logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdo trójfazowe z opcją podłączenia generatora

Zukes 14 Lis 2022 08:56 5595 31
REKLAMA
  • #1 20283759
    Zukes
    Poziom 10  
    Ocena: 64
    Mam taki pomysł aby jedno z gniazd siłowych w nowobudowanym domu pełniło również rolę gniazd podłączenia agregatu prądotwórczego.
    Rozwiązanie ma byc manualne to znaczy po zaniku zasilania sieci trzeba byłoby w rozdzielnicy odciąć zasilanie z sieci, podłączyć agregat.
    1. Czy powinienem mieć dwa gniazda (jedno do podłączenia agregatu, drugie normalne siłowe)? Czy są adaptery do normalnego gniazda siłowego umożliwiające podłączenie agregatu?
    1a. Czy w rozdzielnicy powinny być dwa punkty wpięcia jednego i drogiego gniazda?
    2. Co z ochroną przeciwporażeniową dla pracy na agregacie (czy są jakiś szczególne historie)?

Dziękuję za wszystkie uwagi
  • REKLAMA
  • #2 20283795
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4278
    Zukes napisał:
    Mam taki pomysł aby jedno z gniazd siłowych w nowobudowanym domu pełniło również rolę gniazd podłączenia agregatu prądotwórczego.
    Jest to bardzo głupi pomysł nie warty żadnej dyskusji.
    Czy zastanowiłeś się co do tego gniazda przyłączysz?
    Otóż wtyczkę mającą niczym nie zabezpieczone styki na wierzchu.
    Splot niekorzystnych okoliczności doprowadzi do porażenia.
    Więc żadne gniazdo tylko wtyczka zamontowana na ścianie.
    Link
    I nie może ona być połączona z żadnym obwodem a z przełącznikiem SIEĆ-AGREGAT umieszczonym w tablicy głównej.
    Byłoby dobrze gdyby agregat był skonfigurowany w układzie TN.
  • #3 20283810
    Zukes
    Poziom 10  
    Gniazdo miałoby być żeńskie, jak zwykłe gniazdo siłowe, czyli nie za bardzo z porażeniem ale sam pomysł jest faktycznie głupi i lepiej jest zrobić osobne gniazdo z selektorem pracy układu. Trudno
  • #4 20283817
    kkas12
    Poziom 43  
    Zukes napisał:
    Gniazdo miałoby być żeńskie, jak zwykłe gniazdo siłowe...

Żadne gniazda. Przecież ci pisałem, że nie możesz tak robić i dlaczego.
    Podałem link do tego co należy w tym wypadku zastosować.
  • #5 20283944
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    Zukes napisał:
    Rozwiązanie ma byc manualne to znaczy po zaniku zasilania sieci trzeba byłoby w rozdzielnicy odciąć zasilanie z sieci, podłączyć agregat.
    1. Czy powinienem mieć dwa gniazda (jedno do podłączenia agregatu, drugie normalne siłowe)? Czy są adaptery do normalnego gniazda siłowego umożliwiające podłączenie agregatu?
    1a. Czy w rozdzielnicy powinny być dwa punkty wpięcia jednego i drogiego gniazda?
    2. Co z ochroną przeciwporażeniową dla pracy na agregacie (czy są jakiś szczególne historie)?

Dziękuję za wszystkie uwagi

Czy w tym nowobudowanym domu jest jakiś elektryk? Czy po prostu sobie sam robisz całą elektrykę być może mocno alternatywną jak twój pomysł z podłączeniem agregatu? Jak jest to myślę że warto mu powiedzieć co chcesz podłączyć i on to zrobi zgodnie ze sztuką. A jeśli go nie ma to czemu? Uważasz że z takimi pomysłami dasz radę zrobić dobrze elektrykę?
  • #6 20283953
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Przede wszystkim ciut wyobraźni - to agregat ma gniazdo. Instalacja może mieć co najwyżej WTYCZKĘ do podłączenia do agregatu. Tak jest najlepiej i najbezpieczniej.

Dodano po 4 [minuty]:

Zukes napisał:
    Gniazdo miałoby być żeńskie, jak zwykłe gniazdo siłowe,

Hallo, is anybody home?

A co do tego gniazda ŻEŃSKIEGIO podłaczysz? Żeńskie gniazdo od agregatu???

A jeśli męskie (tj. jeśli zrobisz dziwaczną "przejściówkę z oboma męskimi na końcu) , to będzie na nim napięcie (to z agregatu).

Do agregatu ma być przewód i wtyczka - nie będzie na jej wtykach napięcia - bo raz, że będzie odcięte poprzez przełącznik sieć-agregat, a dwa, że wypadałoby ją też zabezpieczyć jakimś bezpiecznikiem (najlepiej 3+1), który na codzień będzie rozłączony..
  • REKLAMA
  • #7 20283967
    Zukes
    Poziom 10  
    W projekcie elektryki agregatu nie było. Wykonawca jest, ale dokumentów mu nie sprawdzałem. Teraz widzę, że ten wykonawca powinien powiedzieć mi to samo co wy (czyli debilny pomysł), na takie podłączenie agregatu.
    Nie powiedział, czyli nie ma zielonego pojęcia o elektryce.

Temat jest w gruncie rzeczy prosty.
    1. Do agregatu musi był osobny obwód do rozdzielnicy. 5 zyłowy jeśli korzystamy z tego samego uziemienia co instalacja z sieci lub 4 żyłowy jeśli będziemy robić przy agregacie własny uziom. U mnie oba warianty są możliwe gdyż przy agregacie jest ta sama bednarka z uziomem, co przy rozdzielnicy. Najlepiej agregat spiąć na stałe z obwodem, jeśli to nie możliwe, gniazdo zabezpieczyć przed jakimkolwiek dostępem. Są takie gniazda zamykane niemalże na klucz z osobnym włącznikiem.
    Po analizie, jeśli agregat nie jest spięty na stałe, lepiej (bezpieczniej) zrobić kabel z wtyczką wpinaną do agregatu. Tu problem bo powinna to być linka a linka kosztuje.

2. Obwód, agregatu w rozdzielnicy musi być wpięty w selektor zasilania. Z jednej strony sieć zewnętrza z drugiej agregat i położenie ZERO.

Tyle wiem ja laik, to że nie wie tego wykonawca, jest załamujące.
  • #8 20283976
    sdd
    Poziom 19  
    Zukes napisał:
    gniazdo zabezpieczyć przed jakimkolwiek dostępem..

Ale dlaczego gniazdo?

Użyj wyobraźni. Co do tego gniazda podłączysz? Wtyczkę. Co będzie na bolcach tej wtyczki? Napięcie 400V z agregatu!

Powinna być po prostu puszka na ścianie, z której będzie wystawał przewód (pięciożyłowy), zakończony WTYCZKĄ, która będziesz wkładał w gniazdo agregatu!

W tej puszce nie głupio byłoby zastosować jakiś bezpiecznik nadprądowy 3+1 a może i jakaś różnicówka, które odłączyłyby agregat od instalacji, gdyby "coś" się działo.
  • #9 20283999
    Zukes
    Poziom 10  
    Taka wisząca wtyczka jest OK.
    Ale bezpieczniej, skoro o to walczymy, jest zrobić gniazdo i korzystać z niego przy pomocy odpowiedniego przewodu.
  • #10 20284007
    kkas12
    Poziom 43  
    Zukes napisał:
    ...4 żyłowy jeśli będziemy robić przy agregacie własny uziom.
    Wtedy przekrój 10mm2 Cu jeśli agregat w układzie TN-C.
    I nie ma żadnego selektora zasilania. Jest przełącznik sieć-agregat, który nie powinien przerywac PEN jeśli agregat w TN-C.
  • #11 20284019
    sdd
    Poziom 19  
    Zukes napisał:
    Ale bezpieczniej, skoro o to walczymy, jest zrobić gniazdo i korzystać z niego przy pomocy odpowiedniego przewodu.

Nie jest bezpieczniej - bo doprowadzasz do sytuacji, że masz w swej instalacji przedmiot z wystającymi bolcami, pomiędzy którymi jest 400 V napięcia (pochodzącego z działającego agregatu).

Będzie OK, jeśli w to gniazdo włożysz przewód zakończony z obu stron wtyczkami i mocno zakleisz klejem epoksydowym. Ale wtedy masz to samo, co opisałem wcześniej, tylko inaczej wygląda - czyli wystający ze ściany przewód zakończony wtyczką.
  • REKLAMA
  • #12 20284025
    Zukes
    Poziom 10  
    poprawiłem. faktycznie wtyczka lepsza ale ... konieczny jest przewód typu linka, pojawia się temat puszki gdzie linka łączy się z drutem z rozdzielnicy.
  • REKLAMA
  • #14 20284029
    sdd
    Poziom 19  
    Co za problem. Zarabiasz linkę tulejkami (ostatecznie bielisz lutownicą) i używasz odpowiednich "kostek". Dla mniejszych prądów wystarczy użyć złączek (tych z dźwigienkami, bo one są uniwersalne dla drutu i linki).
  • #15 20284030
    kkas12
    Poziom 43  
    Zukes napisał:

Nie jest bezpieczniej - bo może dojś do porażenia o żadna zwisajaca wtyczka nie jest i nigdy nie będzie bezpiecznym rozwiązaniem.
    Są wtyczki mocowane na ścianie jak gniazda. Przecież podałem link.

Powinien znaleźć kumatego elektryka a nie pobierać "nauki" na forum.
    Na tym co do tej pory napisano temat powinien zostać zakończony, bo zaczynasz szukac akceptacji dla swego poronionego pomysłu.

Dodano po 1 [minuty]:

sdd napisał:
    Będzie OK, jeśli w to gniazdo włożysz przewód zakończony z obu stron wtyczkami i mocno zakleisz klejem epoksydowym.
    Przestań prosze człowieku bo jeszcze ktoś to w życie wcieli.
  • #16 20284039
    sdd
    Poziom 19  
    kkas12 napisał:
    żadna zwisajaca wtyczka nie jest i nigdy nie będzie bezpiecznym rozwiązaniem.

Wtyczka na ścianie nie jest jakoś wiele bezpieczniejsza od zwisającej wtyczki. Jeśli coś się w rozdzielnicy zepsuje i się napięcie pojawi to i tu i tu są bolce na wierzchu.

Co najwyżej bardziej elegancka. No i nie potkniesz się.

I tak trzeba do niej (lub do agregatu) dołączyć stosowną przejściówkę. Nie będziesz agregatu nasadzał na to.

Moderowany przez Mirek Z.:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.17. Ostrzeżenie.

• #17 20284049
    kkas12
    Poziom 43  
    Czy ty czytasz co piszesz? Masz trochę wyobraźni?
    Do wtyczki na ścianie przyłączasz przewód zakończony gniazdem, który na drugim końcu posiada wtyczkę przyłączaną do gniazda agregatu.

Jeszcze trochę a zaproponujesz wiszące na przewodach gniazda a piszesz w dziale dla profesjonalistów.
  • #18 20284056
    Zukes
    Poziom 10  
    Powiem tak.
    Zwróciliście moją uwagę na wszystkie zagrożenia i to jest OK.

Dziwi mnie, że nikt z was nie podjął tematu uziomów, prądów zwarciowych, wadliwości działania zabezpieczeń niektórych typów zabezpieczeń przy pracy na agregacie, kontroli kolejności faz itd.

Po tej dyskusji wiem jedno. Szczerze, wątpię abym zdecydował się na agregat trójfazowy gdyż temat jest naprawdę skomplikowany - co oznacza drogi. Można pomyśleć o zasilaniu awaryjnym jednej fazy. Uwzględniając wasze uwagi.

Ten wątek to przestroga przed podobnymi pomysłami
  • #19 20284061
    kkas12
    Poziom 43  
    Przy agregacie jednofazowym nic zmianie nie ulegnie.
    A najpierw należało wybić ci z głowy twój pomysł.
    Zasilanie awaryjne zawsze wymagało uwagi.
    Pisałem ci jak moim zdaniem agregat powinien być skonfigurowany a ty i tak mimo uszu uwagę puściłeś.
    O układzie w jakim twa instalacja będzie pracowała też ani słowa.
  • #20 20284069
    sdd
    Poziom 19  
    kkas12 napisał:
    Czy ty czytasz co piszesz? Masz trochę wyobraźni?
    Do wtyczki na ścianie przyłączasz przewód zakończony gniazdem, który na drugim końcu posiada wtyczkę przyłączaną do gniazda agregatu.

Jeszcze trochę a zaproponujesz wiszące na przewodach gniazda a piszesz w dziale dla profesjonalistów.

Użytkownik zapomni wyciągnąć ze ściany tego przewodu i mamy to samo, co w mojej propozycji. To jest kwestia pewnej estetyki. Tak czy inaczej przecież chodzi o to, by wybić autorowi z głowy GNIAZDO do agregatu a zaszczepić ideę WTYCZKI do agregatu.
    Reszta to szczegóły techniczne.

Moderowany przez Łukasz-O:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #21 20284073
    kkas12
    Poziom 43  
    Przestań.
    Walnąłeś babola bo o elektryce pojęcie masz nikłe.
    Więc nie brnij dalej w maliny bo żaden pomiarowiec tego co proponujesz nie zaakceptuje.
  • #22 20285486
    Zukes
    Poziom 10  
    Żaden z was nie wspomina o uziemieniu i zabezpieczeniach. Podniecacie się wtyczkami. A świat ogarnął ten temat. Pasiecie swojego ego, nie pomagacie innym.
    Swoją rolę widzicie jako WYBIJANIE pomysłów z głów innych osób. Pomysłów, których sami nie wymyśliliście.

Nikt nie napisał jak zapewnić odpowiedni prąd zwarciowy aby cały układ był bezpieczny. Ale wszyscy wiedzą jakie wtyczki, gniazda powinny być.

Dla mnie to żenujące. W mojej branży jak podpowiadam, to albo mówię jak coś zrobić albo proszę aby mi za to zapłacili. Nie gnoję laików bo fakt, że wiem coś więcej w jednej branży nie oznacza, iż jestem super mózgiem. Który z was mądrali policzy maksymalny prąd w układzie z agregatem, lub umie go policzyć? Który z was uwzględni rodzaju odbioru i wykona to samo obliczenie? Zrobiliście z dwa kursy E, a może i nie, i popisujecie się. Który z was coś wymyśli czego nie przeczytał ani nie zobaczył? Jestem zniesmaczony.

Moderowany przez ArturAVS:

Kolegę chyba zbyt poniosło, wszyscy odpowiadający mają w trosce bezpieczeństwo. Nik nie będzie dla Twego widzimisię zmieniał obowiązujących przepisów. Świat jak piszesz, ogarnął to w taki sposób aby laik nie zrobił sobie i komuś krzywdy, biorąc się za coś o czym nie ma bladego pojęcia.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #23 20285513
    kkas12
    Poziom 43  
    Może nie wiesz, ale aby cokolwiek policzyc trzeba mieć jakieś dane.
    Ty nawet nie raczyłeś podać informacji o układzie sieci.

Typowa postawa urażonego (nie myl z zniesmaczeniem) roszczeniowego laika obrażonego za wybicie mu z głowy pomysłu który nie zyskał poklasku.

Sorry, ale skąd to się bierze?
    Kiedyś taka postawa pojawiała się w tym dziale sporadycznie, może raz na miesiąc.
    Teraz praktycznie mamy dwa przypadki w tygodniu.
  • #24 20285536
    Zukes
    Poziom 10  
    Zamiast negatywnie komentować, co jest nagminne u tzw. fachowców. Nalezy napisać nie umiemy pomóc jak nie podasz danych. Jak chcesz pomóc do nawet możesz napisać czego ci brakuje.

Natomiast to co ja widzę to dyskusje o wtyczkach i gniazdach.

Jedyna pomoc jakiej mi dostarczyliście to taka, że spojrzałem na sprawę od innej strony. Skupieni na gnojeniu nie umiecie podać nawet listy tematów z jakimi trzeba się zmierzyć. Każdy kto ma rozum w głowie po prezentacji takiej listy zwróciłby się do projektanta.
    O uziomach napisałem ja. O selektorze zasilania napisałem ja. O kolejności faz napisałem ja. A wy wtyczki i gniazda.

Całe szczęście mam projekt, no niestety poza agregatem i jedno co wiem, że muszę się go trzymać. Agregat albo "bandytka" jedno fazowa odpalana pod dużą kontrolą lub porządny projekt.

Moderowany przez ArturAVS:

Dalej nie rozumiesz o czym mówisz!
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Ostrzeżenie!

• #25 20285545
    kkas12
    Poziom 43  
    Zukes napisał:
    A wy wtyczki i gniazda.
    Bo to był twój najgłupszy pomysł.
    I czy ci się podoba czy nie od wybicia go z twej głowy należało zacząć.

Reszta o czym napisałeś dla elektryka jest tak oczywista i prosta, że doprawdy nie wiem gdzie to dyskusji wymaga.
    Milczysz zaś to na temat układu sieci. Pewnie nie wiesz o co chodzi.

Jeśli masz projekt to masz i projektanta.
    Więc projekt rozszerz go o agregat i będziesz mógł na forum nauczać.
    A do tego czasu zamknij wątek bo jego istnienie wobec twych roszczeń i urojonych żalów chyba nie ma sensu :(
  • #26 20285608
    qrko
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    kkas12 napisał:
    Kiedyś taka postawa pojawiała się w tym dziale sporadycznie, może raz na miesiąc.

Ja Ci powiem skąd bo już o tym wspominałem nie raz. Na każdym normalnym forum ludzie dzielą się wiedzą z chęcią. Gdyby nie chcieli to nie zakładali by tam konta.
    Tutaj natomiast wygląda tak, jak by mądrzejsi byli tu za karę, a sposób i ton ich odpowiedzi przypomina bardziej profesora besztającego studenta niż jakąkolwiek chęć pomocy.
    Nie wiem skąd się to bierze, studiowałem na politechnice i tam też goście od "kabelków" byli najbardziej zmierźli i wyciągnięcie od nich jakiejkolwiek wiedzy poza tym co mieli napisane na slajdzie graniczyło z cudem. Tylko wredne odzywki i docinki. I nie jest to mój wymysł tylko informacje otrzymywane od starszych roczników i po czasie przekazywane młodszym więc było to na porządku dziennym a nie sporadyczne. Nie znam genezy tego zachowania, może za PRL elektryka była rarytasowym kierunkiem i wszyscy myśleli że po ukończeniu świat będzie im jadł z ręki, a teraz bujają się po budowach w koszulach flanelowych robiąc odbiory instalacji kasując dwie stówki i są obrażeni na świat jak mógł ich tak oszukać. Może sposób jaki byli tego uczeni był jakiś spartaczony. Gdzieś w każdym razie to aspołeczne zachowanie zostało zaszczepione.

Nie bez powodu internet obiegają memy elektrodowe, cytaty czy artykuły jak te:
    https://nonsa.pl/wiki/Elektroda.pl
    https://natemat.pl/268633,forum-elektroda-to-...yslu-szukasz-pomocy-to-tam-jej-nie-znajdziesz
    bo to co tu odwalacie to jest jakiś kosmos. Siedzę na forach samochodowych, iot, budowlanych i ogrodniczych bo to moje główne zajęcia/hobby i nigdzie użytkownik nie jest tak mieszany z błotem jak tutaj. Nie dziwcie się więc że ludziom się to co raz bardziej nie podoba jak oni tylko szukają pomocy.
  • #27 20285655
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Zukes napisał:
    Żaden z was nie wspomina o uziemieniu i zabezpieczeniach. Podniecacie się wtyczkami. A świat ogarnął ten temat. Pasiecie swojego ego, nie pomagacie innym.
    Swoją rolę widzicie jako WYBIJANIE pomysłów z głów innych osób. Pomysłów, których sami nie wymyśliliście.

Nikt nie napisał jak zapewnić odpowiedni prąd zwarciowy aby cały układ był bezpieczny. Ale wszyscy wiedzą jakie wtyczki, gniazda powinny być.

Dla mnie to żenujące. W mojej branży jak podpowiadam, to albo mówię jak coś zrobić albo proszę aby mi za to zapłacili. Nie gnoję laików bo fakt, że wiem coś więcej w jednej branży nie oznacza, iż jestem super mózgiem. Który z was mądrali policzy maksymalny prąd w układzie z agregatem, lub umie go policzyć? Który z was uwzględni rodzaju odbioru i wykona to samo obliczenie? Zrobiliście z dwa kursy E, a może i nie, i popisujecie się. Który z was coś wymyśli czego nie przeczytał ani nie zobaczył? Jestem zniesmaczony.

Ja też jestem zniesmaczony ale twoją postawą. Czego w ogóle oczekujesz od forum? Zazwyczaj instrukcja agregatu to więcej niż 3 zdania, jest to zazwyczaj książeczka. W niej jest napisane jak podłączyć aby było bezpiecznie.
    Masz projekt, który projektant może zmienić za odpowiednią opłatą. To nie jest nic dziwnego prawda? Sam piszesz że pomagasz za darmo albo bierzesz za to opłatę. Projektant powinien wiedzieć jak zmienić projekt. Wykonawca powinien umieć sobie poradzić aby wykonać to zgodnie z projektem i DTR. W czym jest problem? Masz projektanta i wykonawcę. Co forum ma zrobić za tych dwóch ludzi? Czemu chcesz te dwie osoby zastępować?
    Jak chcesz aby ktoś policzył prąd zwarciowy? Jakieś dane podałeś do obliczeń? Matematyka opiera się na liczbach.

KIEDY WY WSZYSCY AMATORZY ZROZUMIECIE, ŻE PRĄD ZABIJA W NIESPRZYJAJĄCYCH WARUNKACH. NIE ZABIERAJCIE SIĘ ZA INSTALACJE KTÓRYCH NIE ROZUMIECIE BO MOŻECIE ZABIĆ SIEBIE LUB KOGOŚ.

Masz profesjonalistów na budowie a korzystasz z forum zrzeszających w 90% amatorów i masz do nich pretensję.
  • #28 20285723
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7773
    qrko napisał:
    Ja Ci powiem skąd bo już o tym wspominałem nie raz. Na każdym normalnym forum ludzie dzielą się wiedzą z chęcią. Gdyby nie chcieli to nie zakładali by tam konta.
    Tutaj natomiast wygląda tak, jak by mądrzejsi byli tu za karę, a sposób i ton ich odpowiedzi przypomina bardziej profesora besztającego studenta niż jakąkolwiek chęć pomocy.

Bierze się to stąd iż z prądem żartów nie ma, a skoro laik oczekuje wypowiedzi będących potwierdzeniem jego fantazji to takie a nie inne odpowiedzi otrzymuje. Forum nie jest od tego aby podstaw nauczanych w szkołach uczyć.
    qrko napisał:
    studiowałem na politechnice i tam też goście od "kabelków" byli

A co to ma do rzeczy? Osobiście mam z takimi doświadczenia w stylu; - Im bardziej wyuczony tym bardziej do praktyki nie nauczony!
    qrko napisał:
    bo to co tu odwalacie to jest jakiś kosmos. Siedzę na forach samochodowych, iot, budowlanych i ogrodniczych bo to moje główne zajęcia/hobby i nigdzie użytkownik nie jest tak mieszany z błotem jak tutaj. Nie dziwcie się więc że ludziom się to co raz bardziej nie podoba jak oni tylko szukają pomocy.

Szukanie pomocy to co innego jak zrozumienie związanych z tym problemów. Nikt nie da potwierdzenia dla fantazji Autora tematu które zagrażają bezpieczeństwu!
  • #29 20285729
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    qrko napisał:
    Siedzę na forach samochodowych, iot, budowlanych i ogrodniczych bo to moje główne zajęcia/hobby i nigdzie użytkownik nie jest tak mieszany z błotem jak tutaj.
    To siedź na forach samochodowych i tam doradzaj aby przewody hamulcowe wykonywać wężem ogrodniczym. :|
  • #30 20285842
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    qrko napisał:
    kkas12 napisał:

Nie wiem skąd się to bierze, studiowałem na politechnice i tam też goście od "kabelków" byli najbardziej zmierźli i wyciągnięcie od nich jakiejkolwiek wiedzy poza tym co mieli napisane na slajdzie graniczyło z cudem. Tylko wredne odzywki i docinki. I nie jest to mój wymysł tylko informacje otrzymywane od starszych roczników i po czasie przekazywane młodszym więc było to na porządku dziennym a nie sporadyczne. Nie znam genezy tego zachowania, może za PRL elektryka była rarytasowym kierunkiem i wszyscy myśleli że po ukończeniu świat będzie im jadł z ręki, a teraz bujają się po budowach w koszulach flanelowych robiąc odbiory instalacji kasując dwie stówki i są obrażeni na świat jak mógł ich tak oszukać. Może sposób jaki byli tego uczeni był jakiś spartaczony. Gdzieś w każdym razie to aspołeczne zachowanie zostało zaszczepione.

Nie bez powodu internet obiegają memy elektrodowe, cytaty czy artykuły jak te:
    https://nonsa.pl/wiki/Elektroda.pl
    https://natemat.pl/268633,forum-elektroda-to-...yslu-szukasz-pomocy-to-tam-jej-nie-znajdziesz

Trochę statystyki
    Jesteś tu od 2008 roku, napisałeś 147 postów z czego ani razu nie pomogłeś. Tylko bierzesz. Forum działa jak są potrzebujący i pomagający. Do krytykowania jesteś pierwszy, do pomocy ostatni.
    Dostrzegasz może różnice między skutkami źle dobranej gleby pod roślinę a źle dobranym osprzętem do instalacji elektrycznej? Czy w pierwszym przypadku możesz kogoś zabić? Czy w drugim przypadku możesz kogoś zabić?
    Czy każdy może się zajmować instalacjami elektrycznymi gdzie występuje niebezpieczne napięcie? Jeśli tak to dlaczego?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono pomysł podłączenia agregatu prądotwórczego do gniazda trójfazowego w nowobudowanym domu. Użytkownicy zwrócili uwagę na niebezpieczeństwa związane z takim rozwiązaniem, sugerując, że zamiast gniazda lepiej zastosować wtyczkę zamontowaną na stałe na ścianie, co zwiększa bezpieczeństwo. Podkreślono konieczność posiadania osobnego obwodu dla agregatu oraz zastosowania przełącznika sieć-agregat w rozdzielnicy. Wskazano również na znaczenie uziemienia oraz odpowiednich zabezpieczeń, takich jak bezpieczniki nadprądowe. Użytkownicy zgodzili się, że pomysł z gniazdem jest nieodpowiedni i zalecili konsultację z elektrykiem w celu prawidłowego zaprojektowania instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA