logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL 68040 Jak wymienić cewkę tacho, lampkę i grzałkę w zmywarce?

macsquad 29 Sie 2024 12:50 465 0
REKLAMA
  • #1 21208137
    macsquad
    Poziom 9  
    Dla ewentualnych zainteresowanych:
    - wymianą cewki tacho pompy w zmywarce Electrolux ESL 68040 PNC 911938213/01:
    - wymianą nieświecącej lampki podświetlenia wnętrza zmywarki
    - wymianą grzałki

cewka:
    kupiona w NORTH

- do pompy bliżej jest od prawej strony zmywarki.
    - cewka zabezpieczona jest pokrywą z blachy, przynitowaną na 3 nity - można zerwać lub rozwiercić.
    - warto przygotować nitownicę i 3 nity 3.2mm x 8 mm aluminiowe.
    (po zerwaniu trzeba wyklepać; przy rozwiercaniu odkurzyć dokładnie i uważać żeby stare nity nie wpadły pod obudowę. można pokusić się o zdjęcie pokrywy silnika - ja zrezygnowałem)

pasująca cewka tachogeneratora silnika do pralki: Beko (372205506) (731-CL-3430)

lampka LED:
    kupiona na Allegro

lampka LED - pod prawą pokrywą obudowy - obciąłem przewody i wstawiłem nową lampkę led kupioną na allegro za 12.99 (opis: zarowka plytka wklad led modul 230v 1w biala). lekko dopasowałem rozmiar obcinając "uszy" i przykleiłem klejem na gorąco - śmiga.

grzałka:
    kupiona w NORTH

rury do i z grzałki zaciśnięte opaskami drucianymi - szerokie kombinerki dadzą radę ale polecam odpowiednie narzędzie. O ile ściąganie opasek jest "w miarę" to do zakładania polecam wymianę na opaski skręcane. dostęp z prawej i lewej strony dla sprawności (ja robiłem tylko z lewej)

Widok wnętrza zmywarki z widocznymi kablami i elementami mechanicznymi.

(przy okazji wymieniłem uszczelki drzwi :) )
  • REKLAMA
REKLAMA