moderator AGD
    Andrzej Ch. napisał:
    pytanie dlaczego nie wolno pralki obracać do góry nogami ?

1. Może dojść do zalania elektroniki
    2. Poleci zespół piorący i może np rozbić komorę dozownika.

Pralke połóż na pysk do tej pracy.

Andrzej Ch. napisał:
    czy moja pralka WLX24460PL ma jakąś podłogę ?

Jeśli ma, choć rzadko bywała, zwłaszcza w wypustach na polski rynek, to jest przykręcona na 8 śrub Torx20
  • #29 20595987
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    mrice napisał:
    Pralke połóż na pysk do tej pracy.

Jeśli dobrze zrozumiałem to mam odkręcić drzwiczki i położyć pralkę na stronie stronie przedniej. Zgadza się ?
  • #30 20596409
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli sobie coś podłożysz pod drzwi amortyzującego typu stary koc to nie musisz odkręcać drzwi bo krzywdy im nie zrobisz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WLX24460PL, która głośno pracuje podczas wirowania i trzęsie się. Po rozebraniu tylnej części pralki zauważył luźny bęben, co sugerowało konieczność wymiany amortyzatorów i łożysk. Użytkownicy forum potwierdzili, że najprawdopodobniej problem leży w zużytych łożyskach oraz amortyzatorach, które należy sprawdzić organoleptycznie. Podano linki do zamienników części oraz porady dotyczące wymiany. Użytkownik zdecydował się na wymianę amortyzatorów, a po ich wymianie pralka działała jak nowa. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące demontażu bębna oraz smarowania uszczelek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA