logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować VPN na routerze Huawei B535-232? Co konkretnie wpisać w formularzu

Xerof0p 31 Sie 2024 11:32 1374 10
REKLAMA
  • #1 21210272
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Chciałbym uruchomić vpn do komunikacji z routerem Huawei b535-232, ale jestem kompletnie zielony i nie mogę nigdzie znaleźć tutoriala.

Znaczy się znalazłem na stronach Huawei, ale tm jest napisane, że jakieś pola w formualrzu należy wypełnić, ale nie jest podane, co w nich konkretnie należy wpisać. Zatem jak wypełnić tę tabelkę w internetowej konfiguracji routera:

Zrzut ekranu interfejsu konfiguracji VPN na routerze Huawei B535-232.
    Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 21210276
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Masz w ogóle wykupiony publiczny IP aby móc korzystać z własnego VPN?
    Jakiego masz operatora mobilnego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21210886
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Chyba nie mam wykupionego publicznego IP. Korzystam z oferty Virgin na kartę.
  • REKLAMA
  • #4 21210962
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @Xerof0p
    Virgin jest chyba z grupy Play.
    Play standardowo nie ma publicznego IP dla detalisty.
    Ale tu musisz się dowiedzieć.

Dodatkowo za VPN, też musisz komuś zapłacić i to najczęściej w dolarach amerykańskich oczywiście.
  • REKLAMA
  • #5 21211047
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Tylko jeszcze nie napisałeś co Ty chcesz zrobić.
    Chcesz się zdalnie łączyć do domu przez serwer VPN na tym Huaweju czy czesz połączyć swoją sieć z jakimś serwerem VPN (np w pracy, czy u manipulantów typu NordVPN)?
    Jak to pierwsze, to zapomnij bez adresu publicznego. Jak drugie to potrzebujesz danych od administratora serwera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21211569
    Xerof0p
    Poziom 20  
    IC_Current napisał:
    Tylko jeszcze nie napisałeś co Ty chcesz zrobić.
    Chcesz się zdalnie łączyć do domu przez serwer VPN na tym Huaweju czy czesz połączyć swoją sieć z jakimś serwerem VPN (np w pracy, czy u manipulantów typu NordVPN)?

Chciałbym zrobić obie rzeczy lub jedną znich, jeśli nie da się obu.
  • REKLAMA
  • #7 21211695
    IC_Current
    Xerof0p napisał:
    Chciałbym zrobić obie rzeczy lub jedną znich, jeśli nie da się obu.

Postawić serwer można, jeśli masz publiczny adres IP.
    Natomiast korzystanie z NordVPN i wszystkich podobnych "dla bezpieczeństwa i anonimowości" to zwykłe frajestwo. Te usługi to wyciąganie dużej kasy od frajerów, bo realnie przed niczym nie chronią ani nic nie anonimizują.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21211921
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Kolego, nie kombinuj. Zapytaj w Virgin o publiczny adres IP, niedawno PLAY wprowadził taką opcję do oferty. Inni operatorzy od dawna świadczą takie usługi w cenie od 5zł/m-c. Odstaw ten VPN z huawei'a i postaw za nim drugi router, np. najprostszego MikroTika, na ktrórym zrobisz wszystko co będzie potrzebne.
  • #10 21211940
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    @Xerof0p
    Mając to wszystko na uwadze, proszę pamiętać, uruchomienie VPN spowoduje, że realny transfer z internetu poleci na pysk.
  • #11 21211951
    IC_Current
    Naprawdę strasznie kombinujesz. Tunel w tunelu przez niewiadomo jakie serwery, z transferami jak do przesyłania plików tekstowych.
    Wykup publiczne IP, lub zmień operatora lub postaw w domu na byle czym Tailscale i już masz VPN.
    Do czego dokładnie chcesz mieć dostęp przez ten VPN? PC, automatyka domowa czy jeszcze coś innego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat konfiguracji VPN na routerze Huawei B535-232, jednak napotyka trudności w wypełnieniu formularza konfiguracyjnego. W dyskusji poruszono kwestie związane z brakiem publicznego adresu IP, co jest kluczowe dla działania VPN. Użytkownik korzysta z oferty Virgin, która nie zapewnia publicznego IP, co ogranicza możliwości zdalnego łączenia się z domem lub innymi serwerami VPN. Uczestnicy sugerują skontaktowanie się z operatorem w celu uzyskania publicznego IP lub rozważenie zakupu drugiego routera, takiego jak MikroTik, do obsługi VPN. Wskazano również na potencjalne problemy z transferem danych przy użyciu VPN oraz na alternatywne rozwiązania, takie jak Tailscale.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA