logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka maksymalna przyczepa kempingowa dla Opel Zafira B 1.8 + hak?

mariomario 04 Wrz 2024 22:15 1911 9
REKLAMA
  • #1 21215458
    mariomario
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    Mam 2 pytania:

1.) Jaką maksymalną przyczepę kempingową można ciągnąć takim hakiem (jak widoczna tabliczka z haka na załączonym zdjęciu) ?
    Holownik to Opel Zafira B 1.8 Benzyna 141KM

W dowodzie DMC na haku to 1200kg, oraz w dowodzie największy dopuszczalny nacisk osi to 10,93kN

2.) Dodam też, że obecny hak ma złącze 7pin, i wyczytałem, że złącze 13pin dodatkowo potrafi przesłać sygnał światła cofania + stałe zasilanie. Czy wystarczy że sam sobie dołożę sygnał zwykłym przewodem od tych świateł cofania z auta do przyczepki (taki dodatkowy przypinany przewód + bezpieczniki tak na wszelki wypadek)?

Widok tabliczki znamionowej haka holowniczego Steinhof do samochodu Opel Zafira II z danymi technicznymi.

D = 9,6
    S = 75

Czy powyższy zestaw wystarczy aby ciągnąć przyczepkę kempingową np o DMC 1100 ?
    Oraz czy przeróbka wtyczki zasilania o dodanie dodatkowego przewodu z sygnałem od świateł cofania będzie OK?
  • REKLAMA
  • #2 21215470
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Nie wnikam co wbite w dowodzie, do 750 kg można ciągnąć przyczepę bez hamulca najazdowego.
    Powyżej 750 kg hamulec najazdowy + lepsze prawo jazdy jak "B" nie wspominając o tym że samochód zdechnie.

Dodano po 9 [godziny] 13 [minuty]:

Kolega jeszcze raz sprawdzi w dowodzie pozycję O.1, O.2 to auto jest za lekkie na taką przyczepę.
  • #3 21215662
    mariomario
    Poziom 18  
    F.1 2095kg
    F.2 2095kg
    F.3 3305kg
    G 1503kg
    O.1 1200kg
    O.2 750KG
    P.2 103kW
    Nacisk na os maks 10.93 kN

A tez wyczytalem ze zasada 1,33 juz nie obowiazuje
  • REKLAMA
  • #4 21215764
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    trojan 12 napisał:
    Powyżej 750 kg hamulec najazdowy + lepsze prawo jazdy jak "B" nie wspominając o tym że samochód zdechnie.

Jakie lepsze prawo jazdy? - zestaw nie przekroczy 3,5 tony. Kolega chyba dawno zadał na prawo jazdy bo chyba już ze 20 lat można ciągnąć przyczepy inne niż lekkie na samo B ale pod dodatkowymi warunkami.
    Carina kombi 2.0 ciągałam kemping 1100 i 1200kg i tylko jak zajechałem w Bieszczady to na podjazdach bywało "piłowanie" na 2 lub 3 biegu.
    B+E zrobiłem dopiero jak kupiłem Land Cruiser bo z tą przyczepą 1200kg był daleko poza 3,5tony (nawet z lekką 750kg przekracza 3,5t o 100kg). Troche to dziwne, że cięższy - bezpieczniejszy - holownik wymaga lepszego prawa jazdy niż taki mniejszy ale nad ustawodawstwem nie ma co dyskutować.

Co do gniazda - w Carinie i w TLC miałem 7 pin bez modułu ale w końcu w TLC się zebrałem i zainstalowałem moduł (od producenta wymienionego wyżej haka) oraz gniazdo 13-pin. Od tego czasu nie mam problemów z bezpiecznikami w samochodzie a najwyżej moduł piszczy w gdzieś w rejonie bagażnika, że któreś światło przyczepy nie działa (ma przerwę lub zwarcie).
    TLC ciąga też inne przyczepy (podłodziowe) i niestety tu trafiają się zwarcia i różne kłopoty z instalacja więc wcześniej często wymieniałem bezpieczniki ECU B2.
    Jak masz tylko jedna swoja przyczepę i o nią dbasz to można bez modułu chyba, że pojazd tego wymaga (np moduł po szynie CAN, albo bardzo ścisła kontrola obciążenia wykrywająca dodatkowe żarówki w przyczepie).
  • #5 21215773
    mariomario
    Poziom 18  
    Generalnie to mam 7pin złączkę na haku w aucie, ale aby nie wymieniac jej na 13pin a jedniczesnie spelniac przepisy o swiatle cofania w przyczepie kempingowej to chce 'dolutowac' sobie przewody ze swiatla cofania z auta i poprowadzic ten przewod az do przyczepki. Efekt bedzie taki ze przyczepka tez bedzie miec swiatlo cofania.

W samej przyczepie jedynie na swiatlach cofania chce wymienic zwykle zarowki wolframowe na LED wlasnie po to aby nie spalic bezpiecznikow.

Pytanie tylko czy to przejdzie przegląd techniczny taka modyfikacja? Bo generalnie przepisy nie mowia wprost ze trzeba miec TYLKO i wylacznie wtyczke 13pin aby spelniac przepisy, a co nie jest zabronione to jest dozwolone :)
  • #6 21215809
    stachu_l
    Poziom 38  
    mariomario napisał:
    Generalnie to mam 7pin złączkę na haku w aucie, ale aby nie wymieniac jej na 13pin a jedniczesnie spelniac przepisy o swiatle cofania w przyczepie kempingowej to chce 'dolutowac' sobie przewody ze swiatla cofania z auta i poprowadzic ten przewod az do przyczepki.

Jak dla mnie to "druciarstwo" które potem się mści - np nagła potrzeba holowania innej przyczepy nie lekkiej z wtyczką 13-pin.
    mariomario napisał:
    Efekt bedzie taki ze przyczepka tez bedzie miec swiatlo cofania.

Ale rozumiem, że przyczepa ma to światło tylko samochód go nie zasila. Jak przyczepa ma wyprowadzone to światło? Ma wtyczkę 13-pin, czy może dwie 7-pin (wersja 12 N i 12 S - popularne w przyczepach w UK - tu przejściówka 13-pin na taki układ: https://www.fruugo.pl/13-pinowa-przyczepa-prz...R_QZwt0syei4HJwuH77rorpy1vFMl_hoCBP4QAvD_BwE)
    Na przeglądzie chyba nigdy nie sprawdzali czy wsteczne działa ale z tego co wiem możesz samochodem z 7-PIN ciągać przyczepę z 13-pin połączoną przez przejściówkę 7/13 i wtedy wsteczne nie działa w przyczepie. Na stacje diagnostyczna tez możesz tak podjechać i wtedy aby sprawdzić wsteczne w przyczepie diagnosta musi mieć tester oświetlenia przyczepy.
    mariomario napisał:
    W samej przyczepie jedynie na swiatlach cofania chce wymienic zwykle zarowki wolframowe na LED wlasnie po to aby nie spalic bezpiecznikow.

Formalnie to tu się podkładasz diagnoście lub kontroli - chyba, że znajdziesz LED z homologacją jako zmiennika żarowej albo lampy przyczepy maja homologacje na pracę z LED. Pewno w tym oświetleniu nikt nie zwróci na to uwagi podobnie jak wiele samochodów ma wstawione LED do oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Jak się trafi służbista to może zatrzymać mnóstwo pojazdów jednego wieczora (wieczorem lepiej widać co oświetla rejestrację).
  • REKLAMA
  • #7 21215825
    mariomario
    Poziom 18  
    Przyczepe dopiero chce kupic. Narazie rozeznaje sie w temacie przyczep kempingowych. Auto z hakiem juz mam (jak wyzej). Mam mozliwosc aby tez dodac w aucie dodatkowy przekaznik dla swiatla wstecznego, tym samym zostawie w przyczepie kempingowej oryginalne zarowki wolframowe dla swiatla cofania.

A czy wystepuja przyczepki kempingowe przykladowo o masie wlasnej ok 950kg i DMC 1100kg takie co maja wtyczki 7pin? Jesli tak to jak one sie wtedy maja do przepisow ze przyczepa kempingowa o masie powyzej 750kg MUSI miec swiatlo cofania? Gdy taka przyczepa z 7 pinowa wtyczka i ta duza masa nie ma takiego swiatla?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21215854
    stachu_l
    Poziom 38  
    mariomario napisał:
    A czy wystepuja przyczepki kempingowe przykladowo o masie wlasnej ok 950kg i DMC 1100kg takie co maja wtyczki 7pin?

Tak ale stare lub z rynku UK z dwoma 7-pin (12 N i 12 S).
    mariomario napisał:
    Jesli tak to jak one sie wtedy maja do przepisow ze przyczepa kempingowa o masie powyzej 750kg MUSI miec swiatlo cofania?

A poszukałeś tego przepisu i przeczytałeś cały? Dotyczy przyczep zarejestrowanych po (i tu konkretna data ale jej nie pamiętam). Nie ma przepisu zmuszającego do przerobienia starej przyczepy i instalowania światłą cofania.
    Podwójna wtyczka (wersja popularna w UK) także rozwiązuje problem tylko trzeba mieć dwa gniazda w samochodzie aby działało.
    Obecnie mam piątą przyczepę kempingową w okresie ok 25 lat.
    Niewiadów "zapiekanka" 126N z roku 1979 miała oczywiście DMC < 750kg i wtyczkę 7-Pin
    Potem jakaś ok 1100kg z lat 80-tych tez miała 7-PIN
    Następna jakaś z francuską nazwą chyba produkcja 1997 też jeszcze miała 7-PIN ale może to była już interwencja poprzedniego właściciela - nie pamiętam czy w lampach były światła cofania.
    Następne (Knauss i Hobby) gdzieś z 2005-2006 miały już 13-PIN i światło cofania.
    Myślę, że wszystkie nowsze będą miały 13-PIN albo dwie 7-PIN jak celujesz w wersje z UK.
    Przyczepę z 13-PIN możesz holować samochodem z 7-PIN używając takiej (lub podobnej) przejściówki:
    https://www.tim.pl/adapter-gniazda-przyczepy-...1u_PfNSx3JjwuEL99b7bbEoFPW96xm9xoCd80QAvD_BwE
    Sam w TLC wożę przejściówkę w druga stronę czyli z gniazda 13 na 7 jak mam ciągać przyczepę lekką lub odpowiednio stara z 7-PIN.
    Przyczepę kupisz więc raczej z 13-PIN i moja rada zamontuj gniazdo 13-PIN z pełnym obszyciem sygnałów czyli także zasilanie stałe oraz zasilanie "po kluczyku" bo przyczepy kempingowa potrafią tego użyć - zasilanie stałe np do oświetlenia wnętrza jak samochód jest podłączony a zasilanie po kluczyku do pracy lodówki w czasie przejazdu.
    Jak jest akumulator w przyczepie to można też ładować go z samochodu w czasie jazdy.
    Druciarstwo z oddzielnymi przewodami będzie się mściło.
    Do samego zakupu przyczepy kup sobie taką przejściówkę 7/13 i możesz przyholować przyczepę a potem przerobić gniazdo na 13-pin jak uznasz, że to potrzebne.
  • #9 21215980
    mariomario
    Poziom 18  
    A jeszcze zapytam, ten hak czy wystarczy aby bezpiecznie i zgodnie z przepisami ciagnac przyczepke powiedzmy o masie wlasnej 950kg i DMC 1100kg?

D = 9,6
    S = 75
  • #10 21216017
    stachu_l
    Poziom 38  
    U mnie chyba na tabliczce haka jest DMC przyczepy nie spotkałem tego D.
    Znalazłem taki opis:
    https://martec.pl/en/blog/szukasz-haka-holowniczego-co-oznacza-sila-d/
    czyli by wychodziło minimalne D:
    (2095 * 1100) / (2095 + 1100) * 9,81 / 1000 = 7,08
    Więc powinien być dobry ale poszukaj jeszcze jakichś opisów tego D.
    Co do S to teoretycznie nacisk na kulę powinien być mniejszy niż 50kg a tu jest dopuszczony 75kg - trudno ruszyć dyszel z takim naciskiem choć przy dobrej celności podstawiania samochodu i użyciu kółka podporowego to się da zrobić tyle, że nie wiem czy auto nie będzie szorować po asfalcie jak jeszcze bagaże trafia do samochodu.

Takie dodatkowe uwagi na rekonesans
    Tylko Niewiadów był zbudowany jako nadwozie z laminatu (jak jacht) więc ono nie gniło. W mojej wiekowej wygniło troche sklejki na podłodze (dno przyczepy wyglądało jak blach trapezowa - miało takie wzmocnienia z laminatu i na tym leżała sklejka) więc ja wymieniałem.
    Nie wiem czy są inne przyczepy z laminatu.
    Pozostałe przyczepy mają ramę drewnianą (listwy dość szerokie, jak deska albo takie listwy wykonane ze sklejki). Szkielet jest pokryty od zewnątrz blachą aluminiową a od środka płytą laminowana (taka cienką jak do oklejania desek czy sklejki na blacie). W środku jest styropian dla ocieplenia.
    Z przodu i z tyłu są elementy z tworzywa (ale raczej nie laminatu opartego włókno szklane) - do jest często zderzak z lampami z tyłu i część przednia (czasem cała ściana) z klapą schowka (tam rożny szpej, koło zapasowe, butle z gazem)

Na wyprawę zabierz kogoś z dobrym węchem uczulonym na pleśnie. Problem tej konstrukcji to nieszczelności przy łączeniu blach np ściany i dachu - tam jest uszczelnienie i listwa aluminiowa ale jak cos poszło nie tak to może podciekać woda i wtedy ta drewniana rama gnije w środku (miedzy tą płytą a blachą) i jak jest źle to czeto jest zbyt późno a wymiana elementów to praktycznie rozbieranie przyczepy.
    Sprawdź wszystkie schowki pod ławkami, łózkami tak aby zobaczyć styk ściany i podłogi. Najczęściej zaczyna się w narożnikach albo pod oknami czy innymi otworami - tu drugi punk nieszczelności czyli obsadzenie okna czy też różnych klap serwisowych.
    Przyczepa w dobrym stanie może mieć i 20 lat ale jak gnije to raczej nie przetrzyma kolejnych 5-10 lat użytkowania chyba, że masz wiatę, czy inny garaż na przyczepę i tylko na wyjeździe (2-3 tygodnie w roku) może być na deszczu.
    Na działkach ludzie dobudowują drugi daszek nawet mocowany do przyczepy aby na nią bezpośrednio nie padało.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o maksymalną wagę przyczepy kempingowej, którą można ciągnąć Oplem Zafira B 1.8 z hakiem o DMC 1200 kg i nacisku osi 10,93 kN. Odpowiedzi wskazują, że przyczepy do 750 kg mogą być ciągnięte bez hamulca najazdowego, natomiast dla cięższych wymagany jest hamulec oraz odpowiednie prawo jazdy. Użytkownik rozważa modyfikację instalacji elektrycznej, aby dodać sygnał światła cofania do przyczepy, co budzi wątpliwości co do zgodności z przepisami. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące wtyczek 7-pin i 13-pin oraz ich zastosowania w przyczepach kempingowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA