logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 Grand Picasso - klimatyzacja nie chłodzi, błąd C995 po wymianie cewki

blin83 24 Sie 2024 17:16 984 7
REKLAMA
  • #1 21202316
    blin83
    Poziom 9  
    Witam. Ostatnio wymieniałem cewkę na kompresorze w Citroenie C4 Grand Picasso. Klima nabita, sprzęgiełko działa, lecz nie chłodzi. Układ nabity i szczelny. Sprawdzałem błędy na kompie i ukazał mi się jeden C995. I zacząłem przeglądać instalację. Do cewki kompresora prąd dochodzi, ale do kostki, co jest obok, już nie ma napięcia. Więc zacząłem szukać, gdzie ten kabel idzie. Kabel jest cały i nie poprzecinany aż do modułu, który jest obok akumulatora. I w tym momencie już się poddaję, bo nie mam bladego pojęcia, gdzie dalej szukać. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21202438
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    ale która to wersja-rocznik?
  • REKLAMA
  • #3 21202484
    blin83
    Poziom 9  
    2.0 HDi 2011 r. Citroen C4 Grande Picasso
    Przepraszam, zapomniałem dodać😁
  • REKLAMA
  • #4 21202516
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3411
    Błąd dotyczy zaworu zmiennej wydajności więc jeśli sam zawór jest sprawny to pewnie bsm uszkodzony.
  • #5 21202602
    blin83
    Poziom 9  
    To znaczy, moduł cały do wymiany?
    Wiatrak działa poprawnie.
  • #6 21215322
    blin83
    Poziom 9  
    Witam. Po wymianie modułu BSM (nowy oryginał) dalej występuje problem. Dalej nie ma prądu do tego zaworu przy kompresorze. Już nie wiem, co mam albo gdzie mam szukać przyczyny.
    Nie jestem elektrykiem i już powoli czuję się zrezygnowany, a w okolicy nie mam elektro-mechanika.
    Proszę o pomoc
  • #7 21216395
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    Wtaj ,Częstą przyczyną tego błędu jest wtyczka do zaworu ,podczas prób często dochodzi do jej rozchlania styków i potem nie łączy ,ciągłość obwodu zmierz na wtyczce przy BSM .Dziwi mnie fakt że masz nowy BSM bo ja ostatnio dzwoniłem do serwisu to powiedzieli że 6 generacji już nie produkują .
  • REKLAMA
  • #8 21216933
    blin83
    Poziom 9  
    Hej. Tak tylko pokrytej stronie. I na której wtyczce. Ostatnio sprawdzałem, czy prąd dochodzi do wtyczki tej przy zaworze i niestety nie było nic. A wszystkie piny wyglądały na dobre.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Citroenie C4 Grand Picasso z 2011 roku, po wymianie cewki na kompresorze. Mimo że układ klimatyzacji jest nabity i szczelny, nie chłodzi, a błąd C995 wskazuje na problem z zaworem zmiennej wydajności. Po wymianie modułu BSM problem nadal występuje, a prąd nie dochodzi do zaworu przy kompresorze. Użytkownik sprawdził wtyczki, ale nie znalazł uszkodzeń. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzona wtyczka do zaworu lub problem z ciągłością obwodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA