logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zagłębiarka MacAllister MSPS1200 - silnik iskrzy, hałasuje, wyzwala zabezpieczenie

Sorcor 23 Sie 2024 20:52 723 6
REKLAMA
  • #1 21201508
    Sorcor
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, Zagłębiarka MacAllister MSPS1200. Podpowiedzcie, czy to, co na zdjęciu, wygląda na uszkodzony silnik. Kupiłem już dawno używaną, teraz chciałem coś pociąć i najpierw testowo ruszyła, ale zaczęło dziwnie kręcić, hałasować, iskrzyć i śmierdzieć, więc po ok. 3 sekundach wyłączyłem. Wykręciłem szczotki, sprawdziłem, są jeszcze w miarę ok, ze 2 cm, na jednej widać ślad po iskrze z boku, wkręciłem z powrotem i teraz po naciśnięciu włącznika delikatnie drgnął i rozłączyło zabezpieczenie w rozdzielnicy, czyli ma zwarcie. Rozebrałem silnik i widać ślad po wypaleniu. Ciekaw jestem, czy to było zanim ją włączyłem i wcześniej działała, a teraz się przepaliło, czy ktoś mi sprzedał już uszkodzoną. Czy można to jakoś zdiagnozować i da się naprawić, czy szukać nowego silnika?

Zagłębiarka MacAllister MSPS1200 - silnik iskrzy, hałasuje, wyzwala zabezpieczeniescreenshot...-08-23.jpg (289.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21201518
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Sorcor napisał:
    Ciekaw jestem czy to było zanim ją włączyłem i wcześniej działała a teraz się przepaliło czy ktoś mi sprzedał już uszkodzoną.

Tego już teraz nikt nie stwierdzi. Tak czy inaczej wirnik uszkodzony, wymiana na nowy lub przezwojenie.
  • REKLAMA
  • #3 21201606
    Sorcor
    Poziom 9  
    A gdzie mogę znaleźć kogoś, kto w rozsądnej cenie to przezwozi?
  • REKLAMA
  • #4 21201613
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    Sorcor napisał:
    A gdzie mogę znaleźć kogoś kto w rozsądnej cenie to przezwoi?

Jak się zadaje takie pytanie to wypadałoby choćby w swoim profilu pochwalić się miejscem zamieszkania . Odpowiem więc w tym samym stylu . W Kamionce Wielkiej u mojego znajomego.
  • #5 21201656
    Sorcor
    Poziom 9  
    >>21201613
    No i super, poszukam przezwajania w Kamionce i jak się dogadamy, to podeślę silnik kurierem.
    Miejsce zamieszkania i miejsce usług nie muszą być zbieżne mniej więcej od upowszechnienia Internetu.

Jeśli nie robisz sobie jaj dla robienia sobie jaj, to widzę:
    "K-TRONIC" Kacper Kurnyta
    Usługi elektromechaniczne
    Kamionka Wielka 36
  • REKLAMA
  • #7 21204307
    Sorcor
    Poziom 9  
    >>21201698

Dziękuję. Elmark ma ten wirnik za 132 zł. Szukaniem gdzie przezwoić nawet nie ma sensu sobie głowy zawracać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zagłębiarką MacAllister MSPS1200, która po krótkim użyciu zaczęła iskrzyć, hałasować i wyzwalać zabezpieczenie, co sugeruje zwarcie. Po rozebraniu silnika zauważono ślady wypalenia. Użytkownicy sugerują, że wirnik jest uszkodzony i zalecają jego wymianę lub przezwojenie. Podano również kilka lokalizacji i kontaktów do usług elektromechanicznych w Kamionce Wielkiej, gdzie można zrealizować naprawę. Użytkownik znalazł wirnik w sklepie Elmark za 132 zł, co uznał za bardziej sensowne niż szukanie usług przezwojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA