logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki i subwoofer do komputera? Czy potrzebny amplituner?

blandGSCO 02 Wrz 2024 17:27 660 20
REKLAMA
  • #1 21212818
    blandGSCO
    Poziom 2  
    Witam, co potrzebne jest do uruchomienia i podłączenia pod komputer tych głośników i subwoofera? (Żeby pooglądać filmy, posłuchać muzyki itd. Etykieta głośników LG z oznaczeniami technicznymi. Tabliczka znamionowa systemu głośnikowego LG z modelem SH52SH-W, impedancją 3 omy i maksymalną mocą 300W. Zestaw głośników LG z subwooferem na łóżku. Etykieta na głośniku LG z informacją o specyfikacji technicznej.

Jakiś amplituner? Tylko jaki?
  • REKLAMA
  • #2 21212825
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    Taki, który obsłuży tak niską impedancję jaką jest 3Ω dla SUB
  • #3 21212999
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    Moim zdaniem zamiast amplitunera, lepiej poszukać zestawu aktywnych monitorów bliskiego pola. Sprawdzą się zdecydowanie lepiej, a budżet pewnie będzie podobny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21214153
    blandGSCO
    Poziom 2  
    a dalibyście jakieś linki, i coś rozsądnego w kwestii Pieniężnej ?
  • #5 21214180
    Mobali
    Poziom 43  
    blandGSCO napisał:
    a dalibyście jakieś linki...
    Nie wklejamy tutaj linków.
    blandGSCO napisał:
    coś rozsądnego w kwestii Pieniężnej ?
    A jaki budżet zamierzasz przeznaczyć na zakup?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21214240
    blandGSCO
    Poziom 2  
    Nie wiem, jakoś żeby nie wywalić za dużo pieniędzy. około 200-300?
  • #7 21214287
    Mobali
    Poziom 43  
    W tym budżecie powinieneś znaleźć coś od Edifer, Kruger&Matz, Modecom, Lonpoo... Weź pod uwagę także sprzęt używany. Dzięki temu można w tych samych pieniądzach znaleźć sprzęt z nieco wyższej półki. Ewentualnie sprzedaj to wszystko co masz i dołóż te 200-300zl. Budżet się zwiększy i być może wystarczy na klasyczny wzmacniacz lub amplituner stereo plus zestaw kolumn.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21214304
    blandGSCO
    Poziom 2  
    Szukałem amplitunerów 3 om, zawsze znajduję 4 lub 6 i co teraz?
  • #9 21214377
    Mobali
    Poziom 43  
    Będzie trudno taki znaleźć, bo wśród popularnego sprzętu domowego te wartości nie są powszechnie stosowane. I nie ma takiej potrzeby, bo kolumny zwykle mieszczą się w zakresie 4-8 Ohm. Amplitunery są więc najczęściej przystosowane do obsługi kolumn 8 Ohm lub 6 Ohm, a niektóre pracują także z kolumnami 4 Ohm. Z tego właśnie względu proponowałem amplituner stereo plus zestaw kolumn. Oczywiście zestaw odpowiednio dobrany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21214389
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witam. Przeca jak okabluje głośniki z dłuższym przewodem to te ~ 1, czy ~ 2 ohm sie "pojawi" dodatkowo. Ba, jeżeli nie będzie "katował" wzmacniacza na "full" nic sie nie powinno stać.
    Ps. Nie potrzebme skreślić 😊 sorry.
  • #11 21214509
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    A do czego wam amplituner? Ktoś zamierza jeszcze słuchać radia? W moim komputerze mam RadioSure i ma "nieco" więcej kanałów niż zwykłe radio...
  • REKLAMA
  • #12 21214559
    Mobali
    Poziom 43  
    rnb_bolii napisał:
    Przeca jak okabluje głośniki z dłuższym przewodem to te ~ 1, czy ~ 2 ohm sie "pojawi" dodatkowo.
    Może jak się podłączy kolumny górniczymi przewodami strzałowymi, albo stalową linką. Choć nawet w tym przypadku (np. dla SY1x1,2 mm Fe), rezystancja pojedynczej żyły to najwyżej 2,0 Ω na każde 100 m przewodu ;-)
    Andrzej42 napisał:
    A do czego wam amplituner? Ktoś zamierza jeszcze słuchać radia?
    Są zwykle tańsze i lepiej wyposażone od wzmacniaczy z tej samej linii. Różnice w akustyce minimalne, a często pomijalne, komfort i wygoda wyższe, a cena zwykle niższa. No i ten "zbędny" tuner FM można wykorzystać jako transmiter audio, a to czasem się przydaje. Amplituner stereo to wcale nie jest zły pomysł, szczególnie w budżetowym sprzęcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21214671
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    Raczej, sądziłem o jakimś składaku 2.1 naTPA 3110 3116 (czy cóś) i wpasowanie w niszę napędu 5 1/4, zasileniu z 12 z komputera. Moc, przy 12 V na 4om to okolice 15W. W sumie to juz BTL więc sub też będzie miał 15W.
    Można poszukać konfiguracji 2.1, można i stereo z subem pasywnym.
    Amplituner, z zasady, zajmuje więcej miejsca.
    Możliwości dziś jest sporo - każdy sobie coś znajdzie - największym problemem jest określenie: co chcę.

ps: U siebie, na działce, złożyłem zestaw z kolumienek od jakiejś wieży, głośnika dwucewkowego od jakiego mercedesa, radio samochodowe z możliwością ustawienia tyłu na sub dwucewkowy i zasilacz 12V 6A - robi idealny podkład muzyczny pod krajzegę i inne wiertarki udarowe...
  • #15 21214723
    Mobali
    Poziom 43  
    Andrzej42 napisał:
    Amplituner, z zasady, zajmuje więcej miejsca.
    Wcale nie. Dowodzi tego chociażby cała seria udanych Pianocraftów czy amplitunerów mini innych firm. Bez kombinacji, gotowe, niedrogie, a uzyskana jakość będzie zdecydowanie lepsza od dziwnego składka. A porównując rozmiary sprzętu, warto brać po uwagę także zasilacz. Z dość sporą wydajnością, szczególnie jeśli ma wystarczyć także na subwoofer.
    Andrzej42 napisał:
    ...największym problemem jest określenie: co chcę.
    Akurat tutaj w pełni się zgodzimy ;-)
    Andrzej42 napisał:
    ...zestaw z kolumienek od jakiejś wieży, głośnika dwucewkowego od jakiego mercedesa, radio samochodowe z możliwością ustawienia tyłu na sub dwucewkowy i zasilacz 12V 6A
    Jako "hałas pod krajzegę" jak znalazł. Ale czy na pewno sprawdzi się jako sprzęt do domu do słuchania muzyki? Znów wszystko sprowadza się do jednego: czego oczekuję ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21217188
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1706
    To jest zestaw kolumn z pasywnym subwoferem dedykowany do odtwarzacza DVD kina domowego (zapewne LG HT502SH) z wyjściem wysokonapięciowym, czyli wzmacniaczem zasilającym subwofer pasywny, więc pierwszy lepszy amplituner czy nawet wzmacniacz 5,1 się tu nie sprawdzi, bo te zazwyczaj mają wyjścia niskonapięcowe (liniowe) na subwofer aktywny.

Problem w tym, ze trudno będzie znaleźć taki odtwarzacz DVD KD (oprócz dedykowanego do tych kolumn) z wyjściem na subwofer pasywny o impedancji 3 om, ale myślę że taki z wyjściem na subwofer 4 om nie katowany do oporu, powinien się sprawdzić.
    Choć znalezienie takiego też nie będzie proste.

Np na Allegro jest LG HT 353 tyle że z zestawem kolumn, ale ma wyjście na subwofer pasywny 3 om.

Pozdrawiam.
  • #17 21217363
    Mobali
    Poziom 43  
    DjMapet napisał:
    ...pierwszy lepszy amplituner czy nawet wzmacniacz 5,1 się tu nie sprawdzi, bo te zazwyczaj mają wyjścia niskonapięcowe (liniowe) na subwofer aktywny.
    To oczywiste od początku. A także znany jest problem słabych kolumn o niskiej impedancji. Zastanowienia wymaga także próba wykorzystania na siłę tych kolumn, które ani jakością ani parametrami raczej nie grzeszą. Jeśli więc koniecznie trzeba je wykorzystać, to chyba najlepiej szukać takiego amplitunera lub jakiegoś "grajka z DVD" o zbliżonej konstrukcji od innej firmy (np. podobny wynalazek oferowała Sony oraz Universum). Ewentualnie kupić zestaw uszkodzony do naprawy. Ale chyba najrozsądniejsze jest sprzedanie tego wszystkiego i kupienie sobie prostego zestawu z drugiej ręki, który będzie wystarczający do tych potrzeb.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21219756
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Proponuję tani i dobry amplituner Philips z serii FR98X lub wyższy model FR99X za X wstawiamy 4 lub 5 lub 6. Jest to Amplituner 5.1 z dekodowaniem dolby, ma wejścia zarówno analogowe jak i cyfrowe w wersji coaxial i toslink. Jedyny problem jest taki że wyjście suba jest nie wzmacniane i wymaga suba aktywnego ( z wbudowanym wzmacniaczem ), ale w większości na allegro te amplitunery były w komplecie z tymi subami sprzedawane...
  • #19 21219793
    Mobali
    Poziom 43  
    Phantom69 napisał:
    Jedyny problem jest taki....
    Jedyny problem jest taki, że akurat amplitunery tej serii akceptują kolumny o impedancji minimum 8 Ohm. W dodatku zabezpieczenia w nich nie są zbyt rewelacyjne, więc dość łatwo je "upalić", na przykład podłączając kolumny o mniejszych impedancjach. W przypadku autora tematu, kolumny mają 3Ohmy, więc kłopoty są więcej niż pewne. Tu akurat Philips FR-985:
    Złącza głośnikowe amplitunera Philips FR-985 z oznaczeniem minimalnej impedancji głośników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21219903
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 123
    A mierzyłeś miernikiem ile realnie mają te głośniki, szczególnie ten z 3 ohm?
  • #21 21220098
    Mobali
    Poziom 43  
    Może się okazać, że w rzeczywistości schodzi jeszcze niżej, szczególnie pod obciążeniem. Podłączanie takiej kolumny do wzmacniacza akceptującego co najmniej 8 Ohm naprawdę nie jest dobrym pomysłem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć głośniki i subwoofer do komputera, użytkownik rozważał użycie amplitunera, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące impedancji głośników (3Ω). Użytkownicy sugerowali alternatywy, takie jak aktywne monitory bliskiego pola, które mogą być bardziej efektywne w danym budżecie (200-300 zł). Wskazano na trudności w znalezieniu amplitunera obsługującego niską impedancję, ponieważ większość sprzętu domowego jest przystosowana do kolumn 4-8Ω. Proponowano również użycie sprzętu używanego oraz zestawów z subwooferem pasywnym, a także zwrócono uwagę na konieczność poszukiwania amplitunerów z wyjściem na subwoofer pasywny. Wspomniano o modelach takich jak LG HT502SH i Philips FR98X, które mogą być odpowiednie, ale z zastrzeżeniem, że niektóre amplitunery mogą nie obsługiwać kolumn o niskiej impedancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA