logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik Somfy SGS 201 - Spalony element, brak oświetlenia sygnalizacji

Jadamar 24 Sie 2024 16:12 1338 4
  • #1 21202253
    Jadamar
    Poziom 3  
    Witam
    W sterowniku Somfy SGS 201 (Easy Way 201) do bramy dwuskrzydłowej przestało działać oświetlenie sygnalizacji (kogut).
    Po otwarciu centralki zauważyłem, że spalił się całkowicie jeden z elementów. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć schematu. Jeżeli ktoś posiada tę centralkę, bardzo proszę o informację odnośnie parametrów tego elementu. Poniżej zdjęcie centralki oraz drugie z elementem, który się spalił.

Sterownik Somfy SGS 201 - Spalony element, brak oświetlenia sygnalizacji
    Sterownik Somfy SGS 201 - Spalony element, brak oświetlenia sygnalizacji
  • Pomocny post
    #2 21202288
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1392
    Chodzi o ten pomarańczowy element ? Jest to bezpiecznik polimerowy. Link. Wartość można odczytać ze sprawnej płytki. Z tym że jak się spalił, to gdzieś jest zwarcie, sama wymiana nie rozwiąże sprawy.
  • #3 21202493
    Jadamar
    Poziom 3  
    >>21202288

@damiancz dziękuję za odpowiedź - dlatego właśnie piszę, bo nigdzie nie znalazłem jego specyfikacji. Może ma ktoś jeszcze u siebie taką centralkę i dałby radę odpisać, lub ktoś wie, jakie ma parametry.

Ps: Dostałem dzisiaj odpowiedź od serwisanta z Somfy, że tych centralek już nie mają i podał mi opis tego z nowej R110 5313S.

Chcę mieć pewność, że to to samo, co potrzebuję.
  • #4 21209788
    Jadamar
    Poziom 3  
    >>21202493

Po wlutowaniu bezpiecznika resetowalnego MF-R110 Bourns centralka odzyskała drugie życie i sygnalizacja działa prawidłowo.
    Temat do zamknięcia.
REKLAMA