logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uszkodzona lampa 12AX7A może powodować przesterowany dźwięk we wzmacniaczu?

szeptun23 29 Sie 2024 10:18 327 8
REKLAMA
  • #1 21207943
    szeptun23
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

czy przez uszkodzoną lampę 12ax7a może być nieczysty dźwięk? (I czy ewentualnie mogę dać lampę 12ax7s?)
    Pytam, bo mam wzmacniacz gitarowy z tą jedyną lampą i na opcji "kanału czystego" dźwięk jest przesterowany. A że ta lampa kosztuje >120PLN to wolę zapytać, zanim kupię. Wzmacniacz jest wiekowy, ale podobno dobry.
  • REKLAMA
  • #2 21207946
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Oczywiście że może to być jak najbardziej przyczyną przesterowania dzwięku pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21207955
    szeptun23
    Poziom 8  
    A jakiej firmy kupić lampę, aby była trwała i nie za droga? (Idealna czystość dźwięku nie jest mi potrzebna.)
  • #5 21207970
    szeptun23
    Poziom 8  
    Wzmacniacz to Hughes & Kettner Attax 100 z końcówka mocy na tranzystorach MJ4035 (to jedyne, co mogę z nich wyczytać.) Widzę podzespoły "made in USA").
  • REKLAMA
  • #6 21208032
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1951
    szeptun23 napisał:
    czy przez uszkodzoną lampę 12ax7a może być nieczysty dźwięk?

Uszkodzona lampa może być powodem nieczystego dźwięku ale nie musi być. Istotne jest nie to co może być tylko to co jest powodem. Jak dotąd w żaden sposób nie zostało potwierdzone że ta lampa jest uszkodzona tak więc jej zakup będzie zakupem w ciemno bez żadnej pewności że usterka zostanie usunięta przez wymianę lampy. Najprościej byłoby pożyczyć skądś sprawną lampę aby sprawdzić czy coś się zmieni po jej wymianie.
  • REKLAMA
  • #7 21208048
    szeptun23
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.
    A czy kojarzysz firmę produkującą trwałe takie lampy w dobrej cenie? (Jakość dźwięku nie musi być rewelacyjna.)
  • #8 21208071
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2049
    Witam,
    tak, np. Telefunken ale nie istnieje od kilkudziesięciu lat :)
    A poważnie, każdą lampę da się uszkodzić/przeciążyć w źle zaprojektowanym układzie,
    niby współczesne są produkowane z czystszych materiałów i w lepszych warunkach co powinno przekładać się na trwałość bo niestety nie na jakość względem audio.
    Pozdrawiam
  • #9 21208134
    szeptun23
    Poziom 8  
    Ten wzmacniacz jest pewnie a lat 60', może 70'
    Kupiłem w końcu rosyjską Tung-Sol, podobno będzie dobra. A jak sie okaże, że to nie ona, to będę miał na sprzedaż ;)

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzona lampa 12AX7A może być przyczyną przesterowanego dźwięku we wzmacniaczu gitarowym, jednak nie jest to jedyna możliwość. Użytkownik posiada wzmacniacz Hughes & Kettner Attax 100, który wykorzystuje tę lampę. W odpowiedziach zasugerowano, że przed zakupem nowej lampy warto sprawdzić, czy problem ustąpi po wymianie na sprawną lampę. Użytkownik rozważa zakup lampy Tung-Sol, a także pyta o producentów lamp o dobrej trwałości w przystępnej cenie. Wskazano, że lampy ECC83 (12AX7) można znaleźć w różnych cenach, a ich jakość dźwięku może się różnić.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA