logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD 1 TB WD10JPVX-08jC3 - nie widać zawartości, były błędne sektory, wiesza programy

kera.p 29 Sie 2024 23:21 639 12
  • #1 21208891
    kera.p
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Problem z dyskiem, który po wyciągnięciu i włożeniu przestał z laptopa Lenovo startować system. Wcześniej Norton pokazał 300 błędnych sektorów.

Teraz po podłączeniu już na innym lapku i systemie po pewnym czasie pokazuje się litera dysku, ale wiesza programy odczytujące i muli komputer. Niektóre z nich, jak Disc Drill, pokazują po pewnym czasie, że nie mogą go otworzyć. Na dysku czuć wibrację, jakby się kręcił, i temperatura normalna.

Jest tam niestety trochę rodzinnych zdjęć, które chciałbym odzyskać.

Proszę o podpowiedź, co można zrobić?
    Dziękuję z góry...
  • #2 21208896
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. np z CrystalDiskInfo. Jeśli jest wykrywany i można wykonać kopię posektorową to warto spróbować. Odradzam wykonywanie testów i prób napraw w obecnej chwili.
  • #3 21209259
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2328
    kera.p napisał:
    Wcześniej Norton pokazał 300 błędnych sektorów.
    Coś więcej o tych błędnych sektorach? Do diagnostyki lepiej używać MHDD, Wiktorii lub innego programu sprawdzającego nie tylko rejestr stanu, ale też rejestr błędów. Norton, HDTune i inne amatorskie programy nie podają żadnych szczegółów co do uszkodzonych sektorów. Objawy wskazują na degradację powierzchni i przepełnienie listy sektorów niestabilnych. Jeśli SMART też wskaże na problemy z sektorami realokowanymi i niestabilnymi, wykonanie kopii posektorowej bez wyczyszczenia listy sektorów niestabilnych i wyłączenia obsługi autorealokacji może być bardzo kłopotliwe. Ale to już ingerencje w strefę serwisową. Nie widzę sensu podejmowania prób odzyskiwania danych bezpośrednio z tego dysku, bez wykonania kopii - wątpię, by przyniosły pozytywny rezultat, a będą obciążały dysk, co wiąże się z ryzykiem pogorszenia jego stanu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 21209270
    kera.p
    Poziom 9  
    >>21208896

Ściągnąłem program ale wydaje mi się że on robi skan mojego dysku systemowego. Uszkodzony nie startuje jako systemowy więc podpiąłem na pudełku do dysków na usb (pokazuje mi 2 litery - więc musiał mieć 2gą partycję).
    Nie wiem jak zmienić dysk w tym programie nie ma takiej opcji.

Wynik z testu poniżej
    Wyniki testu CrystalMark Retro 1.0.2 na komputerze z procesorem Intel i5-4200M, grafiką NVIDIA GeForce GT 755M i 15,9 GB RAM.

Dwie ostatnie litery pokazują się po uruchomieniu dysku na usb.
    Zrzut ekranu z eksploratora plików Windows pokazujący podłączone dyski i ich wykorzystanie.

Przy próbie otwarcia dysku pojawia się tak:

Zrzut ekranu z komunikatem o błędzie dla dysku J.

i to po 30s próby odczytu...

Help...

----------------------------------------------------
    OK chodziło zapewne o CristalDiskInfo pobrałem uruchomiłem i wiesza program na podpiętym dysku. Ale po odpięciu i uruchomionym programie coś odczytało - poniżej:

Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący informacje o dysku twardym.
  • #5 21209277
    kaleron

Dra98 napisał:
    CrystalDiskInfo
    - inny program. Tego nie używaj, bo tylko zbędnie obciążasz dysk.

SMART możesz przeczytać też wieloma innymi programami, np. Wiktorią:
    https://hdd.by/victoria/
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21209340
    kera.p
    Poziom 9  
    Tak więc coś odczytało:

Co można z tym zrobić dalej?

Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący status dysku twardego z ostrzeżeniem.
  • #7 21209344
    kaleron

kaleron napisał:
    Objawy wskazują na degradację powierzchni i przepełnienie listy sektorów niestabilnych. Jeśli SMART też wskaże na problemy z sektorami realokowanymi i niestabilnymi, wykonanie kopii posektorowej bez wyczyszczenia listy sektorów niestabilnych i wyłączenia obsługi autorealokacji może być bardzo kłopotliwe.
    - i takie objawy potwierdza SMART.

Masz do wyboru:
    a/ - próbę wykonywania kopii posektorowej tak, jak jest (będzie długo trwało),
    b/ - próbę pogrzebania w strefie serwisowej i wykonania kopii później - Najtańszym sposobem, by to zrobić wydaje mi się WD Marvell Repair Tool.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #8 21210424
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Najpierw kopia posektorowa.
    Jeśli będzie b.wolno (do 200 KB/s), to najpierw trzeba będzie w strefie serwisowej pogrzebać.
  • #9 21210532
    kera.p
    Poziom 9  
    Ok. Spróbuję zrobić najpierw kopię. Czy jest jakiś program, który polecacie?
  • #12 21212336
    kaleron

laptokowiec napisał:
    W wersji darmowej nie można "doczytywać".
    - można, tylko trzeba manualnie ustawiać zakresy sektorów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 21212363
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    kaleron napisał:
    laptokowiec napisał:
    W wersji darmowej nie można "doczytywać".
    - można, tylko trzeba manualnie ustawiać zakresy sektorów.

"Powodzenia" przy manualnej zabawie dla kilkuset zakresów

Dodano po 57 [sekundy]:

... zdecydowanie lepiej pracować z ddrescue

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym WD 1 TB (model WD10JPVX-08jC3), który przestał działać po wyjęciu i ponownym włożeniu do laptopa Lenovo. Norton wykazał 300 błędnych sektorów, a po podłączeniu do innego laptopa dysk jest widoczny, ale powoduje zawieszanie programów. Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie rodzinnych zdjęć. W odpowiedziach sugerowane są różne programy do diagnostyki, takie jak CrystalDiskInfo, MHDD, Victoria oraz DMDE. Zaleca się wykonanie kopii posektorowej przed próbami naprawy, a także ostrożność przy obciążaniu dysku, aby nie pogorszyć jego stanu. Wskazano również na możliwość użycia narzędzi serwisowych, takich jak WD Marvell Repair Tool, w przypadku problemów z sektorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA