logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można wymienić tylko wyłącznik programatora w Polar PDG 585 Gracja?

Rajdowiec 08 Gru 2005 16:42 8000 9
REKLAMA
  • #1 2065615
    Rajdowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Właśnie był u mojej babci mechanik-serwisant chcący naprawić pralke ...Przyczyną było nie przełączanie się trybów prania (jak była nastawiona na pranie tak chodziła 6 godzin ) Sam się troche znam na elektronice i od razu pomyślałem programator ale co fachowiec to fachowiec...po 10 min oglądania okazało się iż nawalił cały programator a dokładnie jakiś wyłącznik przełączający programy czy jakoś tak się nazywał (ale fahowiec stwierdził że się tego nie opłaca wymieniac ) ...Koszt naprawy to 240 zł tzn programator + robota ... Zastanawiam się czy samemu nie kupić programatora i nie wymienić go ...ale czy zamiast tego programatora nieda się kupic samego tego wyłącznika mechanicznego do przełączania ?? Pomóżcie ...
  • REKLAMA
  • #2 2065643
    NaprA
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    A są ruchy rewersyjne bębna ?
  • REKLAMA
  • #3 2066259
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    niestety to nie występuje jako cześc zamienna jest integralna cześcią programatora

wiec posłuchaj sie zaleceń mechanika i daj mu wymienic programator
    bedziesz spał spokojnie bo program bedzie podłaczony prawidłowo i dostaniesz roczną gwarancję producenta z potwierdzeniem prawidłowego zamontowania piedczatka serwisanta
    a cena 240 zł jest bardzo słuszna i napewno nie chce z ciebie zedrzeć

pozdrawiam
  • #4 2066327
    czesiu1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeżeli nie ma ruchów rewersyjnych silnika, musisz sprawdzić silniczek programatora. Powymontowaniu podłącz go do 220V i zablokój zębatkę. Po puszczeniu musi musi się kręcić dalej. Jeżeli nie obraca wystarczy go wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 2066606
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Rajdowiec :arrow: kup programator i go wymień :!: będzie >>w porzo<< :)

koniec kropka :!: :!: :!:
    możesz kupić nowy w sklepie, nabyć na allegro używany za parę groszy, znaleźć taki na złomowisku lub zapytać sąsiada czy nie ma w piwnicty starej pralki :wink:
  • #6 2066840
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    240 zł za programator :!: to według mnie "troszeczkę" za dużo.
    Sprawdź czy są ruchy rewersyjne silnika, jak nie ma to wystarczy wymiana silniczka programatora.
    Pozdrawiam :D
  • #7 2067064
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    :arrow: Bolczyk13
    czytaj dokładnie
    Rajdowiec stwierdził że był u niego fachowiec i stwierdził dokładnie usterkę !!
    czy sądzisz ze jesli był by to sam silniczek facet odszedł by z pustymi rękami?
  • #8 2069972
    Rajdowiec
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Silniczek działa na 100% ...Co do ceny fahowca zadzwonił do mnie i stwierdził ze nie idzie kupić programtora w hurtowni i ma sprowadzić ale cena + 40 zł suma 280 zł ...Znalazłem całą pralke na allegro za 200 zł tyle że moja jest prawie nowa dlatego mi szkoda jej nie naprawiać ...Programator w sklepie kosztuje 155 zł z roczną gwarancją i to w pierwszym lepszym sklepie bez szukania także chyba bardziej mi się opłaca go samemu zamontowac ...Aha fahowiec stwierdził że nawalił sam ten przełącznik (ta blokada ) ale się nieda kupić osobno tylko cały programator ...
    Programator przełącza sie sam tylko podczas prania zasadniczego w ostatnim cyklu wchodzi na płukanie pobiera wode i wylewa poczym staje ...a w reszcie cyklów (czyt. przełączeń ) nie przechodzi sam ...woda się normalnie nagrzewa ...

Pozdrawiam ...
  • REKLAMA
  • #9 2072716
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Aby mieć gwarancję na ten programator, musisz mieć pieczątkę z zakładu napraw na karcie gwarancyjnej!
    Inaczej nici z gwarancji...... :D
  • #10 2072791
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    odpuść tą gwarancję, przecież taki programator lub części do niego można teraz dostać wszędzie i to za marne grosze :)
    na szrocie, na allegro, w sklepie spożywczym, na śmietniku, sąsiad może akurat pozbyć się swojej starej pralki itd :wink:

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Polar PDG 585 Gracja wystąpił problem z nieprzełączaniem się trybów prania – programator pozostawał ustawiony na jednym cyklu przez wiele godzin. Mechanik-serwisant zdiagnozował uszkodzenie programatora, a dokładniej mechanicznego wyłącznika przełączającego programy, który jest integralną częścią programatora i nie występuje jako osobna część zamienna. Koszt wymiany programatora wraz z usługą serwisową wynosi około 240 zł. Użytkownik rozważa samodzielny zakup i wymianę programatora, który w sklepach dostępny jest za około 155 zł z roczną gwarancją. W dyskusji podkreślono, że wymiana samego silniczka programatora jest możliwa tylko w przypadku braku ruchów rewersyjnych bębna, jednak w tym przypadku silniczek działa prawidłowo. Zaleca się wymianę całego programatora, co zapewni prawidłowe działanie i gwarancję serwisową. Alternatywnie można poszukać używanego programatora na aukcjach internetowych lub złomowiskach, jednak bez gwarancji producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA