logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C4 Grand Picasso 2008 - klimatyzacja traci czynnik po wymianie skraplacza

face33 20 Maj 2016 08:55 6003 5
REKLAMA
  • #1 15686821
    face33
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z klimatyzacją w swoim C4. A problem jest następujący, kiedy nabiłem klimatyzację po włączeniu słyszę syczenie ze środkowych nawiewów. Następnego dnia czynnika już nie ma. W warsztacie stwierdzono skraplacz, więc go wymieniłem. Syczenie ustało, klimatyzacja zaczęła wreszcie pracować. Długo się nie nacieszyłem po weekendzie klimatyzacja ponownie odmówiła współpracy. Czynnika brak. Upały się zbliżają a ja bez klimy.
    Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15686866
    arewin
    Poziom 21  
    Ocena: 198
    Witam
    W pierwszej kolejności jest sprawdzenie szczelności układu klimatyzacji, chłodnicy. Czy było to zrobione ?
  • REKLAMA
  • #3 15686888
    face33
    Poziom 2  
    Witam
    Tak, stacja klimatyzacji została podłączona do samochodu i wykonała całą procedurę i nie wykazała nieszczelności.
  • REKLAMA
  • #4 15686890
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3413
    Ludzie gdzie wy robicie te klimy, u kowala ?
    Jak można nabić klimę czynnikiem bez sprawdzenia szczelności.
    Dwa - słyszałeś syczenie ze środkowych nawiewów, więc powinien być parownik do wymiany a nie skraplacz (chłodnica na zewnątrz kabiny).
    Trzy - zmień warsztat albo niech oddadzą pieniądze.
    Tu o innej pomocy nie może być mowy.

Dodano po 3 [minuty]:

face33 napisał:
    Witam
    Tak, stacja klimatyzacji została podłączona do samochodu i wykonała całą procedurę i nie wykazała nieszczelności.

Stacją to se można ......... niedomówienie.
    Tam szczelność sprawdza się podciśnieniem rzędu 0,7 atm, to tak jakbyś leczył syfa i rzeżączkę aspiryną.
  • REKLAMA
  • #5 15686901
    face33
    Poziom 2  
    Ciężko stwierdzić czy to faktycznie parownik, ponieważ po wymianie skraplacza syczenie ustało. Ale wciąż gdzieś ucieka ten czynnik. Odwiedziłem dwa warsztaty które się tym zajmują, każdy z nich miał odmienne zdanie na temat tej usterki a mianowicie zawór rozprężny, parownik, skraplacz za mało czynnika. Co najlepsze układ został sprawdzony po wszystkich rurkach i nigdzie nie było wycieku.

Dodano po 3 [minuty]:

hehe.... spoko
    w tym drugim warsztacie nabito 15 atm azotu do układu, zostawiono na jakiś czas by sprawdzić czy faktycznie ucieka i ucieka, ale nie ma syczenia ze środkowych nawiewów. Aha syczenie pojawiało się tylko w tedy kiedy odpalałem samochód po wyłączeniu syczenie znikało.

Dodano po 5 [minuty]:

Mechanicy za bardzo nie chcą się zabrać za wymianę parownika ze względu na demontaż kokpitu :)
    A w serwisie to mnie oskubią do ostatniego grosza :/
  • #6 15688964
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3484
    Wiesz że jest nieszczelność więc trzeba ją znaleźć. Na forum tego nie zrobisz. Zamykam.
REKLAMA