logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy zasilacz POS 4A 100W 24V zastąpi transformator 22.2V 4A?

majcherone 11 Wrz 2024 12:29 330 7
REKLAMA
  • #1 21222703
    majcherone
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dzień dobry, mam takie urządzenie (sterownik podnośnika rehabilitacyjnego).
    Ten sterownik jest zasilany z transformatora sieciowego 22.2V 4A, który uległ uszkodzeniu

Nowy (toroidalny - tylko taki znajduję) transformator kosztuje obecnie:
    221zł Transformator do łóżek rehab. 22.2V 4A TST 90/T07

Cena jak dla mnie jest zbyt wysoka.

Znalazłem zasilacz z szeregiem zabezpieczeń

97zł ZASILACZ POS 4A 100W 24V IP20 MDIN100W24

planuję podłączyć go, (pomijając mostek prostowniczy w płycie sterownika) do sterownika, we wnętrzu obudowy.

Połowa ceny, dodatkowe zabezpieczenia (Przeciążeniowe / Zwarciowe / Nadnapięciowe / Termiczne), wiem że będzie to działać, ale nie jestem alfą i omegą więc może o czymś nie wiem, proszę o rzeczową krytykę, czy mój pomysł to dobre rozwiązanie czy złe.
  • REKLAMA
  • #2 21222720
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2019
    Witam,
    nie zadziała, nie podłączaj tego:
    - wspominasz o zasilaniu przez transformator, on zapewnia 22V AC, czyli prąd zmienny
    - dowolny zasilacz to prąd stały, ten proponowany to zasilacz impulsowy, nie usuniesz z niego mostka prostowniczego bo bez niego się nie uruchomi.
    Upewnij się jakie zasilanie jest wymagane przez ten podnośnik.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21222722
    majcherone
    Poziom 12  
    >>21222720 sterownik był testowany na zasilaczu laboratoryjnym, działał bardzo dobrze, pisząc o mostku, miałem na myśli mostek Graetza w sterowniku za transformatorem na sterowniku. Pierwotnie płyta główna (sterownik) zasilana jest idąc od 230V bezpiecznik 1A -> transformator 22.2V -> mostek Graetza : płyta główna, ja się wpinam za mostek Graetza, no bo podłączam zasilacz DC
  • Pomocny post
    #4 21222725
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2019
    Witam,
    jeżeli masz możliwość podpięcia się za oryginalnym mostkiem Graetza w podnośniku to możesz wykorzystać ten zasilacz 24V/4A i tam się właśnie wpiąć, większość przemysłowych zasilaczy ma możliwość regulacji napięcia wyjściowego w zakresie paru % więc możesz go dostosować. Wspominasz o 22Vac z transformatora co by dawało około 30V napięcia stałego po filtracji - czy tak ma być?
    Pozdrawiam
  • #5 21222740
    majcherone
    Poziom 12  
    >>21222725 sterownik steruje przekaźnikami 24VDC, kiedy na zasilaczu lab. ustawiłem na 24.5V, miałem pobór prądu układu na poziomie 800mA przy uruchomionym silniku i działało dobrze. Wiem, że transformatory mają tolerancję i napięcie z praktyki wyższe niż to z tabliczki, ale patrząc na zasilanie przekaźników, zrobiłbym pomiar napięcia na przekaźniku w trakcie pracy i ustawił zakres zasilacza na takie napięcie (+-5V), żeby przekaźnik był zasilany odpowiednim napięciem.

Kiedy transformator świrował, dawał już wcześniej objawy, zanim padł, przepalały się bardzo cienkie ścieżki na sterowniku, które trzeba było naprawić. Wtedy po naprawie ścieżek znowu działał jakiś czas, do teraz, kiedy napięcie na trafo zanikło całkiem i przepalony został bezpiecznik. Dlatego nie chcę się bawić w drugi taki transformator, bo wydaje mi się, że ten układ potrzebuje stabilnego i dokładnego napięcia z dodatkowymi zabezpieczeniami (mogą występować zwarcia w pilocie, kablu podnośnika etc., wyjmowanie i wkładanie złączki podnośnika, pilota w trakcie pracy, kiepskie kable łączeniowe osprzętu). Myślę, że stosowano w nim trafo, bo było to podyktowane ekonomią w czasie, kiedy sterowniki były produkowane. A to już bardzo stary sprzęt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21223687
    bobo 44
    Poziom 18  
    Ocena: 196
    Zrób tak jak chcesz możesz też podłączyć przed mostkiem zachowując biegunowość i też będzie dzialac
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21551509
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    " podłączyć przed mostkiem" - to napięcie zasilania z zasilacza spadnie o 2*0,7V=1,4V za mostkiem.
  • #8 21553564
    majcherone
    Poziom 12  
    Zakupiłem transformator (cena spadła). W testach zadziałał również zasilacz regulowany. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik podnośnika rehabilitacyjnego był zasilany z transformatora sieciowego 22.2V 4A, który uległ uszkodzeniu. Autor rozważał zastąpienie go zasilaczem impulsowym POS 4A 100W 24V, pomijając mostek Graetza na płycie sterownika. W dyskusji wyjaśniono, że transformator dostarcza napięcie zmienne (AC), natomiast zasilacz impulsowy daje napięcie stałe (DC) i wymaga podłączenia za mostkiem prostowniczym, który w tym przypadku jest na płycie sterownika. Testy na zasilaczu laboratoryjnym potwierdziły poprawne działanie sterownika przy napięciu około 24.5V DC i prądzie 800mA. Zasugerowano regulację napięcia zasilacza w zakresie ±5V, aby zapewnić stabilne zasilanie przekaźników 24VDC. Wskazano, że zasilacz impulsowy z zabezpieczeniami (przeciążeniowe, zwarciowe, nadnapięciowe, termiczne) może być korzystnym rozwiązaniem, pod warunkiem prawidłowego podłączenia i dostosowania napięcia. Ostatecznie autor zakupił transformator po spadku ceny, ale potwierdził, że zasilacz regulowany również działa poprawnie w testach. W dyskusji pojawiła się uwaga, że podłączenie zasilacza przed mostkiem prostowniczym wymaga zachowania biegunowości i powoduje spadek napięcia o około 1,4V za mostkiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA