logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dopasowanie zasilacz do łóżka rehabilitacyjnego z siłownikami LINAK

outsider1 16 Gru 2017 15:36 4143 16
REKLAMA
  • #1 16894290
    outsider1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, przejdę odrazu do rzeczy. Znajoma dostała z hospicjum łóżko ale brakuje w nim zailacza, na tabliczce znamionowej jest niejasny dla mnie opis tj:
    24V DC
    Max 5A DC
    [/b]Int: 2min ON/18min OFF (na siłowniku wartość ta oznaczona jest jako DUTY CYCLE, po polsku cykl Roboczy)
    Moje pytanie to czy łóżko będzie działało z zasilaczem w którym cykl robocz to Int: 2 min ON/8min OFF, reszta parametrów jest identyczna jak na tabliczce, taki tylko udało mi się znaleźć w internecie, dziękuję za odpowiedzi i życzę wesołych świąt
  • REKLAMA
  • #2 16894329
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6546
    outsider1 napisał:
    Witam wszystkich, przejdę odrazu do rzeczy. Znajoma dostała z chospicjum łóżko ale brakuje w nim zailacza, na tabliczce znamionowej jest niejasny dla mnie opis tj:
    24V DC
    Max 5A DC

...

Opis jasny i zrozumiały i kompletny. Czego więcej Ci trzeba aby dokupić zasilacz?
  • REKLAMA
  • #3 16894591
    outsider1
    Poziom 10  
    To musi być orginalny zasilacz gdyż nie mogę zniszczyć wtyki, a cieżko coś znaleźć, pytam czy łóżko będzie dzialać na takim jaki znalazłem na allegro
  • #4 16894766
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5346
    outsider1 napisał:
    cieżko coś znaleźć

Ile mm ma gniazdo zasilanie w łóżku?
    outsider1 napisał:
    czy łóżko będzie dzialać na takim jaki znalazłem na allegro

My nie wiemy, co Ty znalazłeś na allegro.
  • Pomocny post
    #5 16894769
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Opis jasny i rzeczowy. Wtyczka dla mnie to wymówka. Można kupić dowolną. Dziś to nie problem. Druga sprawa że na tym zasilaczu też będzie działać.
  • #6 16894772
    DiZMar
    Poziom 43  
    Przecież napisał, że musi być oryginalny zasilacz i nie ma co próbować radzić cokolwiek innego.
  • #7 16894782
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Ten co znalazł ma lepsze chłodzenie. Bo krótszy cykl pracy. Zresztą masz rację ten kto nie potrafi czytać podstawowych parametrów niech kupi Ori. Bo zaraz się okaże że polaryzacja we wtyczce inna....
  • #8 16894800
    DiZMar
    Poziom 43  
    kkknc napisał:
    ... Zresztą masz rację ten kto nie potrafi czytać podstawowych parametrów niech kupi Ori. Bo zaraz się okaże że polaryzacja we wtyczce inna....

Dokładnie. A że zapłaci pięciokrotnie więcej to drobny szczegół.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16894839
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    outsider1 napisał:
    Moje pytanie to czy łóżko będzie działało z zasilaczem w którym cykl robocz to Int: 2 min ON/8min OFF, reszta parametrów jest identyczna jak na tabliczce

Ile pinów ma wtyczka zasilacza/łóżka? Raczej powinien działać ten co znalazłeś. A zalecenie czasowe on/off zapewne aby nie upalić sterownika siłowników zrobionego po kosztach (18 min przerwy po 2 minutach zabawy). Ten co znalazłeś jest nawet wydajniejszy - krótszy cykl chłodzenia.
    Pomijam fakt:
    outsider1 napisał:
    To musi być orginalny zasilacz gdyż nie mogę zniszczyć wtyki

Nie musi. Można kupić jakiś zamiennik dużo taniej niż oryginalny i będzie działać prawidłowo.
  • #10 16895174
    outsider1
    Poziom 10  
    Nie mogę obciąć wtyczki bo to łóżko wyporzyczone, wtyka jest nierozbieralna, są tam 3 piny w użyciu a wchodzi w nią około 8 przewodów więc określenie tych wykorzystanych też było by problematyczne, tym bardziej że leży już na nim osoba,
    Sterowane będzie może kilka razy dziennie, napewno nie co chwila
    Znalziony przezemnie zasilacz ma identyczną wtykę i jest tej samej firmy, ryzykuję jedynie inną kombinację pinów bo jest ich 6(3 wykorzystane)
    Jak dobrze ktoś zauważył, ten z allegro kosztuje 40zł a dokupienie zasilacza odpowiedniego i orginalnego wiąże się z długim czasem dostawy i bardziej skomplikowanym zamówieniem u producenta jak wiadomo i za odpowiednią cenę
    Jestem laikiem i nigdy nie spotklałem się z oznaczeniem "czsowym" na zasilaczach więc pytam by nie zbłądzić;-)
    Dzięki wszystkim za dyskusję, wiem co chciałem, pzdrawiam...
  • #11 16895201
    KOCUREK1970
    outsider1 napisał:
    Znalziony przezemnie zasilacz ma identyczną wtykę i jest tej samej firmy, ryzykuję jedynie inną kombinację pinów bo jest ich 6(3 wykorzystane)

Upewnij się, jaka jest polaryzacja na danym pinie w wtyczce w łóżku - bo pomyłka może być bardziej kosztowna, niż jednak zakup oryginalnego zasilacza.

A swoją drogą, łóżko Wam wypożyczyli a nie dali zasilacza?
  • #12 16895223
    outsider1
    Poziom 10  
    Tylko takie mieli, bez zasilacza a i o niebo lepsze niż wersalka więc wzieli.
  • #13 16895236
    E8600
    Poziom 41  
    Zapewne tylko dlatego pożyczyli, że nie było zasilacza gdyż było mało użyteczne brak zasilacza = brak jakiejkolwiek regulacji. Warto sprawdzić przed podłączeniem jak kolega radzi.
  • #14 16895394
    outsider1
    Poziom 10  
    Pewnie jest to gdzieś na portalu ale może ktoś by szyybko wyjasnił mi jak sprawdzić polaryzację od strony sterownika, zasilacz umiem sprawdzić multimetrem ale drugiej wtyki nie potrafię sprawdzić
  • #15 16895415
    KOCUREK1970
    outsider1 napisał:
    zasilacz umiem sprawdzić multimetrem ale drugiej wtyki nie potrafię sprawdzić

Może gdzieś znajdziesz pinout wtyczki w ŁÓŻKU odszukując pinout wtyczki w samym zasilaczu (ze strony producenta łózka czy producenta oryginalnego zasilacza).
  • REKLAMA
  • #16 16895517
    E8600
    Poziom 41  
    Można jeszcze próbować po kolorach przewodów rozszyfrować o ile są widoczne.
  • #17 16976589
    outsider1
    Poziom 10  
    Zasilacz z allegro działa, dziekuję za wszystkie podpowiedz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał zasilacza do łóżka rehabilitacyjnego z siłownikami LINAK, które otrzymał z hospicjum, ale brakowało w nim zasilacza. Na tabliczce znamionowej łóżka znajdowały się parametry: 24V DC, max 5A DC oraz cykl roboczy 2 min ON/18 min OFF. Użytkownik znalazł zasilacz z Allegro o identycznych parametrach, ale z cyklem roboczym 2 min ON/8 min OFF. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące oryginalności zasilacza, polaryzacji wtyczki oraz możliwości użycia zamiennika. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że zasilacz z Allegro działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA