logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik Sofar 3KTLM-G2 - Komunikat Bus OVP i Usterka stała przy rozruchu

killer2000 08 Wrz 2024 19:35 1167 10
  • #1 21219620
    killer2000
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Witam wszystkich.
    Jestem w posiadaniu uszkodzonego falownika sofar 3KTLM-G2.
    Procedura rozruchowa jest wykonywana prawidłowo, ale w momencie gdy falownik powinien produkować moc pojawia się komunikat Bus OVP.
    Ekran falownika z komunikatem błędu Bus OVP

Zaznaczam że napięcie wejściowe jest prawidłowe (ok.160V).
    Po kilku próbach załączenia na wyświetlaczu pojawia się "Usterka stała".

Wyświetlacz falownika z komunikatem usterka stała i mocą 0.00kW.

Sprawdziłem tranzystory bez wylutowywania i wygląda na to że są sprawne, na pewno zwarcia żaden nie ma. Spadek napięcia na diodzie 0,39.
    Diody w obwodzie wejścia DC też w porządku.
    Wszystkie elementy do radiatora przykręcone są na macie termo przewodzącej.
    Brak jakichkolwiek oznak uszkodzenia elementów, pęknięć, okopceń itp.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z czerwonym przewodem na falowniku sofar 3KTLM-G2, z widocznymi elementami elektronicznymi. Wnętrze falownika sofar 3KTLM-G2 z widocznymi elementami obwodów.

Czy jest sens i możliwość naprawy takiego falownika? Proszę o pomoc w diagnozie problemu.

Dodam, że falownik prawidłowo odczytuje napięcia poszczególnych wejść PV1 i PV2 (odczyt dostępny w menu falownika), a mimo tego występuje błąd BusOVP świadczący o zbyt wysokim napięciu na wejściu DC falownika.
  • #2 21488415
    marcin_werner1
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Nie wiem, czy to aktualne, ale sprawdź przekaźniki kontaktowe.
  • #5 21857573
    killer2000
    Poziom 11  
    Niestety do dziś nie uruchomiłem falownika. Ostatnio wylutowałem kondensatory szyny DC, aby dokonać pomiaru i wszystkie mają pojemność na poziomie 850-900 uF z deklarowanej 1000.
    Na razie dałem sobie spokój z rozbudową instalacji, jednak postaram się zdiagnozować uszkodzenie.
  • #6 21857790
    kristofsid

Poziom 14  
    Ocena: 15
    U mnie aktualizacja oprogramowania i ustawienie kraju na 012(Polska), rozwiązały problem, okazało się że starsze oprogramowanie , po grzebaniu w kodach kraju zmieniało poziom maksymalnych limitów napięć, co skutkowało wyświetlanie błędów już przy niskich poziomach.
    Konto firmowe:
    INTELMA Krzysztof Sidor
    Ułańska 22/8, Sowlany, 15-528 | Strona WWW: https://www.intelma.pl
  • #7 21857848
    killer2000
    Poziom 11  
    Czy może kolega rozwinąć temat aktualizacji oprogramowania? Można operację wykonać samodzielnie, czy musi to robić serwis?
    Falownik Sofar 3KTLM-G2 - Komunikat Bus OVP i Usterka stała przy rozruchuScreenshot...092023.png (102.09 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Dane mojego falownika i aktualna wersja oprogramowania.
  • #8 21857859
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1481
    killer2000 napisał:
    Można operację wykonać samodzielnie, czy musi to robić serwis?

Można samemu. Jest gdzieś wątek o sofarze na elektrodzie i tam też jest opisana aktualizacja, musisz poszukać.
  • #9 21857866
    killer2000
    Poziom 11  
    Natrafiłem kiedyś na ten wątek, ale nie miałem odwagi próbować. Skupiłem się bardziej na uszkodzeniu sprzętowym. Jednak na ten moment nie pozostaje mi nic innego jak próba aktualizacji oprogramowania.
  • #10 21857874
    kristofsid

Poziom 14  
    Ocena: 15
    Można zaktualizować samemu.
    Pobierz najnowszy firmware ze strony downloads.sofarsolar.eu, dla twojego falownika to V4.30,
    rozpakuj na pendrive , po rozpakowaniu, razem z folderem Firmware, znajdziesz instrukcję jak to zrobić.
    Pendrive wtykasz do falownika i odpalasz proces aktualizacji, przebiega gładko i automatycznie.
    Na koniec w ustawieniach, ustaw kraj na Polskę(012) , wyłącz na 2-3 minuty i włącz falownik.
    Konto firmowe:
    INTELMA Krzysztof Sidor
    Ułańska 22/8, Sowlany, 15-528 | Strona WWW: https://www.intelma.pl
  • #11 21860678
    killer2000
    Poziom 11  
    No i ucegliłem sobie falownik.
    Ściągnąłem pliki ze strony, wrzuciłem na kartę, wszedłem do menu, wybrałem aktualizacje oprogramowania, wpisałem hasło, enter i stało się.
    Wyglądało jakby się aktualizowało, po czym falownik wykonał kilka resetów i kaplica.
    Teraz załączam zasilanie, na chwilę podświetla się wyświetlacz, po chwili gaśnie i zapala się kontrolka alarm. Żadnych komunikatów na ekranie 😔

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Falownik Sofar 3KTLM-G2 podczas rozruchu generuje komunikat "Bus OVP" i po kilku próbach pojawia się "Usterka stała". Napięcie wejściowe DC jest prawidłowe (~160V). Sprawdzono tranzystory i diody w obwodzie wejścia DC, nie wykazując zwarć ani uszkodzeń mechanicznych. Próby naprawy obejmowały kontrolę przekaźników oraz pomiar kondensatorów szyny DC, które mają pojemność nieco poniżej nominalnej (850-900 µF zamiast 1000 µF). Jeden z użytkowników zasugerował, że problem może wynikać ze starszej wersji oprogramowania falownika, która nieprawidłowo ustawia limity napięć w zależności od kraju. Aktualizacja firmware do wersji V4.30 oraz ustawienie kraju na Polskę (kod 012) może rozwiązać problem Bus OVP. Aktualizację można wykonać samodzielnie, pobierając pliki ze strony producenta i instalując je z pendrive’a. Jednak próba aktualizacji zakończyła się uszkodzeniem falownika – po aktualizacji urządzenie nie uruchamia się, wyświetlacz gaśnie, a zapala się kontrolka alarmu bez komunikatów. W efekcie problem pozostaje nierozwiązany, a dalsza diagnostyka sprzętowa jest konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA