logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo s60 II 1.6 HDI 84 kW. Szarpanie na zimnym silniku, błędy wtryskiwaczy

Rafalrafal3326 24 Sie 2024 17:16 2274 12
REKLAMA
  • #1 21202317
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    Po krótce problem jest taki, że na zimnym silniku autem szarpie, jakby nie dostawał paliwa w przedziale 1000-2000... Rozgrzany silnik i wszystko znika (po ok. 3-4 km jazdy). Do tego spalanie chwilowe przed rozgrzaniem nawet 40-50 l/100.
    Błędy, jakie dostaję:
    -P037D (błąd funkcji obwodu świecy żarowej)
    -P02D3 (zawór wtryskowy 4)
    -P02CF (zawór wtryskowy 2)
    -P02CD (zawór wtryskowy 1)
    -P02D1 (zawór wtryskowy 3)
    4x osiągnięta górna granica adaptacji.

Dynamicznie dawki, jakie dostają wtryski 1, 3, 4 to przedział 0.8-1.0, tylko 2 pompka potrafi do 1.6 dojechać. Proszę o pomoc, ponieważ już 2 mechaników rozkłada ręce, a auto kupiłem 3 dni temu.... Oczywiście poprzedni właściciel żadnych problemów wcześniej nie miał ;)
  • REKLAMA
  • #2 21202339
    r1obert
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Problemy, które opisujesz, sugerują, że masz do czynienia z poważnymi problemami w układzie zasilania paliwem lub układem wtryskowym w Twoim samochodzie. krótkie techniczne podsumowanie:

1. Szarpanie na zimnym silniku i wysokie chwilowe spalanie: Szarpanie i bardzo wysokie chwilowe spalanie (40-50 l/100 km) mogą wskazywać na problem z wtryskiwaczami paliwa lub układem podgrzewania silnika. Gdy silnik jest zimny, układ musi dostarczać więcej paliwa, aby go rozgrzać, co może powodować takie objawy, jeśli wtryskiwacze działają nieprawidłowo.

2. Błąd P037D (funkcja obwodu świecy żarowej): Błąd ten wskazuje na problem z obwodem świecy żarowej. Ich niesprawność może powodować problemy z rozruchem i nierówną pracę silnika na zimno.

3. Błędy P02D3, P02CF, P02CD, P02D1 (zawory wtryskowe): Wszystkie te błędy są związane z problemami z wtryskiwaczami. Wtryskiwacze paliwa mogą być zablokowane, uszkodzone lub niesprawne, co skutkuje nierównym działaniem silnika, szczególnie na zimno.

3. Osiągnięta górna granica adaptacji: Wskazuje to, że system zarządzania silnikiem próbował dostosować się do problemu (np. złej pracy wtryskiwaczy), ale osiągnął swoje granice możliwości. Może to być związane z nadmiernym dostarczaniem paliwa lub problemami z mieszanką paliwowo-powietrzną.

Spróbuj:
    1. Sprawdzenie i ewentualna wymiana świec żarowych: Jeśli świece żarowe są uszkodzone, wymiana ich może rozwiązać problem z uruchamianiem silnika na zimno.
    2. Kontrola wtryskiwaczy: Warto dokładne sprawdzić wtryskiwacze w warsztacie specjalizującym się w diagnostyce silników. Wtryskiwacze mogą wymagać czyszczenia, regeneracji lub wymiany.
    3. Dalsza diagnostyka w warsztacie może pomóc w identyfikacji dokładnych przyczyn problemów, takich jak niesprawne czujniki lub inne elementy układu zasilania.

Te kroki powinny pomóc w zidentyfikowaniu i rozwiązaniu problemów z Twoim samochodem.
  • REKLAMA
  • #3 21202524
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    Generalnie to byłem już na 3 różnych weryfikacjach u różnych mechaników na różnych komputerach. I..... Każdy mówi inaczej ;) chociaż błędów było duużo więcej w tym z dpf, po usunięciu i dziennym użytkowaniu nie wróciły. Wróciły tylko te, które opisuję w wątku.

Problemów z odpalaniem nie ma wcale.... Auto nie kopci, ma moc, generalnie prócz tego szarpania silnikiem zero problemów. Ciekawostką jest to, że jak odpiąłem przepływkę, nie ma żadnej różnicy w pracy silnika.
    Znalazłem gdzieś na zagranicznym forum, żeby sprawdzić szczelność układu powietrza i wymienić filtr paliwa, w fordzie z takim samym silnikiem pomogło, co o tym myślisz?
  • #4 21211663
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    Wymieniłem filtr paliwa, świece żarowe, sprawdziłem wszelką możliwą elektronikę i bezpieczniki. Dalej jest ten sam problem szarpania, gdy auto jest zimne (do ok. 60°C)....
    Praca wtryskiwaczy, gdy auto jest zimne:
    Załączniki:
    • Volvo s60 II 1.6 HDI 84 kW. Szarpanie na zimnym silniku, błędy wtryskiwaczy Screenshot_2024-08-31-18-08-03-213_com.miui.videoplayer.jpg (297.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Volvo s60 II 1.6 HDI 84 kW. Szarpanie na zimnym silniku, błędy wtryskiwaczy Screenshot_2024-08-31-18-08-45-583_com.miui.videoplayer.jpg (260.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21211667
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    Gdy auto się rozgrzeje, szarpanie ustępuje, ale wykres wtryskiwacza nr 1 nie wygląda dobrze.... Zna się ktoś na tym?
    Załączniki:
    • Volvo s60 II 1.6 HDI 84 kW. Szarpanie na zimnym silniku, błędy wtryskiwaczy Screenshot_2024-08-31-18-51-42-228_com.miui.videoplayer.jpg (309.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Volvo s60 II 1.6 HDI 84 kW. Szarpanie na zimnym silniku, błędy wtryskiwaczy Screenshot_2024-08-31-18-57-30-422_com.miui.videoplayer.jpg (280.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21225661
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    Mały update.
    Ostatnio zaczęły wariować w nim obroty..... Tj. na 2-3 sekundy silnik pracował głośniej i po chwili wracało do normy. Po paru minutach silnik zgasł i nie odpala.

Wyskakuje błąd:
    P2291 (narastanie ciśnienia w szynie wtryskiwaczy jest zbyt wolne podczas uruchamiania silnika)

Odpala na plaka, ciśnienie na listwie 60-100 bar. Powinno być ok. 160.
    Czujnik ciśnienia, pompa w zbiorniku, regulator ciśnienia, pompa, czy wtryski? ;)
  • REKLAMA
  • #7 21226391
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1279
    Jeździłeś kilka dni, a po wymianie filtra nagle zgasł. Może tu jest problem?
    O-ring, filtr, coś nie dokręcone/luźne?
    Najłatwiej sprawdzić powyższe,
    Później najtaniej zmienić czujniki - możesz sam w krótkim czasie.
    Resztę trzeba szarpać i zawieść do diesel serwisu na sprawdzenie.
    Ogólnie to są bardzo dobre silniki rzadko mają problemy z FAP -jaki miałeś błąd?
  • REKLAMA
  • #8 21226516
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    >>21226391
    Z filtrem wszystko złożone jak trzeba. Po wymianie odpowietrzone, złożone. Jeździłem tydzień. Kręcił jak trzeba, nie dusił się, nie kopcił. Nie łapał powietrza.
    W starym filtrze znalazłem kilka srebrnych opiłków, więc coraz więcej dowodów na pwc.
  • #9 21226934
    kakibara
    Poziom 35  
    Mam 1.6 i 2.0 w 2.0 coś tam pływa na dnie ale problemów nie ma.
    Pamiętaj czujnik ciśnienia kosztuje sto parę złotych (sensata) więc przy koszcie pompy to pikuś, a padają jednak plus we wtyczce często przy takich błędach jest wypalony pin lub przewód elektryczny.
    Możesz wyjąć czujnik z pompy takze i zobaczyć czy o.ring nie uszkodzony lub co wypłynie. Ją w swojej karierze miałem kilka pugow i zostawiłem sobie pompkę ręczna z jednego - biorę przezroczysta bańkę za lub przed filtrem montuje na przewód i przerzuce kilka litrów gdy podejrzewam brud taki czy inny w baku - zawsze to coś ci rozjasni bez ściągania baku na juz. Reszta jak wyżej.
  • #10 21231559
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    Po sprawdzeniu okazało się, że paliwo nie dopływa wcale do filtra paliwa.... Czyli prawdopodobnie pompa paliwa w zbiorniku. Niestety po zdjęciu kanapy okazuje się, że nie ma tam dojścia od góry i trzeba zdjąć cały wydech i całą roszte... Macie jakiś pomysł, jak sprawdzić tę pompę bez jej demontażu? Bezpiecznik sprawdzony.
  • #11 21231573
    kakibara
    Poziom 35  
    Pompa może być sprawna' a nie poda ci paliwa bo jest syf w zbiorniku częsty problem z dodatkiem -glut na dnie kosza z pompą.
    Jeżeli jest tak tragicznie możesz wyciąć sobie otwór rewizyjny nad koszem - pamiętaj trochę większy od tej dużej plastikowej nakrętki - jak będziesz ściągał wtyczkę spokojnie nie połam jej bo błąd silnika i wskazania paliwa gwarantowany.
  • #12 21231591
    Rafalrafal3326
    Poziom 5  
    A prócz wycinania otworu mogę coś więcej sprawdzić? Może instalację? Przekaźnik? Zrobić prowizoryczny układ zastępczy z inną pompą, żeby sprawdzić, czy silnik pracuje normalnie? Bo z tego, co wyczytałem, jeżeli wcześniej pompka podawała za słabo, mogło to wpływać na szarpanie, gdy silnik był zimny.

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z Volvo S60 II 1.6 HDI 84 kW obejmują szarpanie na zimnym silniku oraz błędy związane z wtryskiwaczami. Użytkownik zgłasza, że podczas pracy na zimno silnik szarpie, a chwilowe spalanie wynosi 40-50 l/100 km. Wskazano błędy P037D (obwód świecy żarowej) oraz P02D3, P02CF, P02CD, P02D1 (wtryskiwacze). Po wymianie filtra paliwa i świec żarowych problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że po rozgrzaniu silnika szarpanie ustępuje, ale wystąpił nowy błąd P2291 (wolne narastanie ciśnienia w szynie wtryskiwaczy). Problemy mogą być związane z zanieczyszczeniem paliwa, uszkodzeniem pompy paliwa lub wtryskiwaczy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej oraz czujników ciśnienia, a także rozważają wycięcie otworu rewizyjnego w celu dostępu do pompy paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA