logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Normy i przepisy dotyczące oświetlenia zewnętrznego na lotniskach w Polsce?

klon200 15 Sie 2024 22:25 474 7
REKLAMA
  • #1 21192453
    klon200
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Które normy i przepisy regulują sprawy oświetlenia zewnętrznego na lotniskach w Polsce?
  • REKLAMA
  • #2 21192489
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 179
    Pytasz jako ?
    - projektant
    - wykonawca
    - kierownik lotniska
    - konserwator oświetlenia
    - dozorca lotniska
  • REKLAMA
  • #3 21192510
    klon200
    Poziom 4  
    domsat napisał:
    Pytasz jako ?
    - projektant
    - wykonawca
    - kierownik lotniska
    - konserwator oświetlenia
    - dozorca lotniska

po prostu chcę poczytać na ten temat,

jeśli miałbym sklasyfikować jako kto pytam to określiłbym to tak: jako potencjalny wykonawca / projektant
  • #4 21192512
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1495
    Mieszkam tuż obok najsłynniejszego lotniska w w Polsce. Nie zauważyłem nic szczególnego w oświetleniu zewnętrznym lotniska. No może poza tym, że pod pasem są niższe latarnie.
  • REKLAMA
  • #6 21192525
    klon200
    Poziom 4  
    xury napisał:
    Mieszkam tuż obok najsłynniejszego lotniska w Polsce. Nie zauważyłem nic szczególnego w oświetleniu zewnętrznym lotniska. No może poza tym, że pod pasem są niższe latarnie.

No właśnie np. z jakiego przepisu wynika, że pod pasem latarnie są niższe, ile maks mogą mieć wysokości, itd., itp.

ile luxów w poszczególnych strefach lotniska powinno być,
    jakie maks parametry oświetlenia
    czy słupy (maszty) muszą obowiązkowo być metalowe/stalowe, czy mogą być kompozytowe
    i wiele, wiele innych pytań

Może jest jakaś norma lub inne przepisy, które to określają.
  • REKLAMA
  • #7 21192532
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Spokojnie, to lotnictwo cywile tam każda śrubka ma atest.
  • #8 21192736
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1736
    Witam,
    klon200 napisał:
    No właśnie np. z jakiego przepisu wynika, że pod pasem latarnie są niższe, ile maks mogą mieć wysokości, itd., itp.

ja nie wiem, czy to problem obecnego systemu nauczania w szkołach, że ludzie już nie potrafią pomyśleć nad formułowaniem wyrażeń w wyszukiwarkach, czy lenistwo i czekanie na gotowe?
    Wpisz w wyszukiwarkę "budowa lotniska przepisy" i czytaj, za ciebie tego nikt nie zrobi.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie norm i przepisów dotyczących oświetlenia zewnętrznego na lotniskach w Polsce. Użytkownicy wskazali na potrzebę zrozumienia regulacji dotyczących wysokości latarni, poziomów oświetlenia (luxów) w różnych strefach lotniska oraz materiałów, z jakich powinny być wykonane słupy oświetleniowe. Zasugerowano również, aby poszukać informacji na stronach internetowych związanych z lotnictwem, takich jak lotnictwo.net.pl. Wskazano na znaczenie przepisów w kontekście budowy lotnisk oraz na konieczność posiadania odpowiednich atestów dla używanych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA