logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie agregatu jednofazowego do domu - jakie gniazda i skrzynka?

kkonradd 22 Sie 2024 06:40 4305 10
REKLAMA
  • #1 21199315
    kkonradd
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Część, mam pytanie odnośnie podłączenia agregatu do domu bo robię elewacje i zastanawiam się jakie gniazdo zrobić. Ja nie będę tego podłączać chodzi mi bardziej o estetykę czy jakieś gniazda zewnętrzne ewentualnie skrzyka.Wypuściłem sobie w jedno miejsce przewód 5x2.5do agregatu i obok drugi 3x2.5 na zwykłe gniazdo. Agregat który mam jest jednak 1fazowy. Czy mogę zrobic zwykle gniazda na 230 i jedno wykorzystać na agregat? Czy dobrze rozumiem jeżeli agregat 1 faza to podczas spinania rozdzielni punkty które chce żeby działały na zasilaniu z agregatu (piec,modem,alarm itp) musza być na jednej fazie? Kupiłem taka skrzynkę jak na zdjęciu i w niej miało być podpięcie na agregat i gniazdo zewnętrzne. Tylko czy to sens mając agregat jednofazowy?
    Załączniki:
    • Podłączenie agregatu jednofazowego do domu - jakie gniazda i skrzynka? Screenshot_2024-08-22-06-00-40-838_com.android.chrome.jpg (192.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21199335
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Jeśli agregat będzie jednofazowy, to wszystkie urządzenia, które będziesz chciał nim zasilić, muszą być podłączone na tej fazie, na której będzie podłączony agregat.
  • REKLAMA
  • #3 21199367
    kkonradd
    Poziom 13  
    Czyli bez sensu mam kabel 5.25. Czyli majac jednofazowy mogę założyć zwykle gniazdko w celu przyłączenia? Czy są jakieś specjalne dedykowane ?
  • #4 21199383
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1125
    kkonradd napisał:
    ….Czyli majac jednofazowy mogę założyć zwykle gniazdko w celu przyłączenia? Czy są jakieś specjalne dedykowane ?

Tak, do podłączenia agregatu należy zamontować nie gniazdko, ale wtyczkę. Agregat jest źródłem napięcia, a odbiorniki zawsze podłącza się wtyczkami do gniazdek.
    Są odpowiednie wtyczki do montażu na elewacji lub w skrzynkach.
    https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DChcSEwi6...6r4_IeIAxWFBdsEHbxlKvcQ5bgDKAB6BAgJEAo&adurl=
  • REKLAMA
  • #5 21199394
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2795
    kkonradd napisał:
    Kupiłem taka skrzynkę jak na zdjęciu i w niej miało być podpięcie na agregat i gniazdo zewnętrzne. Tylko czy to sens mając agregat jednofazowy?

Skąd wiesz że miało być tam podpięcie pod agregat i gniazdo zewnętrzne?
    Sam takie rozwiązanie wymyśliłeś czy ktoś je tobie zaproponował?

kkonradd napisał:
    Ja nie będę tego podłączać chodzi mi bardziej o estetykę czy jakieś gniazda zewnętrzne ewentualnie skrzyka

Skoro kupiłeś co kupiłeś to na razie chyba nie miałeś konsultacji z osobą która to będzie podlaczac. Proponuję konsultacje z osobą która będzie to podłączać. Może się okazać że w rozdzielnicy nie ma już miejsca na prawidłowe podłączenie. Może się okazać że to co kupiłeś nie nadaje się do twoich założeń. Może się okazać, że agregat się nie nadaje do takiej pracy jaką sobie wymyśliłeś.
  • #6 21199395
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    kkonradd napisał:
    Czyli bez sensu mam kabel 5.25

Jeśli masz w skrzynce gniazdo siłowe, to podłączysz to gniazdo tym przewodem, jeśli gniazdo jest 16A., a przewód 3x2,5 użyjesz do podłączenia zasilania od agregatu do odpowiednich odbiorników. @tyqva Tylko takiego rodzaju wtyczka musi mieć wyłącznik na tablicy, by kołki (bolce)gniazda nie były stale pod napięciem, tylko wtedy, gdy korzystamy z agregatu.
    Moderowany przez krzysiek7:

Post napisany niezrozumiale, więc dla jasności, gniazdo w skrzynce nigdy nie ma prawa służyć do zasilania z agregatu.

• #7 21199445
    kkonradd
    Poziom 13  
    tyqva napisał:
    kkonradd napisał:
    ….Czyli majac jednofazowy mogę założyć zwykle gniazdko w celu przyłączenia? Czy są jakieś specjalne dedykowane ?

Tak, do podłączenia agregatu należy zamontować nie gniazdko, ale wtyczkę. Agregat jest źródłem napięcia, a odbiorniki zawsze podłącza się wtyczkami do gniazdek.
    Są odpowiednie wtyczki do montażu na elewacji lub w skrzynkach.
    https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DChcSEwi6...6r4_IeIAxWFBdsEHbxlKvcQ5bgDKAB6BAgJEAo&adurl=

Właśnie o takiej myślałem, że powinna być. Jednak elektryk powiedział że i zwykłe gniazdko może być i namieszał mi w głowie.

Ktoś_tam napisał:
    Skąd wiesz że miało być tam podpięcie pod agregat i gniazdo zewnętrzne?
    Sam takie rozwiązanie wymyśliłeś czy ktoś je tobie zaproponował?

Wiem, że nie miało być bo korzystałem z podobnej erbetki na budowie. Zaproponował mi elektryk który podłączał WLZ.

Ktoś_tam napisał:
    Skoro kupiłeś co kupiłeś to na razie chyba nie miałeś konsultacji z osobą która to będzie podlaczac. Proponuję konsultacje z osobą która będzie to podłączać. Może się okazać że w rozdzielnicy nie ma już miejsca na prawidłowe podłączenie. Może się okazać że to co kupiłeś nie nadaje się do twoich założeń. Może się okazać, że agregat się nie nadaje do takiej pracy jaką sobie wymyśliłeś.

Nie kupiłem specjalnie tylko korzystałem w drugim domu na przedłużaczu do pieca. Szukałem agregatu z równą sinusoidą żeb potencjalnie nic nie stało się z elektroniką od pieca. Właśnie robie konsultacje z osobą która ma to podłączać. Obsługuje cześć Warszawy i okoliczne miejsocowsci od Ado Z a wychodzi, że jednak coś nie tak. Rozdzielnice kupiłem większą 6x24 miejsca wystarczająco
  • #8 21199465
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2795
    kkonradd napisał:

Ktoś_tam napisał:

Nie kupiłem specjalnie tylko korzystałem w drugim domu na przedłużaczu do pieca. Szukałem agregatu z równą sinusoidą żeb potencjalnie nic nie stało się z elektroniką od pieca. Właśnie robie konsultacje z osobą która ma to podłączać. Obsługuje cześć Warszawy i okoliczne miejsocowsci od Ado Z a wychodzi, że jednak coś nie tak. Rozdzielnice kupiłem większą 6x24 miejsca wystarczająco

Kim ta osoba wykonująca jest z zawodu czy z wykształcenia? Możesz tego nie wiedzieć, ale może chociaż podaj zakres prac jakimi się zajmuje na co dzień, nie tylko chodzi o zakres elektryczny.
    Z tego co piszesz to ta osoba nie jest elektrykiem, a jeśli nim jest to chyba przez jakieś przeoczenie nauczycieli skończyła szkołę.
    No chyba że ta osoba faktycznie jest fachowcem a to ty nieprecyzyjnie przekazujesz stan zastany.
  • REKLAMA
  • #9 21199648
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1125
    stanislaw1954 napisał:
    ….@tyqva Tylko takiego rodzaju wtyczka musi mieć wyłącznik na tablicy, by kołki (bolce)gniazda nie były stale pod napięciem, tylko wtedy, gdy korzystamy z agregatu.

Skoro ty się odnosisz do mojego wpisu, zamiast odpisywać tylko autorowi, to i ja odniosę się do twojego wpisu. Piszesz rzeczy tak oczywiste i tak błędne zarazem, że nie wiem co wnoszą do dyskusji.
    Przecież agregatu nie podłączysz do instalacji domowej bez zamontowanego przełącznika sieć-agregat. To jest standardem, więc uwaga słuszna lech niepotrzebna. To po pierwsze.
    A po drugie twoje określenie „tylko” sugeruje, że dopuszczasz montaż w instalacji odbiorczej gniazda, do którego chcesz podłączać agregat. Czyli chcesz na końcu przewodu z agregatu umieścić wtyczkę, na której bolcach będzie napięcie z pracującego agregatu. Przecież to jest niedopuszczalne.
  • #10 21199683
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    tyqva napisał:
    A po drugie twoje określenie „tylko” sugeruje, że dopuszczasz montaż w instalacji odbiorczej gniazda, do którego chcesz podłączać agregat. Czyli chcesz na końcu przewodu z agregatu umieścić wtyczkę, na której bolcach będzie napięcie z pracującego agregatu. Przecież to jest niedopuszczalne.
    Jeśli chce się podłączyć agregat przenośny do instalacji domowej , to w agregacie są na tablicy gniazda, więc włącza się tam przeduiżacz zakończony wtyczką, a drugi koniec przedłużacza powinien mieć
    złącze zakończone przenośnym gniazdem, które włącza się we wtyczkę zaproponowaną przez ciebie.
  • #11 21199986
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie agregatu jednofazowego do instalacji domowej wymaga zastosowania odpowiednich gniazd i wtyczek. Wszystkie urządzenia zasilane przez agregat muszą być podłączone do tej samej fazy. Użytkownik rozważał montaż gniazda zewnętrznego oraz skrzynki, jednak eksperci podkreślają, że powinien zainstalować wtyczkę, a nie gniazdko, aby uniknąć niebezpieczeństwa podłączenia do napięcia. Wskazano również na konieczność użycia przełącznika sieć-agregat oraz konsultacji z elektrykiem, aby upewnić się, że instalacja jest zgodna z przepisami i bezpieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA